AutoLISP’i Keşfetmek – AutoCAD Ödevi Yaptırma – AutoCAD Analizi Yaptırma Fiyatları – AutoCAD Analizi Örnekleri – Ücretli AutoCAD Analizi Yaptırma – AutoCAD Analizi Yaptırma Ücretleri
AutoLISP Makrolarını Dosya Olarak Saklamak
Breakat makrosunda yaptığınız gibi Komut isteminde bir program oluşturduğunuzda, AutoCAD onu yalnızca siz geçerli dosyadan çıkana kadar hatırlar. AutoCAD’i bir sonraki kullanışınızda bu makroyu yeniden oluşturmak istemiyorsanız, Windows Not Defteri uygulamasını kullanarak .lsp uzantılı bir ASCII metin dosyasına kopyalayarak kaydedin. Kaydedilmiş Breakat makrosunu ve sık kullandığım diğer bazı makroları içeren Keycad.lsp adlı bir dosyayı gösterir.
Diğer makrolar, isteğe bağlı yanıtları içeren komutlardır. Örneğin, üçüncü öğe olan defun c:köşe, AutoCAD’in Dolgu komutunu başlatmasına, Yarıçap seçeneğini vermek için bir R↵ girmesine ve son olarak köşe yarıçapı için bir 0 girmesine neden olur. Windows Not Defteri uygulamasını kullanın ve listeyi kopyalayın.
Bu dosyaya Keycad.lsp adını verin ve onu bir ASCII dosyası olarak kaydettiğinizden emin olun. Ardından, bu makroları ne zaman kullanmak isterseniz, her birini ayrı ayrı yüklemeniz gerekmez. Bunun yerine, makrolardan birini ilk kez kullanmak istediğinizde Keycad.lsp dosyasını yüklersiniz ve oturumun geri kalanında hepsi kullanılabilir olur.
Dosya yüklendikten sonra, makro adını girerek içindeki makrolardan istediğinizi kullanabilirsiniz. Örneğin, ptx↵ girilmesi, nokta stilini bir X şekline ayarlar.
Bu şekilde yüklenen makrolar, siz AutoCAD’den çıkana kadar kullanımınıza sunulur. Tabii ki, Keycad.lsp dosyasını Load/Unload Applications iletişim kutusunun Startup Suite’ine ekleyerek AutoCAD’i her başlattığınızda bu makroların otomatik olarak yüklenmesini sağlayabilirsiniz.
Bu şekilde, makroları kullanmak için yüklemeyi hatırlamanız gerekmez. Artık AutoLISP ile bazı ilk elden deneyime sahip olduğunuza göre, bu örneklerin sizi bu güçlü araç hakkında daha fazla bilgi edinmeye teşvik edeceğini umuyorum.
AutoLISP’i Keşfetmek
Önceki bölümde, AutoCAD’in makro ve programlama dili olan AutoLISP ile tanıştınız. Dahili işleyişi hakkında hiçbir şey bilmenize gerek kalmadan bu güçlü araçtan yararlanabileceğinizi öğrendiniz.
Bu bölümde, AutoLISP üzerinde nasıl daha fazla kontrol sahibi olabileceğinizi ve kendi AutoCAD ortamınız için yapmak istediğiniz şeyleri yapmasını nasıl sağlayabileceğinizi göreceksiniz. Metin ve nokta koordinatları gibi bilgileri nasıl saklayacağınızı, akıllı makroları nasıl oluşturacağınızı ve AutoLISP’in bilgisayar sisteminizdeki çalışmasını nasıl optimize edeceğinizi öğreneceksiniz.
Bu bölüme başlarken bir tavsiye: AutoLISP’te programlama çok zor olduğu için değil, bağımlılık yaptığı için bilgisayarınızla çok zaman geçirmeye hazır olun! AutoLISP programlarını kullanmanın ne kadar kolay olduğunu zaten gördünüz. AutoLISP’te programlamayı öğrenmenin onu kullanmak kadar kolay olduğunu iddia etmeyeceğim ama düşündüğünüz kadar zor değil. Ve ilk programınızı oluşturduğunuzda, bağımlısı olacaksınız.
Bu bölümdeki konular aşağıdakileri içerir:
◆ Tercümanı Anlamak
◆ Argümanları ve İfadeleri Kullanma
◆ Basit Bir Program Oluşturma
◆ AutoLISP ile Nesneleri Seçme
◆ Bir AutoLISP Programının Akışını Kontrol Etme
◆ Veri Türü Dönüşümleri
◆ Programlarınızı Dosya Olarak Saklama
◆ AutoLISP ile Daha Fazla Yardım Alma
AutoLISP’e, biraz elde tutulan bir hesap makinesine benzeyen AutoLISP yorumlayıcısı aracılığıyla erişirsiniz. Komut istemine bilgi girdiğinizde, tercüman bunu değerlendirir ve ardından bir yanıt verir.
Değerlendirme, sağladığınız bilgilerle açıklanan talimatları yerine getirmek anlamına gelir. Değerlendirmenin “değerini bulmak” anlamına geldiğini söyleyebilirsiniz. Tercümana verdiğiniz bilgiler, AutoLISP’te ifade adı verilen bir formül gibidir.
AutoCAD toplama işlemi
Autocad Lisp komutu
AutoCAD sayı toplama lispi
Autocad ölçü lisp
Kot lispi
Dimint lisp
AutoCAD karelaj oluşturma
Ck lispi
Tercümanın çalışmalarını daha detaylı inceleyelim:
1. AutoCAD’i başlatın ve Temp adlı yeni bir dosya açın. Bu dosyayı yalnızca AutoLISP ile deneme yapmak için kullanacaksınız, bu yüzden kaydetme konusunda endişelenmeyin.
2.Komut istemine(+22)↵ girin.Soru satırında 4 yanıtı görünür.AutoLISP (+ 2 2) formülünü değerlendirdi ve 4 yanıtını verdi.
Bilgileri bu şekilde girerek anında hesaplamalar yapabilir ve hatta kısa programlar yazabilirsiniz. 2. adımda kullandığınız artı işareti, bir işlevi temsil eder – AutoLISP yorumlayıcısına ne yapacağını söyleyen bir talimat. Birçok yönden, bir AutoCAD komutu gibidir.
Fonksiyonun basit bir örneği, artı işaretiyle temsil edilen matematik fonksiyonu Add’dir. AutoLISP’in birçok yerleşik işlevi vardır ve siz de kendinize ait pek çok işlev oluşturabilirsiniz.
Setq ile Değişken Tanımlama
Tercümanın hesap makinesi benzeri bir başka yeteneği de değerleri hatırlama yeteneğidir. Muhtemelen hafızası olan bir hesap makineniz vardır. Bu yetenek, ileride kullanmak üzere bir denklemin değerini saklamanıza izin verir. Benzer bir şekilde, AutoLISP yorumlayıcısı, değişkenleri kullanarak değerleri saklamanıza izin verir.
Değişken, bir değeri tutan bir kap gibidir. Bu değer, bir programın çalışması sırasında birçok kez değişebilir. Setq işlevini kullanarak değişkenlere değer atarsınız. Örneğin Golden isimli bir değişkene 1.618 sayısal değerini atayalım. Genellikle altın oran olarak adlandırılan bu değer, dikdörtgen bir alanın yüksekliğinin genişliğine oranıdır. Bazı ilginç matematiksel özelliklere sahip olmasının yanı sıra, altın oranın doğada sıklıkla oluşan bir oranı temsil ettiği söylenir.
Bu adımları takip et:
1.Komut isteminde(setqGolden1.618)↵ girin. Girdiğiniz satırın hemen altında1.618 değeri görünür. Golden değişkeninin değeri artık 1.618 olarak ayarlanmıştır. Emin olmak için kontrol edelim.
2.Komut istemine!Golden↵girin. Beklendiği gibi, istemde 1.618 değeri görünür.
Ünlem işareti (!), bilgi isteminde bir AutoLISP değişkeninin değerini çıkaran özel bir karakter görevi görür. Şu andan itibaren siz çizimi kapatana kadar, Golden değerine istediğiniz zaman değişken adının önüne ünlem işareti koyarak erişebilirsiniz. Bilgi istemlerine verilen yanıtlar olarak matematik formüllerini kullanmanın yanı sıra, değişkenler olarak saklanan değerleri de kullanabilirsiniz.
Bir çemberin yarıçapı olarak Golden değişkenini nasıl kullanabileceğinizi görelim:
1. Çiz araç çubuğundaki Daire düğmesini tıklayın.
2. Merkez noktasını belirtin: komut isteminde, ekranınızın ortasında bir nokta seçin.
3. Çemberin yarıçapını belirtin veya [Çap]: isteminde !Golden↵ girin. Yarıçapı 1,618 olan bir daire görünür. Özellikler paletini kullanarak bunu kontrol edin.
Setq kullanarak depolayabileceğiniz tek şey sayılar değildir. Değişkenlerin temsil edebileceği diğer veri türlerinin çeşitliliğine bakalım.
UYARI : Çeşitli veri türlerini ve bunların nasıl farklılık gösterdiğini anlamak önemlidir çünkü dikkatli kullanılmadıkları takdirde bir karışıklık kaynağı olabilirler. Çoğu işlemde veri türlerini karıştıramayacağınızı ve tırnak işaretleri ile parantezlerin her zaman açma ve kapama çiftlerinde kullanılması gerektiğini unutmayın.
Değişkenler, veri türleri adı verilen birkaç kategoriye ayrılır. Verileri türlere göre sınıflandırmak, AutoLISP’in verilerin nasıl değerlendirileceğini tam olarak belirlemesine ve programların hızlı bir şekilde çalışmasını sürdürmesine olanak tanır.
AutoCAD karelaj oluşturma Autocad Lisp komutu Autocad ölçü lisp AutoCAD sayı toplama lispi AutoCAD toplama işlemi Ck lispi Dimint lisp Kot lispi