Verileri Keşfetmek – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Verileri Keşfetmek – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

13 Aralık 2021 SPSS veri Analiz SPSS veri giriş spss verilerini excel'e aktarma 0
İşlevsel Olmayan Nitelikler

Tek Değişken İçin Tablolar ve Grafikler

Bu oturumda aşağıdakileri yapmayı öğreneceksiniz:

• Bir SPSS veri dosyasında saklanan verileri alın
• Gövde ve Yaprak ekranıyla verileri keşfedin
• Bir histogram oluşturun ve özelleştirin
• Bir frekans dağılımı oluşturun
• Görüntüleyici penceresinden çıktıyı yazdır
• Bir çubuk grafik oluşturun

Veri Dosyasını Açma

Önceki oturumda, Veri Düzenleyici’ye veri girerek bir SPSS veri dosyası oluşturdunuz. Bu laboratuvar çalışmasında, diskinizde bulunan birkaç veri dosyasını kullanacaksınız. Bu oturum, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki trafik kazaları hakkında bazı verilerle başlamaktadır. Amacımız, 2005 yılında ölümlü kazaların ne kadar yaygın olduğunu anlamaktır.

Dosya Aç Verileri Seçin… Bir sonraki sayfada gösterilene benzer bir iletişim kutusu açılacaktır. Bakın: kutusunda, sisteminiz veya ağınız için uygun dizini seçin; kullanılabilir çalışma sayfası dosyalarının bir listesini göreceksiniz. Eyaletler adlı birini seçin. (Bu dosya adı, ekranınızda States.sav olarak görünebilir, ancak aynı dosyadır.)

Aç’a tıklayın ve Veri Düzenleyicisi, Durumlar dosyasındaki verileri gösterecektir. Ekranın alt ve sağ tarafındaki kaydırma çubuklarını kullanarak, yalnızca verilere bakmak için çalışma sayfasında dolaşın. İmleci değişken adlarını içeren satıra taşıyın (örn. durum, MaleDr, FemDr, vb.) İmleç her değişken adını geçerken değişken etiketlerinin göründüğüne dikkat edin. Veri dosyalarının tam açıklaması için Ek A’ya bakın.

Verileri Keşfetmek

SPSS, tümü Keşfet komutunda bulunan, verileri keşfetmek için çeşitli araçlar sunar. Başlangıç ​​olarak, 2005 yılında otomobil kazalarında ölen insan sayısına bakmak için Stem-and-Leaf grafiğini kullanacağız. Tanımlayıcı İstatistikleri Analiz Edin Keşfedin… 2005’teki kazalarda ölümlülerin sayısını seçmek istiyoruz [accfat2005]. Bu iletişim kutusunda gösterildiği gibi, değişken adları kesilmiş gibi görünür.

İmleci herhangi bir kenara yerleştirerek ve kutuyu dışarı sürükleyerek bir iletişim kutusunun boyutunu artırabilirsiniz. Burada ilgilenilen değişkeni bulmayı kolaylaştırmak için şimdi deneyin. Değişkeni seçtikten sonra Tamam’a tıklayın.
Birçok SPSS iletişim kutusu, bunda olduğu gibi bir değişkenler listesi gösterir. Burada değişkenler, Veri Düzenleyici’dekiyle aynı sırada listelenir. Diğer iletişim kutularında, değişken etiketine göre alfabetik olarak listelenebilirler.

İmlecinizi listeye getirdiğinizde, tüm etiket görünür hale gelir. Değişken adı, etiketten sonra köşeli parantez içinde görünür. Bu kitap genellikle değişkenlere etiket yerine adlarıyla atıfta bulunur.

Varsayılan olarak, Keşfet komutu, eksik verilerin kapsamını raporlar, açıklayıcı istatistikler tablosu oluşturur, bir gövde ve yaprak grafiği oluşturur ve bir kutu ve bıyık grafiği oluşturur. Tanımlayıcı istatistikler ve kutu grafiği daha sonra Oturum 4’te ele alınacaktır.

Görüntüleyici penceresindeki ilk öğe, veri kümesinde kaç tane gözlemimiz olduğunu özetler; burada toplam 51 “vaka” veya gözlem var. 50 eyaletin her biri artı Columbia Bölgesi için geçerli bir veri değerimiz var ve eksik veri yok.
Bunun altında tanımlayıcı istatistikler tablosu yer almaktadır. Şimdilik bu rakamları atlıyoruz ve bir sonraki sayfada gösterilen ve aşağıda açıklanan Stem-and-Leaf grafiğine bakıyoruz.

Bu çıktıda, frekansı, gövdeleri ve yaprakları temsil eden üç bilgi sütunu vardır. Grafiğin altındaki notlara baktığımızda, her gövde çizgisinin 1000’lik bir basamağı temsil ettiğini ve her yaprağın 1 durumu temsil ettiğini görüyoruz.


Spss Nedir
SPSS anket analizi
Spss Nasıl kullanılır
spss verilerini excel’e aktarma
SPSS veri girişi
SPSS hazır veri seti
IBM SPSS
SPSS veri Analizi


İlk beş sıranın 0 sapı olduğunu unutmayın. İlk satır 0 ile 199 ölüm arasındaki durumları temsil ederken, ikinci satır 200 ila 299 ölüm arasındaki durumları temsil eder, vb. Böylece, çıktının ilk satırında, 2005 yılında 11 eyalette 0 ila 199 otomobil kazası ölümünün olduğunu bulduk. İlk satırda dört “0-yaprak” var; bunlar, o yıl 100’den az ölümün olduğu dört eyaleti temsil ediyor.

Yedi “1-yaprak” (aşağıda vurgulanmıştır) 100 ila 199 ölümle sonuçlanan yedi eyaleti temsil etmektedir. Arsadan aşağı inildiğinde, 1 saplı ve 6 ve 7 yapraklı sıra, 1600’lerde bir eyalette ölüm olduğunu ve 1700’lerde bir eyalette ölüm olduğunu gösteriyor. Son olarak, son sırada, en az 3504 ölüm vakası olan ve bunların uç değerler olarak kabul edilen 3 durumu buluyoruz.

Stem-and-Leaf grafiği, bir veri gövdesini anlaşılır bir şekilde temsil etmemize yardımcı olur ve dağılımın “şekli” hakkında bir fikir edinmemize izin verir. Anlamlı bir frekans dağılımı geliştirmemize yardımcı olabilir ve verilerin kaba bir görsel gösterimini sağlar. Daha iyi bir görsel gösterim için bir histograma dönüyoruz.

Histogram Oluşturma

İlk oturumda bir çubuk grafik ve kutu grafiği oluşturduk. Bu oturumda, bir histogram yaparak başlayacağız.

Grafikler Grafik Oluşturucu…. Şuradan Seçin menüsünün altında Histogram’ı seçin. Şimdi dört histogram seçeneği görünecektir. İlk histogramı (basit) önizleme alanına sürükleyin. Aşağıda gösterildiği gibi, üzerine tıklayıp X eksenine sürükleyerek AccFat2005’i seçin. Varsayılan olarak, histogramların Y ekseninde frekansı vardır, bu nedenle grafiğin bu kısmı tamamen ayarlanmıştır.

Başlıklar/Dipnotlar sekmesine tıklayın, Başlık 1’i seçin ve Öğe Özellikleri penceresinde İçerik olarak işaretlenmiş alana bu grafik için bir başlık (örn., 2005 Trafik Ölümleri) yazın. Uygula’yı tıklayın. Şimdi, Dipnot 1’i seçip içerik kutusuna yazıp Uygula’yı tıklayarak adınızı grafiğinize yerleştirin. Tamam’ı tıkladıktan sonra histogramınız Görüntüleyici penceresinde görünecektir.

Yatay eksen, bir dizi ölüm vakasını temsil eder ve dikey, birçok vakayı bildiren eyaletlerin sayısını temsil eder. Histogram, frekans dağılımının görsel bir hissini sağlar. Durumların büyük çoğunluğunun grafiğin sol ucunda göründüğüne dikkat edin.

Bu dağılımın şeklini nasıl tanımlarsınız? Bu histogramı Stem-and-Leaf grafiğiyle karşılaştırın. Varsa, ne gibi önemli farklılıklar görüyorsunuz?

Ayrıca grafiğin en sağ ucundaki kısa çubuklara da dikkat edin. Sizce en sağda hangi durum olabilir?  Bu histogramda SPSS, dağılımın görünen şeklini etkileyen çubukların sayısını belirledi. Grafik Düzenleyiciyi kullanarak çubuk sayısını aşağıdaki gibi değiştirebiliriz:

Grafik Düzenleyiciyi açacak olan histogramınızda herhangi bir yere çift tıklayın. Şimdi histogramın çubuklarına çift tıklayın. Bir Özellikler iletişim kutusu görünecektir. Bölme sekmesi altında, X ekseni için Özel’i seçin. Bir sonraki sayfadaki resimde gösterildiği gibi aralık sayısı olarak 24 yazın. Uygula’yı tıkladığınızda histogramınızdaki aralık sayısını değiştirmiş olursunuz.
Diğer çubuk sayılarıyla da denemeler yapabilirsiniz. Memnun kaldığınızda, sağ üst köşedeki r düğmesine tıklayarak Grafik Düzenleyiciyi kapatın.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir