Veri Kümesi – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
Modellerden İş Zekasına
İstatistiksel yöntemler, en karmaşık durum ve durumları bile daha iyi anlamak için kullanılabilir. Pratikte kullanılan analitik yöntemlerin tümü bu ders kitabı kapsamında tasvir edilemese de, ileriki sayfalarda anlatılacak olan tekniklerin tümüne hakim olmak yetenekli bir kişi gerektirir. Aslında, herkes muhtemelen aşağıdakine benzer bir duruma aşinadır: Coşkulu ama biraz fazla entelektüelleşmiş bir profesör, bir grup iş uzmanına Heckman Seçim Modeli’nin avantajlarını açıklamaya çalışır.
Çoğu dinleyici, ilk birkaç dakika veya en azından ilk birkaç saniye için açıklamayı takip edebilecektir. Sonra her dinleyici sorduğu gibi belirsizlik başlar: Şu anda hiçbir şey anlamayan tek kişi ben miyim? Ancak odanın etrafına hızlı bir bakış, diğerlerinin de aynı derecede karıştığını doğrular. Seyirci yavaş yavaş ilgisini kaybeder ve zihinler dağılır. Konuşma bittikten sonra profesöre aydınlatıcı sunumu için teşekkür edilir. Ve orada bulunanlar asla sunulan yöntemi kullanmazlar.
Neyse ki, bazı sunucular aşırı teknik ayrıntılardan kaçınmanın gerekliliğinin farkındalar ve yalnızca ölümlülerin anlayabileceği bir konuda elde edilen sonuçları açıklamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Aslında, veri analizinin amacı, analizin kendisi değil, bulguların hedef kitleye uygun bir şekilde iletilmesidir. Yalnızca karar vericiler tarafından anlaşılan ve kabul edilen bulgular kararları ve gelecekteki gerçekliği etkileyebilir. Bu nedenle analitik prosedürler, bir firma yönetiminin bilgi ihtiyaçlarının farkında olarak (bu ihtiyaçlar önceden açıkça tanımlanmamış olsa bile) hedef odaklı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Sonuç olarak, analitik bir projenin son aşaması olan bulguların iletilmesi, titizlikle yürütülen herhangi bir çalışmanın ayrılmaz bir parçası olarak görülmelidir. Yukarıdaki şekilde, bir karar modelinin oluşturulmasını ve uygulanmasını çevreleyen süreçler, bir istihbarat döngüsü olarak şematik olarak tasvir edilmiştir.
İstihbarat döngüsü, “ham bilginin elde edildiği, toplandığı, iletildiği, değerlendirildiği, analiz edildiği ve politika yapıcıların karar verme ve eylemde kullanmaları için bitmiş istihbarat olarak kullanıma sunulduğu süreç” olarak anlaşılmaktadır.
Bu yazının bir sonraki bölümünde, özellikle değerlendirme aşamasına eşlik eden faaliyetlere bakacağız. Bu aşamalarda, ham veriler toplanır ve yukarıdaki istihbarat döngüsünde gösterildiği gibi tanımlayıcı değerlendirme yöntemleri aracılığıyla stratejik önemi olan bilgilere dönüştürülür.
Veri Kümesi
Veri toplama
İstihbarat döngüsünün ilk adımıyla başlayalım: veri toplama. Pek çok işletme harcamalar ve satışlar hakkında önemli bilgiler toplar, ancak çok azı sistematik değerlendirme için merkezi bir veri tabanına girer. İstatistikçinin ilk görevi bu değerli bilgiyi çıkarmaktır. Çoğu zaman bu, ikna etme becerisi gerektirir: çalışanlar, geçmişteki başarısızlıkları ortaya çıkarabileceğinden, sistematik analiz amacıyla verileri bırakmakta tereddüt edebilirler.
Ancak bir firma sistematik olarak veri toplamaya karar vermiş olsa bile, analizden önce hazırlık yapılması gerekebilir. Verileri değerlendirmeye kim yetkili olmalıdır? Kim bunu yapacak becerilere sahip? Ve kimin zamanı var? İşletmeler her gün bunun gibi sorularla karşı karşıya kalıyor ve bunlar gülünecek bir konu değil. Şu örneği ele alalım: Müşterilerin sadakat kartlarıyla satın almalarını takip ederken şirketler olağanüstü büyük veri kümeleri elde ediyor. İdari görevler tek başına bütün bir departmanı işgal edebilir ve bu, sistematik değerlendirmenin başlamasından bile öncedir.
Firmalar kendi topladıkları verilere ek olarak, kamuya açık veri tabanlarında da bilgi bulabilmektedir. Bazen bu veritabanları, genellikle bir veri erişim ücreti talep eden ACNielsen veya GfK Group gibi özel pazarlama araştırma firmaları tarafından birleştirilir. Araştırma enstitüleri, federal ve yerel istatistik ofisleri ve birçok uluslararası kuruluşun veri tabanları ücretsiz olarak kullanılabilir. Her iki durumda da, genel veri tabanları genellikle iş kararları için değerli bilgiler içerir.
Veri analizi örnekleri
Veri toplama Yöntemleri
Veri analiz yöntemleri PDF
Veri analiz yöntemleri
Nitel veri toplama yöntemleri
Nitel veri analiz yöntemleri
Birincil veri toplama yöntemleri
Verilerin analizi
Aşağıdaki bazı ilginç veri kaynaklarına bağlantıların bir listesini sunmaktadır:
Kamuya açık verilerin iş kararlarına nasıl yardımcı olabileceğine daha yakından bakalım. Makine yapımı için ara mal üreten bir şirketin tedarik departmanını hayal edin. Maliyetleri düşürmek, stok seviyelerini optimize etmek ve sipariş sürelerine ince ayar yapmak için departman, malzeme ve operasyonel sarf malzemeleri için stokastik talebi tahmin etmekle görevlendirilmiştir.
Elbette satış departmanına gelecekteki siparişleri sorabilir ve buna göre üretim ve malzeme ihtiyaçlarını planlayabilirler. Ancak deneyimler, satış departmanlarının teslimat kapasitesini sağlamak için tahminleri fazlasıyla abarttığını gösteriyor. Bu nedenle satın alma (veya envanter) departmanı en son Ifo İş Ortamı Endeksi’ne başvurmaya karar verir.1 Bu bilgiyi kullanarak, departman personeli önümüzdeki 6 ay için son kullanıcı endüstrisinin geçerli bir tahminini oluşturabilir.
Son kullanıcı endüstrisi, işlerin düşüş eğiliminde olduğunu görürse, imalat şirketimizin satışlarının da düşmesi muhtemeldir ve bunun tersi de geçerlidir. Bu şekilde, satın alma departmanı kendi anketlerini yürütmek yerine kamu verilerini kullanarak bilinçli sipariş kararları verebilir.
Kamuya açık veriler, çeşitli toplama durumlarında gelebilir. Bu tür veriler, bir şirket kategorisine veya bir grup insana dayanabilir, ancak nadiren tek bir firma veya şahıs olabilir. Örneğin, Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi (ZEW), endüstri yeniliği konusunda yinelenen anketler yürütür. Bu anketler hiçbir zaman tek bir firmaya ilişkin verileri içermez, daha çok 20 ila 49 çalışanı olan kimya şirketlerinin Ar-Ge harcamaları gibi bir grup firmaya ilişkin verileri içerir.
Bu bilgiler daha sonra bireysel şirketler tarafından kendi endekslerini kıyaslamak için kullanılabilir. Başka bir örnek, bireylerin değil hanelerin satın alma faaliyetlerine ilişkin verileri içeren GfK hanehalkı panelidir. Sadakat kartı verileri ayrıca, satın almaların belirli kart sahiplerine kadar güvenilir bir şekilde izlenemediğinden (örneğin, bir koca, bir satın alma işlemi yapmak için karısının kartını kullanmış olabilir) olduğundan, aslında toplu bilgi sağlar. Nesnel olarak konuşursak, sadakat kartı verileri yalnızca bir haneyi yansıtır, üyelerini yansıtmaz.
Bireysel kişiler veya firmalar hakkında bilgi toplamak için bir anket yapılmalıdır. Tipik olarak, bu en masraflı veri toplama şeklidir. Ancak şirketlerin kendi sorularını belirlemelerine olanak tanır. Konuya bağlı olarak, anket sözlü veya yazılı olabilir. Geleneksel anket formu ankettir, ancak telefon ve İnternet anketleri de giderek daha popüler hale gelmektedir.
Birincil veri toplama yöntemleri Nitel veri analiz yöntemleri Nitel veri toplama yöntemleri Veri analiz yöntemleri Veri analiz yöntemleri PDF Veri analizi örnekleri Veri toplama Yöntemleri Verilerin analizi