Merkezi Eğilim Ölçüleri – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
Verileri Sayısal Olarak Özetleme: Merkezi Eğilim Ölçüleri
Grafik özetlere (Bölüm 2) ek olarak, bir veri setinin temel özellikleri sayısal indeksler aracılığıyla özetlenebilir. Merkezi eğilim veya konum ölçüleri, bir dizi ölçümün “merkezini” belirtir. Bu bölüm, bir örneğin üç ortak konum ölçüsünü (mod, medyan ve ortalama) elde etmek için SPSS’yi kullanmanın yollarını açıklar. Merkezi eğilim ölçüleri şu amaçlarla kullanılabilir:
- bir grup öğrenci için en yaygın üniversite bölümünü bulun;
- seti ikiye bölen sıralı vücut ağırlıkları setinin orta noktasını bulun; belirli bir yıldaki en iyi filmlerin ortalama brütünü hesaplayın;
- Evde bilgisayarı olan 13 yaşındaki çocukların yüzdesini bulun.
MOD
Özellikle kategorik veya ayrık sayısal değişkenleri özetlemede yararlı olan mod, en büyük sıklıkta ortaya çıkan kategori veya değerdir. Windows için SPSS ile modu elde etmenin bir yolu, Frekanslar prosedürünü kullanmaktır. Bu, Bölüm 2’de tartışılan frekans dağılımlarını, histogramları ve çubuk grafikleri elde etmek için kullanılan prosedürün aynısıdır.
2001 yılının en çok hasılat yapan filmleriyle ilgili bilgileri içeren “movies.sav” veri dosyasını kullanarak modun nasıl elde edileceğini gösteriyoruz. Veriler arasında tür, açılış haftası brüt, toplam brüt, gösterime girdiği salon sayısı, stüdyo, ve filmin ilk 60’ta olduğu hafta sayısı. “Tür” değişkeni, filmin türünü temsil eden kategorik bir değişkendir. Bu değişkenin modunu elde etmek için:
- Menü çubuğundan Analiz Et’e tıklayın.
- Açılır menüden Tanımlayıcı İstatistikler’e tıklayın.
- Açılır menüden Frekanslar’a tıklayın.
- Değişkeni Değişken(ler) kutusuna taşımak için “tür” değişkenine ve ardından sağ ok düğmesine tıklayın.
- Ekranın altındaki İstatistikler düğmesine tıklayın. Bu, Şekil 3.1’de gösterildiği gibi Frekanslar: İstatistikler iletişim kutusunu açar.
- Merkezi Eğilim bölümündeki Mod seçeneğine tıklayın.
- Bu iletişim kutusunu kapatmak için Devam’a tıklayın.
- Frekanslar iletişim kutusunu kapatmak ve prosedürü yürütmek için Tamam’a tıklayın.
Frekans dağılımına ek olarak, çıktının istatistik tablosunda değişkenin modunu listelediğine dikkat edin; “4” türüdür. Tür kategorik bir değişken olduğundan, 4 değeri belirli bir türü temsil eder. Bu durumda, “komedi”yi temsil eder. Yani, ilk 100 filmde diğer türlerden daha fazla komedi var.
Frekans dağılımının kendisini inceleyerek bir değişkenin modunu belirlemek de mümkündür. Örnek olarak, Şekil 3.2’ye bakın. Mod seçeneği olmadan bile, burada komedi olan en yüksek sayıya sahip satırı Frekans sütununda arayabilirsiniz. Veya en büyük yüzde için Geçerli Yüzde sütununa bakabilirsiniz, burada %38,0. Bu sayılarla ilişkili değer, değişken için en yaygın değerdir.
Merkezi eğilim ölçüleri Özellikleri
merkezi eğilim ölçüleri | istatistik çözümlü sorular
Merkezi eğilim ölçüleri KPSS
merkezi eğilim ölçüleri 7. sınıf
Standart Sapma Merkezi eğilim ölçüsü müdür
Merkezi Eğilim Ölçüleri hesaplama
Merkezi eğilim Ölçüleri ne ise yarar
Merkezi eğilim ölçüleri PDF
MEDYAN VE DİĞER YÜZDELİKLER
Ortanca
Medyan, sıralı (küçükten büyüğe) gözlem kümesini ikiye bölen bir değerdir. Yani, gözlemlerin yarısı medyan değerden küçük (veya ona eşit) ve gözlemlerin yarısı medyan değerden büyük (veya ona eşit). Medyanın sembolü M’dir.
Bir değişkenin medyanını belirleme prosedürü, modu elde etme prosedürüne benzer. Frekanslar: İstatistikler iletişim kutusunun Merkezi Eğilim kutusundaki Mod seçeneği yerine Medyan seçeneğine tıklamanız yeterlidir.
Kullandığımız “movies.sav” veri dosyasından devam ederek filmlerin ilk 60’ta kaç hafta kaldığını inceleyeceğiz. Çıktınız Şekil 3.3’teki gibi görünmelidir. Dağılımın medyanı, Şekil 3.3’teki ilk tabloda belirtildiği gibi 14 haftadır.
Modda olduğu gibi, medyanı frekans dağılımından da belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, kümülatif yüzde sütununun, belirli bir değerdeki veya altındaki vakaların yüzdesini temsil ettiğini hatırlayın. Medyan, değerlerin %50’sinin altında olduğu sıralı dağılımın değeri olduğundan, medyanı bulmak için dağılımda kümülatif yüzdesi 50 veya daha büyük olan ilk satırı bulun. Tam olarak %50 değilse, yüzde ile ilişkilendirilen değer ortancadır. Bu örnekte, %53’tür. %53 ile ilişkilendirilen değer (hafta sayısı) 14 haftadır.
Kümülatif yüzde sütunundaki yüzde tam olarak %50 ise, medyan bu değer ile frekans dağılımındaki sonraki değerin ortasındadır. Bu, dağılım çift sayıda gözleme sahip olduğunda meydana gelebilir. O halde medyan, n/2 konumundaki gözlem ile n/2 + 1 konumundaki gözlem arasındaki orta noktadadır. Örneğin, veri setinde 100 gözlem varken ortanca 50. ve 51. konumların ortasındadır.
Frekans Prosedürünün bazı durumlarda faydalı olabilecek bazı ek özellikleri vardır. Örneğin, bir değişkenin hem modunu hem de medyanını almak istiyorsanız, Frekanslar: İstatistikler iletişim kutusundan birden fazla seçenek seçebilir ve aynı anda birkaç istatistik elde edebilirsiniz. Sıklık dağılımını değil, yalnızca istatistikleri elde etmek istediğiniz zamanlar da olabilir.
Bu, özellikle çok büyük veri kümelerinden sürekli değişkenleri incelemek için kullanışlıdır. Örneğin, 500 kişinin boyunu içeren bir veri dosyanız olduğunu varsayalım. Yükseklikler bir inçin en yakın 100’üne kadar ölçülseydi, birden fazla gözlemi olan çok az veri noktası olurdu. Böylece, frekans dağılımı, veri noktalarının uzun sıralı bir listesi olacaktır.
Frekanslar iletişim kutusunda, frekans dağılımının görüntülenip görüntülenmeyeceğini yöneten “Sıklık tablolarını görüntüle” adlı bir seçenek vardır. Bu seçenek için varsayılan “evet”tir, ancak ifadenin solundaki kutuya tıklayarak seçeneği manuel olarak kapatabilirsiniz.
Çeyrekler, Ondalıklar, Yüzdelikler ve Diğer Nicelikler
Tıpkı medyanın sıralı gözlemler kümesini yarıya böldüğü gibi, çeyrekler kümeyi dörde, ondalıklar sıralı gözlemler kümesini ondalıklara ve yüzdelikler de gözlem kümesini yüzdeliklere böler. Nicelik, çeyrekleri, ondalıkları ve yüzdelikleri içeren genel bir terimdir.
Frekanslar: İstatistikler iletişim kutusunun sol üst kutusundaki uygun seçeneği seçerek Frekanslar prosedüründen çeyrekler veya yüzdelikler elde edebilirsiniz. Örneğin, çeyreklerin bir listesini oluşturmak için çeyreklere tıklayın. “Kesme noktaları” seçeneği tıklanarak ve 10 eşit grup seçilerek ondalıklar elde edilebilir. Diğer yüzdelikler yüzdelik seçeneği tıklanarak ve istenilen rakamlar girilerek elde edilebilir.
“movies.sav” veri dosyasındaki “weekstop” değişkeni için çeyrekler Şekil 3.4’te gösterilmektedir. 25. yüzdelik dilim, birinci çeyreğe eşittir. Böylece, filmlerin dörtte biri (%25) 11 veya daha az hafta boyunca ilk 60’ta yer aldı. 50. persentil medyanla aynıdır – 14 hafta. 75. yüzdelik dilim veya üçüncü çeyrek 18,75 haftadır.
merkezi eğilim ölçüleri | istatistik çözümlü sorular merkezi eğilim ölçüleri 7. sınıf Merkezi Eğilim Ölçüleri hesaplama Merkezi eğilim ölçüleri KPSS Merkezi eğilim Ölçüleri ne ise yarar Merkezi eğilim ölçüleri Özellikleri Merkezi eğilim ölçüleri PDF Standart Sapma Merkezi eğilim ölçüsü müdür