Veri Odaklı Betikler

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Veri Odaklı Betikler

31 Mayıs 2023 Bilgisayarda veri Ne Demek Matematikte veri nedir 0
İşlevsel Olmayan Nitelikler

Paylaşılan Betiklerden En İyi Şekilde Nasıl Yararlanılır?

Paylaşılan komut dosyalarının avantajlarından yararlanmak için disiplinli olmalısınız. Tüm testlerin, uygun oldukları yerde paylaşılan komut dosyalarını gerçekten kullandığından emin olmalısınız. Bir keresinde programcıların kendi sürümlerini uygulamaya karar vermeden önce iki dakikaya kadar yeniden kullanılabilir bir işlev arayacakları söylenmişti.

Otomatik test komut dosyası yazarları için bunun hemen hemen aynı olduğundan eminiz. Belirli bir işi yapmak için yeniden kullanılabilir bir komut dosyası olduğunu veya en azından olması gerektiğini bilmek bir şeydir; bulabilmek bir başkadır. Hızlı bir şekilde bulunamazsa, insanlar kendi versiyonunu yazacak ve ardından bakım güncellemeleriyle çok daha zor bir işimiz olacaktır.

Komut dosyasının değiştirilmesi gerektiğinde, bakımı üstlenen kişi, değiştirilmesi gerekenin yalnızca paylaşılan komut dosyası olduğuna inanacaktır. Düzeltilmesi gereken başka bir script olduğu testler yapılana kadar fark edilmeyebilir. O zaman bile sorunun ne olduğu açık olmayabilir.

Bir tür yeniden kullanılabilir komut dosyası kitaplığı, önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Bunun kurulması ve yönetilmesi gerekir ve tam zamanlı bir iş olmasa da, ilk günlerde önemli miktarda çaba gerektirmesi muhtemeldir. Komut dosyası kitaplıkları, kapsanan test yazılımı mimarisinin bir yönüdür.

Paylaşılan betiklerin dikkat edilmesi gereken diğer bir yönü de belgeleridir. Komut dosyalarının, test uzmanlarının her birinin ne yaptığını (gerçekten ihtiyaç duydukları şeyin bu olup olmadığını anlamak için) ve nasıl kullanacaklarını belirlemelerini kolaylaştıracak şekilde belgelenmesi gerekir. Genel olarak yazılım dokümantasyonu herkesin bildiği gibi zayıftır.

Var olduğu yerde genellikle güncelliğini yitirmiştir veya tamamen yanlıştır. Bu özellikler betiklerimizin belgelerine taşınırsa, otomasyon gereksiz yere yüksek uygulama ve bakım maliyetlerinden zarar görecektir.

Bu sorunlardan kaçınmanın iyi bir yolu, kuralları benimsemek ve komut dosyaları için standartlar belirlemektir. Bunlar, genel test otomasyon rejiminin bir parçasını oluşturacaktır. Yalnızca belgelerin dikkate alınmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda yeni senaryo yazarlarına senaryoları nasıl oluşturacakları (ve yeni paylaşılan komut dosyalarını başkalarının kullanımına nasıl sunacakları) konusunda rehberlik edeceklerdir.


Veri. MEB
Bilgisayarda veri Ne Demek
veri.meb.gov.tr giriş
MEB veri Modülü
https //veri.meb.gov.tr anket doldurma
Bir veri
TÜİK Enerji verileri
Matematikte veri nedir


Veri Odaklı Betikler

Veriye dayalı komut dosyası oluşturma tekniği, test girdilerini komut dosyası yerine ayrı (veri) bir dosyada depolar. Bu, kontrol bilgisini (örn. menüde gezinme) komut dosyasında bırakır. Test yürütüldüğünde, test girdisi doğrudan komut dosyasından alınmak yerine dosyadan okunur. Bu yaklaşımın önemli bir avantajı, aynı betiğin farklı testleri çalıştırmak için kullanılabilmesidir.

Örneğin, bir sigorta sistemi için yapılan bir test, yeni bir sigorta poliçesinin ayrıntılarını girecek ve veri tabanının doğru bir şekilde güncellendiğini doğrulayacaktır. İkinci bir test, farklı bir sigorta poliçesi kullanması dışında aynı şeyi yapar.

Bu nedenle, aynı talimatları, ancak farklı girdileri ve farklı beklenen sonuçları (farklı bir sigorta poliçesini tanımlayan değerler) gerektirir. Bu iki test, tek bir test komut dosyası ve bir veri dosyası kullanılarak uygulanabilir.

Veriye dayalı örnek 1: aynı komut dosyasını farklı verilerle kullanmak, bunun temel düzeyde Scribble test durumumuzla nasıl çalışabileceğini gösterir. Her test durumu için bir komut dosyasına sahip olmak yerine artık tek bir komut dosyasıyla çok sayıda test durumu uygulayabiliyoruz. Bir dizi test durumunun yürütülmesini kontrol ettiği için bu tek komut dosyasına kontrol komut dosyası olarak atıfta bulunacağız.

Burada gösterdiğimiz test durumlarının her birinin ‘ülkeler’ dosyasındaki ad listesine yalnızca iki ad eklediğini unutmayın. Bunun nedeni, orijinal komut dosyasını örneğe sığdırmak için kısaltmış olmamızdır. Burada tanımladığımız dört test durumunun yararlı olup olmayacağı, örneğin amacı değil; bunun yerine veriye dayalı betiklerin tekniğini göstermektir.

Gösterilen kontrol betiği, tek bir test durumu için betiğin neredeyse tam bir kopyasını içerir. Tek fark, betikte değişmez veriler yerine değişken adları kullanmış olmamızdır. (Paylaşılan betiklerle ilgili tartışmamızdan, bir değişken adının, betik yürütüldüğünde test aracı tarafından gerçek verilerin yerine geçecek bir yer işaretçisi olarak düşünülebileceğini hatırlayacaksınız.)

Bu değişikliklere ek olarak, kalın yazı tipiyle gösterilen bazı ek talimatlar da eklememiz gerekiyor. OpenFile ilk talimatı temel olarak test aracına ScribbleData dosyasından veri okuyacağını söyler.

İkinci talimat, aslında bir yineleme kontrol yapısı uygulayan bir çift talimattan biridir. Bu çiftin diğer yarısı, komut dosyasındaki en son ifade olan EndFor’dur. Bu çift arasındaki tüm komutlar, ScribbleData veri dosyasındaki her kayıt için bir kez yürütülür.

Sonraki dört talimatın her biri, Scribble Data’daki geçerli kayıttan bir değer okur ve değeri farklı bir değişken adında saklar (kullanılan değişken adları, betiğin sonraki bölümünde kullanılanlarla aynıdır).

Daha karmaşık veriye dayalı komut dosyası veri güdümlü betikleri kullanmak için daha karmaşık bir yaklaşım gösterir. Burada, uygulamamızın bazı bilgilerini kontrol betiğimize ekliyoruz. Veri tablosunun her sütunu artık bir girdi türünü temsil eder. İlk sütun dosya adıdır (açılacak veya kaydedilecek), ikinci sütun bir listeye eklenecek verilerdir, üçüncü ve dördüncü sütunlar listede sırasıyla hareket edilecek ve gidilecek konumdur ve beşinci sütun silinecek konum numarası yer alır.

İki veri dosyamız var. İlki, gerçekleştirdiğimiz tam testtir. (Bu komut dosyası biçimi, testimizin ne olduğunu göstermenin çok özlü bir yoludur.) İkinci komut dosyası, birkaç farklı ülke ekler, ‘taşı’ işlevinin birkaç testini daha yapar ve listenin ilk öğesini silerek, listenin ilk öğesini siler.

Kontrol komut dosyamızın artık ‘her sütunun boş olup olmadığını kontrol eden if ifadeleri’ içerdiğini görebiliriz. Değilse, tablodaki sütun konumuna bağlı olarak verileri belirli bir şekilde işler. Böylece betik, sütun 2’nin bir listeye eklenecek şeyler içerdiğini, sütun 5’in silinecek konum numarasını içerdiğini vb. ‘bilir’. Bu, kontrol komut dosyasını daha karmaşık hale getirir.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir