SPSS için Kodlama – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

SPSS için Kodlama – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

28 Eylül 2021 SPSS Cinsiyet kodlama Spss de kodlama SPSS değişken TANIMLAMA Spss ters kodlama nasıl YAPILIR Spss ters kodlama neden yapılır 0
CHAID Algoritması – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

SPSS için verilerin kodlanması,

SPSS veritabanının kurulması ve verilerin girilmesi

Bu bölümde SPSS için verileri nasıl kodlayacağınızı, bir SPSS veritabanını nasıl kuracağınızı ve verileri nasıl gireceğinizi öğreneceksiniz.

Veri Kümesi

30 anketten elde edilen veriler verilmiştir. Her satır o belirli hasta için veriler sağlar: cinsiyetleri ve yaşları, gördükleri danışman, kaç seansa katıldıkları ve danışmanlıktan memnuniyet dereceleri önemlidir.

Verileri SPSS için kodlama

Şimdi verilerimizi SPSS’ye girmemiz gerekiyor. Bu, bir önceki bölümde tartışılan tüm analizleri frekanslar, çapraz tablolar, merkezi eğilim ölçüleri (ortalama, medyan, mod), korelasyonlar, grafikler, vb. – bir düğmeye (iyi) tıklamayla gerçekleştirmemizi sağlayacaktır. , bazı durumlarda birkaç düğme).

Ancak verileri SPSS’ye girmeden önce değişkenlerimize isim vermeli ve verileri kodlamalıyız – çünkü SPSS’deki tüm veriler sayı olarak girilmelidir. Bunu göstermenin en basit yolu, veriler için oluşturulan kod kitabıdır.

İlk sütun, SPSS için kullanacağımız değişken adını sağlar. İkinci sütunda bazı kodlama talimatları yazdım. Tüm verilerimizin sayı olarak girilmesi gerektiğinden bu, erkek/kadın gibi sayı olarak toplanmayan verilerin sayıya dönüştürülmesi gerektiği anlamına gelir. Örneğin, kod kitabımızda erkek için 1, kadın için 2 sayısını atadık.

Uygulamada, yalnızca beş soru ve yalnızca iki kodlanmış değişken içeren bir anket için, bir kod çizelgesi oluşturma fikri biraz aşırıdır. Ancak daha büyük anketler için çok faydalı bir referans noktası olabilir. Alternatif olarak, başka bir strateji, kategorik değişkenler için herhangi bir kodu anketin bir kopyasına basitçe eklemektir, böylece kodların bir kaydına sahip olursunuz.

Kategorik veriler için değişken adlarımıza ve kodlarımıza karar verdiğimize göre, Şekil 2.1’de gösterildiği gibi SPSS veritabanını kurabiliriz.

SPSS veritabanı kurma

SPSS’yi açtığınızda aşağıdaki ekranla karşılaşmalısınız: 

SPSS veri ekranı

Aşağıdaki ekran Veri Görünümü olarak bilinir. Bu, verileri gireceğiniz yerdir. Ama henüz değil – yapılacak biraz daha okuma var.
Her satır bir hasta için verileri içerecektir. Dolayısıyla bir sonraki sayfadaki örnekte 3 hasta için verimiz var:

• Hasta 1, 24 yaşında bir erkektir (1 kodlu).
• Hasta 2, 25 yaşında bir kadın (2 kodlu).
• Hasta 3 erkek, 26 yaşında.

Değişkenleri tanımlama

Verilerimizi girmeden önce değişken adlarını ve kodlama talimatlarını girmemiz gerekiyor. Veri Düzenleyici ekranının sol alt tarafında Veri Görünümü ve Değişken Görünümü etiketli iki sekme göreceksiniz.

Değişken Görünüm’e tıklayın. Bu, değişkenler hakkında bilgi yazacağınız aşağıdaki ekranı üretecektir, bu görünümde her satır, her değişken için bilgi sağlayacaktır. SPSS kod kitabımıza başvurmamız gereken yer burasıdır.

İsim
Kod kitabınızda listelenen ilk SPSS değişken adını, yani hastayı girin. Ardından, bir sonraki sütuna gitmek için klavyenizdeki sağ oka basın.

Spss de kodlama
SPSS değişken TANIMLAMA
Spss ters kodlama nasıl YAPILIR
Spss ters kodlama neden yapılır
SPSS anket analizi
SPSS veri Girişi
SPSS Cinsiyet kodlama
SPSS Analizi

Değişkenleri adlandırmak için SPSS kuralları

SPSS’nin değişkenleri adlandırmak için bir dizi kuralı vardır:

• Adın uzunluğu 64 karakteri aşamaz. Yine de, danışma anketi için yaptığımız gibi, değişken adını mümkün olduğunca kısa ve öz tutmalısınız.
• Ad bir harfle başlamalıdır. Kalan karakterler herhangi bir harf, herhangi bir rakam, nokta veya @, #, _ veya $ sembolleri olabilir.
• Değişken isimleri boşluk içeremez veya nokta ile bitemez.
• Her değişken adı benzersiz olmalıdır: yinelemeye izin verilmez.
• Ayrılmış anahtar kelimeler değişken adı olarak kullanılamaz. Ayrılmış anahtar kelimeler şunlardır: ALL, AND,
BY, EQ, GE, GT, LE, LT, NE, NOT, OR, TO, WITH.
• Değişken isimleri, herhangi bir büyük ve küçük harf karışımı ile tanımlanabilir.

Tür: Ne tür bir veri?

Bir değişken adı girdikten sonra, Tür için varsayılan değer otomatik olarak sayısal olarak görünecektir. Tüm değişkenlerimiz sayısal olacaktır, çünkü erkek ve kadın gibi herhangi bir kelimeyi sayı olarak kodlayacağız (yani erkek için 1 ve kadın için 2). Böylece bir sonraki sütuna geçebilirsiniz.

SPSS’ye kelime girme

SPSS’ye kelimeler girmek isteyebileceğiniz belirli durumlar vardır. Örneğin, veriler, kişilerin adlarını saklamanız gereken bir veritabanının parçasını oluşturuyorsa. Veya, örneğin sözcükler içeren bir Excel elektronik tablosundan verileri SPSS’ye kopyalıyor olabilirsiniz. SPSS’ye kelime beklemesini söylemezseniz, onları tanımayabilir (Excel’deki kelime sütununuz görünmeyebilir).

Örnek olarak, ‘erkek’ ve ‘dişi’ kelimelerini (sayılar yerine) girmek istersek, hücreye tıklamamız gerekecek ve üç noktalı gölgeli bir kare görünecektir. Buna tıklayın ve bir seçenekler listesi görünecektir:

SPSS’de kelimeler string değişkenler olarak bilinir. Böylece, String’e ve ardından OK’e tıklardık ve bu hücre Sayısal yerine String derdi. Ayrıca SPSS’nin tarih veya para birimi verisi girmek için seçenekler sunduğuna dikkat edin.

Genişlik: kaç sayı gireceksiniz?

SPSS varsayılan olarak sekiz karakterdir. En çok ihtiyacımız olan iki tane – yaşımız ve seans verilerimiz için (ör. 24 yıl, 12 seans). Bunu değiştirmeye gerek yok. Örneğin, 184.333,333.24 (yani, 11 sayı/karakter) gibi çok büyük sayılar giriyorsanız, bunu artırırsınız.

Ondalık sayılar

SPSS varsayılan olarak iki ondalık basamaktır. Verilerimiz ondalık basamak gerektirmediğinden, belirli bir değişken için gereken ondalık basamakları ayarlamak için Ondalık Sayılar hücresine tıklayıp (hücrenin sağında görünen) yukarı veya aşağı oklara tıklayabiliriz.

Ondalık basamağı olmayan birçok değişkene sahip veri kümeleri için varsayılan ayarı 0 ondalık basamak olarak değiştirmek faydalı olabilir. Bunu, ekranın üst kısmındaki menüden Düzenle’ye tıklayarak ve ardından Seçenekler’i seçerek yapabilirsiniz. Ardından, Veri sekmesine tıklayın ve yeni sayısal değişkenler için Görüntü biçiminde ondalık basamak değerini 0 olarak değiştirin.

Etiket
Etiket sütunu, değişkeniniz için SPSS tarafından üretilen çıktıda gösterilecek daha uzun bir açıklama sağlamanıza olanak tanır. İsimler kendiliğinden açıklayıcı olduğu için ‘hasta’ veya diğer değişkenler için buraya herhangi bir şey koymanıza gerek yoktur.2

Değerler
Değerler, nominal değişkenler için kategorilere atanan sayılardır, örneğin, erkek = 1 ve kadın = 2 olduğunda, ilk değişkeniniz (hasta) ‘değer’ içermediğinden, buraya herhangi bir şey koymanıza gerek yoktur.

Eksik
Bazen, eksik verilerin farklı nedenlerini belirtmek için belirli değerler atamak yararlıdır. Ancak SPSS, herhangi bir boş hücreyi eksik veri olarak tanır ve herhangi bir hesaplamadan hariç tutar; bu nedenle, hücreyi boş bırakmayı düşünüyorsanız, eksik veriler için değer girmenize gerek yoktur. Ve zaten eksik verimiz yok.

Sütunlar
Ekranda kapladığı alanı azaltmak için sütun genişliğini değiştirebilirsiniz. Ancak değişken adları için yeterli alana izin vermeniz gerekir, bu nedenle varsayılan sekiz genellikle uygundur.

Hizalama
Bu genellikle Sağda ayarlanır, bu da tamamdır. Varsayılan ölçü Ölçek’tir, ancak hücreye ve ardından hücrenin sağındaki aşağı oka tıklayarak bunu Sıralı veya Nominal olarak değiştirebilirsiniz. Ölçek verilerimiz ve nominal verilerimiz var.

İlk değişkenimiz sadece hasta/anket numarasını listelemek olduğundan, bunu ‘nominal’ olarak değiştirmeliyiz çünkü sayılar sadece hastalara atanmıştır (ölçek olarak bir anlamı yoktur). Şimdi ilk değişken olan ‘hasta’ için bilgileri tamamlamış olmalısınız ve bu şekilde görünmelidir.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir