Test Faaliyetleri
Test Faaliyetleri
Bu yazımızda, test aktivitelerini açıklıyoruz, çünkü bunlar otomatikleştirmek isteyebileceğimiz aktivitelerdir. Bu faaliyetlerin farklı kuruluşlarda gerçekleştirilme biçiminde geniş farklılıklar vardır. Bazı kuruluşlar tüm bu faaliyetleri resmi olarak gerçekleştirecektir. Diğerleri neredeyse kaotik olma noktasına kadar gayrı resmi olabilir. Her halükarda, temel faaliyetler hala aşağı yukarı açıklanan sırayla gerçekleştirilir.
İdeal bir dünyada test, kurumsal test hedeflerinin ve test politikasının belirlenmesi, test hedeflerini karşılamak için test stratejilerinin belirlenmesi ve bireysel projeler için politikalar ve stratejiler ile başlamalıdır.
Yönetim seviyesindeki test planlaması, tüm test faaliyetleri için gereken sürenin tahmin edilmesini, test faaliyetlerinin planlanmasını ve kaynaklandırılmasını, testin ilerleyişini izlemeyi ve tüm test çabasını yolunda tutmak için gereken tüm önlemleri almayı içerir. Bu üst düzey faaliyetler, bir projenin başlangıcında yapılmalı ve geliştirme süreci boyunca sürdürülmelidir.
Test senaryoları tipik olarak sistemin test edilecek çeşitli işlevsel alanları için geliştirilecektir. Bu test durumlarının her biri, beş ayrı geliştirme faaliyetinden (yeniden test etme hariç) geçecektir.
Beş test geliştirme faaliyeti, herhangi bir test durumu için ardışıktır, yani test koşulları, bu koşullar için bir test senaryosu tasarlanmadan önce tanımlanmalıdır, bir test senaryosu oluşturulmadan önce tasarlanmalı, çalıştırılmadan önce inşa edilmelidir, ve sonuçları karşılaştırılmadan önce çalıştırın. Beş adım, her adımda belgelerle resmi olarak yapılabilir veya beş adımın tümü, testi yapan kişi test etmek için oturduğunda gayri resmi olarak yapılabilir.
Testte birçok terminoloji varyasyonu olduğuna dikkat edin. Sözlükte her terimle ne demek istediğimizi tanımladık.
Test Koşullarını Tanımlayın
İlk aktivite, ‘neyin’ test edilebileceğini belirlemek ve ideal olarak bu test koşullarına öncelik vermektir. Test koşulu, bir testle doğrulanabilecek bir öğe veya olaydır. Bir sistem için ve işlevsellik testleri, performans testleri, güvenlik testleri vb. gibi farklı test kategorileri için birçok farklı test koşulu olacaktır.
Test teknikleri, test uzmanlarının test koşullarını titiz ve sistematik bir şekilde türetmesine yardımcı olur. Test üzerine bir dizi kitap denklik bölümleme, sınır değer analizi, neden-sonuç grafiği ve diğerleri gibi test tekniklerini açıklar. Sınavla ilgili kitaplar ve diğer konular hakkında bir bibliyografya, yazarların web sitesinde bulunabilir.
Test koşulları, incelenebilecek durumların açıklamalarıdır. Kısa cümleler, tablolardaki girişler veya akış grafikleri gibi diyagramlar dahil olmak üzere farklı şekillerde belgelenebilirler. Test koşullarını belirleme faaliyetinin en iyi ilgili geliştirme faaliyetleriyle paralel olarak, yani V-modelinin sol tarafında yapıldığını unutmayın.
Test Senaryoları Tasarlayın
Test senaryosu tasarımı, ‘neyin’ nasıl test edileceğini belirler. Bir test senaryosu, sırayla gerçekleştirilen ve bir test hedefiyle, yani testlerin nedeni veya amacı ile ilgili bir dizi testtir. Test durumu tasarımı, belirli girdi değerlerini, beklenen sonuçları ve ortam önkoşulları gibi testin çalışması için gereken diğer bilgileri içeren bir dizi test üretecektir.
Beklenen sonuçların, çıktısı alınması veya oluşturulması gereken şeyleri, değiştirilmesi veya güncellenmesi gereken şeyleri (örneğin bir veritabanında), değiştirilmemesi gereken şeyleri ve silinmesi gereken şeyleri içerdiğine dikkat edin. Beklenen sonuçlar kümesi oldukça büyük olabilir.
Örnek bir test durumu verilmiştir. Bu test senaryosunu gerçekleştiren test uzmanının, en azından yeni bir sipariş oluşturmayı, bir satınalma siparişini doğrulamayı, yeni bir sipariş raporu yazdırmayı vb. bilecek ölçüde satınalma siparişi sistemini anlaması gerektiğini unutmayın.
Aşağıdaki üç test koşulu bu test durumu tarafından gerçekleştirilir:
• tek bir ürün için oluşturulan sipariş (VB10);
• 100 sipariş miktarı (VB23);
• e-siparişin oluşturulması
Her koşulun sonundaki parantez içindeki etiketler, test koşulları ve test senaryoları arasında çapraz referans için kullanılır. Burada kullanılan etiketler, denklik bölümleme ve sınır değer analizi kullanılarak türetilen test koşullarını temsil eder. VB10, 10. Geçerli Sınır, VB23, 23. Geçerli Sınır ve V8, 8. geçerli denklik bölümüdür.
Yazılım test Süreçleri
Yazılım testleri
Yazılım test Metodolojileri
Test prosedürü örneği
Yazılım test programları
Yazılım test Çeşitleri
Yazılım Test Dokümanı Örneği
Yazılım test teknikleri PDF
Bu örnek test senaryosu, daha geniş bir test senaryosu setinden alınmıştır. Satınalma siparişlerinin doğru yazdırılması gibi diğer hususları halihazırda test ettiğimiz varsayılmaktadır. Bu örnek test durumunda, farklı yönleri test etmek için bazı ‘güvenilir’ işlevler kullanıyoruz. Son sütunda, kapsanan koşul etiketlerini not ettik. Adım 2 ve 3 ayrıca adım 1 ile aynı etiketleri uygular ve adım 4 ve adım 5 V8 alıştırmasını yapar.
Bu test durumu stilinin, belirsiz manuel test komut dosyası olarak tanımlayacağımız şey olduğuna dikkat edin. Her test beklenen sonucu belirtmelidir. Beklenen sonuç çalıştırılmadan önce belirtilmemişse, yazılımın doğru olup olmadığını kontrol etmek için ilk gerçek sonuç dikkatlice incelenmeli ve doğrulanmalıdır.
Bu, elbette, sonucun doğru bir şekilde değerlendirilmesi için test edilen yazılım hakkında yeterli bilgiye sahip bir test uzmanı gerektirecektir. Doğruysa, gelecekte beklenen sonuç olabilir, yani bu testin gelecekteki gerçek sonuçlarının otomatik olarak karşılaştırılabileceği sonuç. Bu yaklaşıma referans testi denir. Doğrulanmış beklenen sonuca bazen altın versiyon denir.
Test senaryosu tasarımı (ideal olarak beklenen sonuçların önceden tahmin edilmesiyle) en iyi V modelinin sol tarafındaki ilişkili geliştirme faaliyetleriyle paralel olarak, yani test edilecek yazılım oluşturulmadan önce yapılır.
Test Senaryolarını Oluşturma
Test senaryoları, test komut dosyaları, test girdileri, test verileri ve beklenen sonuçlar hazırlanarak uygulanır. Bir test komut dosyası, bir test yürütme otomasyon aracı tarafından kullanılan ve tipik olarak bir dosyada tutulan resmi bir sözdizimine sahip veriler ve/veya talimatlardır. Bir test komut dosyası, bir veya daha fazla test senaryosu, gezinme, kurulum veya temizleme prosedürleri veya doğrulama uygulayabilir.
Bir test komut dosyası, testi manuel olarak çalıştırmak için kullanılabilecek bir formda olabilir veya olmayabilir (manuel test komut dosyası bir test prosedürüdür). Test girdileri ve beklenen sonuç, bir betiğin parçası olarak dahil edilebilir veya betiğin dışında, ayrı bir dosya veya veritabanında olabilir.
Test senaryolarının ön koşulları, testlerin yürütülebilmesi için uygulanmalıdır. Örneğin, bir test bir dosya veya veritabanındaki bazı verileri kullanıyorsa, bu dosya veya veritabanı testin bulmayı beklediği bilgileri içerecek şekilde başlatılmalıdır.
Bir test durumu, ağ bağlantısı veya yazıcı gibi özel donanım veya yazılım gerektirebilir. Bu aynı zamanda test senaryosu çalıştırılmadan önce kurulması gereken ortamın bir parçasını oluşturur.
Beklenen sonuçlar, otomasyon araçlarının kullanması için dosyalar halinde düzenlenebilir. Manuel test için, bunlar sadece manuel test prosedürü veya komut dosyasıyla ilgili notlar olabilir. Otomatik karşılaştırma için beklenen sonuçları ayarlamak, manuel test için beklenen sonuçları ayarlamaktan çok daha karmaşık olabilir. Araçlar, her şeyin ayrıntılı olarak açıklanmasını gerektirir, bu nedenle manuel testten çok daha fazla titizlik gerekir.
Test oluşturma faaliyetinin önceden hazırlanabilen herhangi bir yönü, örneğin V modelinin sol tarafı, daha sonra zaman kazandıracaktır.
Test prosedürü örneği Yazılım test Çeşitleri Yazılım Test Dokümanı Örneği Yazılım test Metodolojileri Yazılım test programları Yazılım test Süreçleri Yazılım test teknikleri PDF Yazılım testleri