Eşleşen Parantezler – AutoCAD Ödevi Yaptırma – AutoCAD Analizi Yaptırma Fiyatları – AutoCAD Analizi Örnekleri – Ücretli AutoCAD Analizi Yaptırma – AutoCAD Analizi Yaptırma Ücretleri
Eşleşen Parantezleri ve Tırnak İşaretlerini Bulma
AutoLISP programlarını yazmaya ilk başladığımda PQCHECK adlı bir program kullandım. AutoLISP kodunu parantez ve tırnak işaretleri için kontrol etti, sorunları bildirdi ve ardından satır numarasına göre olası hata konumlarını belirledi. AutoLISP dosyasını açmam, tanımlanan satırlara gitmem ve sonra sorun için dolaşmaya başlamam gerekiyordu.
Visual LISP düzenleyicisi bu süreci önemli ölçüde iyileştirmiştir. En çekici özelliklerinden biri, yazarken parantezleri ve çift tırnak işaretlerini takip etme yeteneğidir. Ayrıca, kodu yazdıktan sonra eşleşen parantezleri bulmak için araçlara sahiptir.
Önce çift tırnak işaretini kaldıralım, çünkü bu kolay. Renk kodlamasıyla, Visual LISP düzenleyicisi çift tırnak içine alınmış herhangi bir dizeyi macenta olarak görüntüler.
Bu renk kodlaması siz yazarken uygulanır, bu nedenle ilk tırnak işareti dosyanın geri kalanını eflatun bir sonraki çift alıntıya kadar döndürür. Karşılık gelen kapanış teklifini verene kadar bu şekilde kalır. Bir tırnak işaretini kaçırırsanız, macenta renginin başladığı yere geri dönün ve çift alıntı bulacaksınız.
Kapanış çift alıntıyı nereye yerleştirmeniz gerektiği açık olmalıdır. Parantezler yine de sorun paylarına neden olur, ancak Visual LISP düzenleyicisi, bunları çözmek için başka araçlar içerir.
Parantez Atlama
Yeni bir program için kod oluştururken, bir kapatma parantezi yazdığınızda, imleciniz karşılık gelen açılış parantezine atlar. İmleç zıplamazsa, bu çok fazla kapanış paranteziniz olduğu anlamına gelir: Atlanacak açılış parantezi yok.
Program kısaysa, atlamayı takip etmek kolaydır. Daha uzun programlarda, imleç geçerli pencerenin dışındaki bir konuma gittiği için takip etmek daha zor hale gelir.
Bir Parantez Üzerine Çift Tıklama
Visual LISP düzenleyicisi, vurgulama özelliği ile imleç atlamalarını izleme sorununu çözer. İmlecinizi doğrudan herhangi bir açılış parantezinin önüne veya bir kapanış parantezinin hemen sonrasına getirin ve çift tıklayın.
Bu parantez içindeki tüm içerikler vurgulanacaktır. Şimdi nerede eşleştiklerini görebilirsiniz. İsterseniz bu seçili olandan faydalanabilir, metni vurgulayabilir ve çalışıp çalışmadığını görmek için yükleyebilirsiniz. Bir program yazarken veya hata ayıklarken bunu her zaman yaparım. İmlecinizi gösterilen konuma getirin ve çift tıklayın.
Ctrl+[ ve Ctrl+]
Bir belgede gezinmek için Ctrl tuşunu parantez açma ve kapatma tuşlarıyla birlikte de kullanabilirsiniz. İmleci doğrudan bir kapanış parantezinden sonra yerleştirin ve eşleşen açılış parantezine gitmek için Ctrl+[ tuşlarına basın. İmlecinizi doğrudan bir açılış parantezinin önüne getirin ve Ctrl-+] eşleşen kapanış parantezine gider.
İzleme Penceresi
Yeni programınız çalışmıyorsa, cesaretiniz kırılmasın, ilgilenin. Programınızın çalışmayı durdurmadan önce ne kadar ilerlediğini belirleyerek hafiyeliğinize başlayın. Çoğu program, hatta burada kullandığımız basit olanlar bile çok sayıda değişken kullandığından, yol boyunca değişkenlere doğru şekilde atanmış değerler olup olmadığını kontrol ederek programın nerede çalışmayı durdurduğunu bulmak mümkündür.
Değişkenleri kontrol etmenin üç yolu vardır :
- Örneğin AutoCAD komut isteminde variableName (!pt1) yazın.
- DeğişkenAdı (pt1) yazın, örneğin Visual LISP konsolunda.
- Değişkenleri Visual LISP düzenleyicisindeki İzleme penceresine ekleyin.
İlk iki yöntemi kullanmak için, programı geliştirmeyi bitirene kadar değişkenleri yerel yapmaktan kaçınmanız çok önemlidir. Aksi takdirde, program sona erdiğinde değişken değerleri atılır (nil’e döndürülür).
DEFUN işlevinin argümanları olarak listelendiklerinde değişkenler yerel hale gelir, bu nedenle DEFUN satırında listelemeden önce programın çalıştığını anlayana kadar beklemek isteyebilirsiniz.
Bir İzleme penceresine değişken eklemek, programda kesme noktaları belirlediğiniz sürece hem global hem de yerel program değişkenleri için çalışır. Listelenen değişkenler için mevcut değerleri görmek için program bir kırılma noktasında durduğunda İzleme penceresini kontrol edin.
autocad + – işareti
AutoCAD simge ekleme
AutoCAD çap işareti kısayol
Autocad derece işareti
AutoCAD sembolleri ve Anlamları
Autocad sembol kütüphanesi
Autocad ok işareti kısayol
Autocad tik işareti
Bir İzleme penceresine değişken eklemek için aşağıdakileri yapın:
1. Visual LISP düzenleyicisini başlatın.
2. AutoLISP programınızı açın.
3. İmleci bir değişken adına getirin ve sağ tıklayın.
4. İmleç menüsünden Saat Ekle’yi seçin.
5. İzleme Ekle iletişim kutusunda değişken adını onaylayın ve Tamam’a tıklayın. İzle iletişim kutusu gösterildiği gibi açılır.
Sonraki grafik, burada hata ayıklayacağınız programın kodunu gösterir. İsterseniz, Visual LISP düzenleyicisinde çoğaltabilir ve takip edebilirsiniz. Tam olarak gösterildiği gibi yazın, çünkü bilerek kırılmıştır.
Hata Ayıklama araç çubuğundaki Saat Ekle düğmesini (bir çift gözlüğe benziyor) tıklayarak İzleme penceresine daha fazla değişken ekleyebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla, her değişkeni birer birer eklemelisiniz. Bu penceredeki tüm değişkenler şu anda sıfırdır.
Değişkenlere atanmış değerleri almak için programı çalıştırmanız gerekir; ancak programı çalıştırırsanız, işler o kadar hızlı olur ki, değişken değerleri sıfıra döndürülmeden önce göremezsiniz. Programın çalışmasını birkaç önemli noktada durdurmanız gerekir. Bunu yapmak için bazı kırılma noktaları ekleyin.
Bir sonraki grafikte gösterilen Visual LISP düzenleyicisinde görünen SSECT program kodunda bir hata olduğunu unutmayın. Hata ayıklama prosedüründen geçerken nerede bozulduğunu göreceksiniz.
Bir kesme noktası yerleştirmek için, imlecinizi kesmenin anlamlı olduğu bir konuma getirin, sağ tıklayın ve ardından imleç menüsünden Kesme Noktasını Değiştir öğesini seçin. Kodda dört kırılma noktası vardır. İlk kesme noktası, ilk olarak ang1’e bir değer atandıktan sonra programı durdurur, böylece doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
İkinci kırılma noktası, yeni değerin doğru olup olmadığını görmek için açı1’de saklanan değer radyandan dereceye çevrildikten sonra programı tekrar durdurur. Üçüncü kesme noktası programı durdurur, böylece pt1’de saklanan koordinat değerlerinin listesini kontrol edebilirsiniz. Komut fonksiyonunun hemen önüne yerleştirilen son kesme noktası programı durdurur, böylece pt2, pt3 ve pt4 değerlerini inceleyebilirsiniz.
Aralar yerine oturduğuna göre, Etkin Düzenleme Penceresini Yükle düğmesini kullanarak programı yükleyin ve ardından AutoCAD’i Etkinleştir düğmesini tıklayın ve komut satırına yeni komutu yazın.
VLIDE, kırılma noktasına ulaşıldığında düzenleyiciye geri döner, böylece değişkeni kontrol edebilirsiniz. Programı başlattıktan sonra, Yapısal kesit açısı istemine yanıt olarak 45 yazın.Program ilk kırılma noktasına ulaştığında durur.
autocad + - işareti AutoCAD çap işareti kısayol Autocad derece işareti Autocad ok işareti kısayol Autocad sembol kütüphanesi Autocad sembolleri ve anlamları AutoCAD simge ekleme Autocad tik işareti