Kendi Verilerinizi Girme – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Kendi Verilerinizi Girme – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

28 Aralık 2021 SPSS veri girişi örnekleri SPSS veri girişi ücret SPSS veri örnekleri üretme 0
Otomatikleştirme – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

Kendi Verilerinizi Girme

Ham veriler SPSS veri düzenleyicisi kullanılarak SPSS’ye girilebilir. (ASCII verileri başka bir düzenleyiciyle de girilebilir, bunlar daha sonra önceki bölümde anlatıldığı gibi SPSS tarafından okunur.) SPSS düzenleyicisi bir elektronik tablo veya ızgaraya benzer ve bir SPSS oturumunu her başlattığınızda otomatik olarak açılır.

Düzenleyici, veri dosyanızın içeriğini girmek, düzenlemek ve görüntülemek için kullanılır. Mevcut bir veri dosyasını açıyorsanız (yukarıda gösterildiği gibi), veriler düzenleyicide görünecektir ve daha sonra verileri değiştirmek veya vakaları veya değişkenleri eklemek veya silmek için düzenleyiciyi kullanabilirsiniz. Sıfırdan başlıyorsanız ve veri girmek istiyorsanız, veri düzenleyici ilk açıldığında boş olacaktır.

Veri düzenleyici, satırlar ve sütunlarla tanımlanan bir dikdörtgendir. Her hücre, belirli bir satırı sütun kesişimine göre temsil eder (örneğin, satır 1, sütun 3). Veri düzenleyicideki tüm veri dosyalarının standart bir biçimi vardır. Editörün her satırı bir durumu temsil eder (örneğin, konu #1 veya John Doe).

Düzenleyicideki her sütun bir değişkeni temsil eder (ör. kalp hızı veya cinsiyet). Düzenleyicideki hücreler boş olamaz. Yani, değişken sayısal ise ve geçerli bir değer yoksa, hücre “sistem-eksik” bir değerle temsil edilir ve hücrede bir nokta belirir. Değişken bir dize değişkeniyse, boş bir hücrenin geçerli olduğu kabul edilir.

Veri düzenleyiciye veri girmeye başlamak için şu adımları izleyin:

(1) Veri girmek istediğiniz hücreye tıklayın (veya hücreyi vurgulamak için ok tuşlarını kullanın). Dikdörtgende en soldaki hücreden başlayın. Bu 1. satır, 1. sütundur. O hücreye tıkladığınızda, hücrenin çevresinde koyu renkli bir kenarlık belirecektir; bu, seçtiğiniz hücrenin bu olduğunu söyler.

(2) Bu hücrede görünmesini istediğiniz değeri girin ve ardından enter tuşuna basın. Yazdığınız değerin önce veri düzenleyici penceresinin en üstünde görüneceğini ve ardından enter tuşuna bastığınızda hücreye eklendiğini fark etmelisiniz. Bu ilk sütuna bir değer girerek, VAROOOOI varsayılan adıyla otomatik olarak bir değişken oluşturacağınızı ve bu değişkenin sütunun üstünde görüneceğini unutmayın.

Daha sonra her bir değişken için orijinal isimlerin ve alternatif biçimlerin nasıl belirleneceğini göstereceğiz. Örnek olarak, 25 kişinin yaşlarını kaydettiğinizi varsayalım. İlk kişinin yaşı 18 ise, ilk hücreye 18 girin.

(3) Başka bir değer girin. Yine, veri düzenleyicinin en üstünde göreceksiniz ve ardından bir sonraki hücrede görünecektir. Sonraki hücre, önceki hücrenin hemen altında olacaktır. Bu konum 2. satır, 1. sütun olacaktır. İkinci kişinin yaşının 22 olduğunu varsayalım, 2. satır sütun 1’e 22 girin.

(4) Sütun 1 için istediğiniz tüm verileri (değişken 1’deki tüm durumlar için değerler) girene kadar bu işlemi tekrarlayın.

(5) Şimdi bir sonraki sütundaki (satır 1, sütun 2) ilk hücreye tıklayın. Bu otomatik olarak yeni bir değişken oluşturacak ve buna VAR00002 adını verecektir. Bir sonraki değişkenin “ayakkabı bedeni” olduğunu ve ilk kişinin 7 beden olduğunu varsayalım.

(6) Sütun 2’deki ilk hücrenin değerini yazın ve enter tuşuna basın. 7 girin. (7) Sütun 2’deki tüm değerler için bu işlemi tekrarlayın.

(8) Veri dosyanız için istediğiniz tüm durumlar ve değişkenler için değerler girene kadar bu işleme devam edin.
Veri düzenleyicisine veri girdikten sonra değerleri değiştirebilir veya silebilirsiniz.

Bir hücredeki değeri değiştirin veya silin, sadece değiştirmek istediğiniz hücreye tıklayın. Seçili hücrenin etrafında koyu bir kenarlık göründüğünü ve hücredeki değerin veri düzenleyicinin en üstünde göründüğünü fark edeceksiniz. Değeri değiştiriyorsanız, yeni değeri yazıp enter tuşuna basmanız yeterlidir. Yeni değerin hücredeki eski değerin yerini aldığını görmelisiniz.


SPSS Veri Girişi
SPSS veri girişi örneği
spss verilerini excel’e aktarma
SPSS veri örnekleri
Spss nasıl kullanılır
SPSS anket Analizi
SPSS veri girişi ücreti
SPSS anket Veri Girişi


Vaka ve Değişken Ekleme

Veri dosyanızda zaten var olan durumlar arasına yeni bir durum (satır) eklemek için:

(1) Fare okunu üzerine getirin ve yeni duruma girmek istediğiniz satırın altındaki satırı tıklayın.
(2) Menü çubuğunda Veri’ye tıklayın.
(3) Açılır menüden Vaka Ekle’ye tıklayın.

Şimdi yeni bir satır eklendi ve hücrelere veri girmeye başlayabilirsiniz. Değerlerinizi girmeden önce, tüm hücrelerin sistemde eksik değerlere sahip olduğuna dikkat edin (bir nokta ile temsil edilir).

Mevcut değişkenler arasına yeni bir değişken (sütun) eklemek için:

(1) Yeni bir değişken girmek istediğiniz pozisyonun sağındaki sütuna tıklayın.
(2) Menü çubuğunda Veri’ye tıklayın.
(3) Açılır menüden Değişken Ekle’ye tıklayın.

Şimdi yeni bir değişken (sütun) eklenir ve hücrelere veri girmeye başlayabilirsiniz.

Vakaları ve Değişkenleri Silme

Bir vakayı silmek için:

(1) Silmek istediğiniz vaka numarasına (satırın sol tarafında) tıklayın.
(2) Menüden Düzenle’ye tıklayın.
(3) Temizle’ye tıklayın.

Seçilen durum silinecek ve aşağıdaki satırlar yukarı doğru kayar.

Bir değişkeni silmek için:

(1) Silmek istediğiniz değişken adına (sütun üst kısmında) tıklayın.
(2) Menüden Düzenle’ye tıklayın.
(3) Temizle’ye tıklayın.

Seçilen değişken silinecek ve silinen değişkenin sağındaki tüm değişkenler sola kayacaktır.

Değişken Tanımlama

Varsayılan olarak SPSS, SPSS veri dosyasındaki değişkenlere değişken adları ve biçimler atar. Varsayılan olarak, değişkenler VAR##### (VAR öneki ve ardından beş basamak) olarak adlandırılır ve tüm değerler geçerlidir (boşluklara sistemde eksik değerler atanır). Ancak çoğu zaman veri dosyanızı özelleştirmek isteyeceksiniz. Örneğin, değişkenlerinize daha anlamlı adlar vermek, belirli değerler için etiketler sağlamak, değişken biçimlerini değiştirmek ve “eksik” olarak kabul edilecek belirli değerler atamak isteyebilirsiniz.

Bunlardan herhangi birini veya tümünü yapmak için:

(1) İlk olarak, veri dosyası pencerenizin etkin pencere olduğundan emin olun ve değiştirmek istediğiniz değişkene tıklayın.
(2) Menü çubuğunda Veri’ye tıklayın.
(3) Veri açılır menüsünden Değişken Tanımla’ya tıklayın. Bu, Değişken Tanımla iletişim kutusunu açar.

(4) Değişkenin adı Değişken Adı kutusunda görünecektir. Bunu değiştirmek için, bu kutuya yeni adı yazmanız yeterlidir. Ad bir harfle başlamalı, boşluk içermemeli ve 8 karakteri aşamamalıdır. Tüm yapmak istediğiniz buysa, Tamam’a tıklayın.

(5) Bir değişkenin türünü veya biçimini değiştirmek isterseniz (Veri Düzenleyici penceresinde ve çıktılarda), Değişken Türünü Tanımla iletişim kutusunu açmak için Tür’e tıklayın. Çoğu durumda değişken biçimini değiştirmeniz gerekmez. Biçimi değiştirmek isteyebileceğiniz bir durum aşağıdaki gibidir: Kişi başına ortalama yiyecek maliyetini temsil eden değişkenin en yakın kuruşa girildiğini varsayalım (örn., 32.24). Bu biçimi, ortalama maliyetin bir tam sayı olarak görüntülenmesi (en yakın dolara yuvarlanmış, örneğin 32) olarak değiştirmek isterseniz, bu seçeneği kullanırsınız. Varsayılan olarak, tüm değişkenler sayısaldır. Değişkenin sayısal dışında bir şey olmasını istiyorsanız, aşağıda listelenen herhangi bir türe tıklayın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir