Araştırma Nasıl Yapılır? – Araştırma Hazırlatma – Araştırma Yaptırma – Araştırma Yaptırma Fiyatları – Araştırma Örnekleri – Ücretli Araştırma Yaptırma – Araştırma Yaptırma Ücretleri
Basit Adımda Araştırma Nasıl Yapılır?
Araştırma, eğitim öğretimin temelini oluşturur. Eğitimin her döneminde araştırma yapmak öğrenimin temelleridir. Araştırma yapmayı bilmek kaynak taraması yapabilmek ve doğru bilgilere ulaşabilmek oldukça önemlidir.
Araştırma yapmanın detaylarını bilmiyorsanız ya da nasıl ilerleyeceğiniz konusunda kararsızsanız ve yardım almak istiyorsanız doğru yerdesiniz.
“akademdelisi.net” ailesindeki uzman ekip arkadaşlarımız, sizler için istenilen konularda yerli ve yabancı kaynakları tarayarak araştırma yapıp verileri sizlere sunmaktadır.
Araştırma Nedir?
Daha ileri gitmeden önce, araştırma nedir?
Özünde, araştırma bir soruyu cevaplama girişimidir. Bu, “Bebek ölüm oranlarını nasıl azaltabiliriz?” “Tuz neden yemeğin tadını güzelleştirir?”
Sorunuzu yanıtlamak için kitaplara, akademik makalelere, gazete makalelerine, tarihi kayıtlara veya yardımcı olabilecek başka herhangi bir şeye başvuruyorsunuz. Bu şeyler için geniş terim “kaynaklar” dır.
Ve genellikle, araştırmayı yaptıktan sonra, onu bir şekilde sunar veya özetlersiniz. Çoğu durumda bu, bir makale veya başka tür bir bilimsel makale yazmak anlamına gelir, ancak bir sunum yapmak veya hatta bir YouTube videosu oluşturmak anlamına da gelebilir.
Akademiye ilginiz olmasa bile, araştırma öğrenmek için son derece yararlı bir beceridir. Nasıl araştırma yapacağınızı bildiğinizde, hayatınızı iyileştirmek ve daha verimli çalışmak çok daha kolaydır. Her sorunuz olduğunda birisine sormak zorunda kalmak yerine, araştırma, sorunları kendiniz çözmenize (ve sırayla başkalarına yardım etmenize) yardımcı olacaktır.
Not: Araştırma aynı zamanda anket yapmak, deney yapmak veya arkeolojik kazılara gitmek anlamına da gelebilir. Bu faaliyetler insan bilgisini geliştirmek için çok önemli olsa da, onları burada tartışmayacağım. Bu makale, yalnızca bir kütüphane ve internet bağlantısı ile yapabileceğiniz araştırmalara odaklanmaktadır.
Araştırma Sürecinin Adımları
Araştırma bunaltıcı gelebilir, ancak adımlara böldüğünüzde daha kolay yönetilebilir. Deneyimlerime göre, araştırma sürecinin yedi ana adımı vardır:
- Bir konu bul
- Konunuzu hassaslaştırın
- Anahtar kaynakları bulun
- Kaynaklarınız hakkında not alın
- Makalenizi veya sunumunuzu oluşturun
- Gerektiğinde ek araştırma yapın
- Kaynaklarınızı belirtin
Bu adımların her birine daha ayrıntılı olarak bakalım.
1. Bir Konu Bulun
Bir konunuz yoksa, araştırmanız yönsüz ve verimsiz olacaktır. Bir konuyu geliştirmek için birkaç dakikanızı ayırmadığınız için düzinelerce kaynak okuyarak saatler geçireceksiniz. Nasıl bir konu buluyorsunuz? Bir numaralı önerim bir zihin haritası oluşturmanız. Bir zihin haritası, fikir üretmenin görsel bir yoludur.
“akademdelisi.net” ailesi olarak, Araştırma yöntem ve Teknikleri,Araştırma Teknikleri,Bilimsel araştırma Yöntemleri,Araştırma Yöntemleri Dersi,Nicel araştırma yöntemleri,araştırma yöntem ve teknikleri”– sunum,Sosyal Bilimlerde araştırma Yöntemleri,Araştırma Yöntemleri Ders Notları gibi pek çok alanda sizlere destek vermekteyiz.
Siz de bu aileyle tanışmak istiyorsanız iletişim adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.
İşte nasıl çalıştığı:
- Bir parça kağıt ve bir kalem alın. Kağıdın çok küçük olmadığından emin olun – fikirleriniz için çok yer istiyorsunuz.
- Kağıdın ortasına bir oval çizin.
- O ovalin içine süper belirsiz bir konu yazın. Profesörün sana ne verdiyse onunla başla.
- Ovalden kağıdın kenarlarına doğru çizgiler çizin.
- Bu çizgilerin her birine bağlı daha küçük ovaller çizin.
- Daha küçük ovallerin içine, merkezdekiyle ilgili daha spesifik fikirler/konular yazın.
- 3-5 konu fikri bulana kadar tekrarlayın.
- Adım adım yazdığımda, kulağa biraz garip geliyor. Ama inan bana, işe yarıyor. Ne zaman bir yazı ödevine takılmış olsam, bu yöntem benim tercihimdir.
Pratikte zihin haritalamanın nasıl göründüğünü görmek için şu klibe göz atın:
2. Konunuzu İyileştirin
Tamam, şimdi 3-5 başlıktan oluşan bir listeniz var. Hepsi hala oldukça genel ve onları derinlemesine araştırabileceğiniz tek bir konuya indirmeniz gerekiyor.
Bunu yapmak için, her konu hakkında genel bir araştırma yaparak 15 dakika ayırın. Spesifik olarak, her konuyu alın ve kitaplığınızın kataloğuna ve veritabanı arama araçlarına ekleyin.
Bu işlemin detayları kütüphaneden kütüphaneye değişiklik gösterecektir. Bu noktada bir kütüphaneciye danışmak çok yardımcı olabilir. Size bahsettiğim araçları nasıl kullanacağınızı gösterebilir ve muhtemelen bilmediğiniz bazı araçlara yönlendirebilirler.
Araştırma yöntem ve Teknikleri
Araştırma Teknikleri
Bilimsel araştırma Yöntemleri
Araştırma Yöntemleri Dersi
Nicel araştırma yöntemleri
araştırma yöntem ve teknikleri”– sunum
Sosyal Bilimlerde araştırma Yöntemleri
Araştırma Yöntemleri Ders Notları
Ayrıca, profesörünüzden tavsiye almanızı öneririm. Bazı durumlarda, özellikle ödeviniz için bir kaynak sayfası bile oluşturmuş olabilirler.
Nerede arama yapacağınızı öğrendikten sonra konunuzu yazın. Kütüphane kataloğunu, EBSCO Host gibi genel bir akademik veritabanını ve Google Scholar’da arama yapmayı seviyorum.
Tam olarak ne bulmaya çalışıyorsun? Temel olarak, yeterli miktarda ve çeşitli kaynaklara sahip bir konu bulmaya çalışıyorsunuz. İdeal olarak, hem dergi makaleleri hem de kitaplarla bir şeyler istersiniz, çünkü bu, birçok bilim insanının konuyla ciddi şekilde ilgilendiğini gösterir.
Tabii ki, bazı durumlarda (örneğin konu çok modernse), yalnızca dergi makalelerini bulabilirsiniz. Yeterli perspektif mevcut olduğu sürece sorun değil. Bu tekniği kullanarak, bazı konuları hızla ortadan kaldırabileceksiniz. Acımasız ol. 15 dakika sonra hiçbir şey bulamazsanız, devam edin.
İpucu: Eşit sayıda kaynağa sahip iki konu bulursanız, profesörünüzden beraberliği bozmanıza yardım etmesini isteyin. Hangi konunun çok yaygın olduğu (ve bu nedenle orijinal olarak hakkında yazmanın zor olduğu) ve hangisini daha ilginç buldukları konusunda size fikir verebilirler. Artık konunuz olduğuna göre, kaynaklarınızı daraltmanın zamanı geldi.
3. Anahtar Kaynakları Bulun
İyi bir konu seçtiyseniz, muhtemelen üzerinde çalışabileceğiniz birçok kaynağınız vardır. Bu hem bir lütuf hem de bir lanettir. Çeşitli kaynaklar, konunuz hakkında söylenmeye değer bir şeyler olduğunu gösterir ve ayrıca size alıntı yapmak için bol miktarda materyal sağlar.
Ancak bu bolluk, bir kağıt üretmeye daha fazla yaklaşmadan yoğun, zihin uyuşturan materyalleri okumak için saatler harcadığınız bir kabusa dönüşebilir.
Bunun olmasını nasıl engellersiniz? 3-5 temel kaynak seçin ve bunlara dikkatle odaklanın. Elbette, özellikle bu uzun bir makaleyse veya profesör gerektiriyorsa, daha fazla kaynağa ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak 15 kaynağı okumaya başlarsanız, bunalmış ve hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz.
Birkaç temel kaynağa odaklanmak güçlüdür çünkü:
- Her kaynakla derinlemesine etkileşim kurmanızı sağlar.
- Size çeşitli bakış açıları sunar.
- Sizi daha fazla kaynağa yönlendirir.
- Odaklanmanızı sağlar.
4. Okuyun ve Not Alın
Ama bu kaynaklarla tam olarak ne yapıyorsunuz? Onları doğru şekilde okumalısın. Akademik kitapları ve makaleleri etkili bir şekilde okumak için şu adımları izleyin:
Başlık Atın
Makaleyi gözden geçirin ve bölüm başlıklarına bakın. Herhangi bir kelime veya terim size atlarsa, not edin. Ayrıca, yazarın argümanı hakkında genel bir fikir edinmek için her bölümün ve paragrafın başlangıç cümlelerine bakın.
Buradaki amaç derinlemesine anlamak değil, zihninizi etkili okumaya hazırlamaktır.
Soru
Makaleye göz gezdirdikten sonra aklınıza takılan tüm soruları ve makalenin yanıtlayacağını umduğunuz genel soruları yazın. Konunuzu daima aklınızda tutun.
Araştırma Teknikleri Araştırma yöntem ve Teknikleri araştırma yöntem ve teknikleri''-- sunum Araştırma Yöntemleri Ders Notları Araştırma Yöntemleri Dersi Bilimsel araştırma Yöntemleri Nicel araştırma yöntemleri Sosyal Bilimlerde araştırma Yöntemleri