Python Betikleri – Python Analizi Yaptırma Fiyatları – Python Yazılım Analizi Örnekleri – Ücretli Python Analizi Yaptırma – Python Dili
Programlarınızı Kaydetme ve Yürütme
Etkileşimli tercüman, Python’un en güçlü yönlerinden biridir. Çözümleri test etmeyi ve dili gerçek zamanlı olarak denemeyi mümkün kılar. Bir şeyin nasıl çalıştığını bilmek istiyorsanız, sadece deneyin! Ancak etkileşimli tercümanda yazdığınız her şey, çıktığınızda kaybolur. Gerçekten yapmak istediğiniz, hem sizin hem de diğer insanların çalıştırabileceği programlar yazmaktır. Bu bölümde, tam da bunu nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz.
Her şeyden önce, tercihen programlama amaçlı bir metin düzenleyiciye ihtiyacınız var. (Microsoft Word gibi bir şey kullanıyorsanız, kodunuzu düz metin olarak kaydettiğinizden emin olun.) Halihazırda IDLE kullanıyorsanız, şanslısınız: Dosya ➤ Yeni Pencere ile yeni bir düzenleyici penceresi oluşturun. Etkileşimli bilgi istemi olmadan başka bir pencere açılır.
Şimdi programınızı (aslında bir düz metin dosyasıdır) kaydetmek için Dosya ➤ Kaydet’i seçin. Daha sonra bulabileceğiniz bir yere koyduğunuzdan emin olun. Windows’ta C:\python gibi tüm Python projelerinizi koyduğunuz bir dizin oluşturmak isteyebilirsiniz. Bir UNIX ortamında, ~/python gibi bir dizin kullanabilirsiniz. Dosyanıza merhaba.py gibi makul bir ad verin. .py bitişi önemlidir.
■Not: Bu bölümün başlarındaki kurulum talimatlarını takip ettiyseniz, Python kurulumunuzu zaten ~/python içine yerleştirmiş olabilirsiniz, ancak bunun kendi alt dizini olduğu için bu herhangi bir soruna neden olmamalıdır. Kendi programlarınızı başka bir yere koymayı tercih ederseniz, ~/my_python_programs gibi bir dizin kullanmaktan çekinmeyin.
Anladım? Programınız içindeyken pencereyi kapatmayın. Açtıysanız, tekrar açın (Dosya ➤ Aç). Artık Edit ➤ Run script ile veya Ctrl-F5 tuşlarına basarak çalıştırabilirsiniz.
Ne oluyor? Selam Dünya! tercüman pencerelerinde yazdırılır ki bu tam olarak istediğimiz şeydi. Tercüman istemi gitti, ancak Enter’a basarak (tercüman penceresinde) geri alabilirsiniz.
Python Betiklerinizi Komut İsteminden Çalıştırma
Aslında, programlarınızı çalıştırmanın birkaç yolu vardır. Öncelikle önünüzde bir DOS penceresi veya UNIX kabuk istemi olduğunu ve PATH ortam değişkeninize Python yürütülebilir dosyasının (Windows’ta python.exe ve UNIX’te python olarak adlandırılır) konduğunu varsayalım. Ayrıca varsayalım ki önceki bölümdeki betiğiniz (hello.py) geçerli dizindedir. Ardından betiğinizi Windows’ta aşağıdaki komutla çalıştırabilirsiniz.
Komut Dosyalarınızın Normal Programlar Gibi Davranmasını Sağlamak
Bazen bir Python programını (betik olarak da adlandırılır), açıkça Python yorumlayıcısını kullanmak yerine, diğer programları (Web tarayıcınız veya metin düzenleyiciniz gibi) yürüttüğünüz gibi yürütmek istersiniz.
UNIX’te bunu yapmanın standart bir yolu vardır: betiğinizin ilk satırının # karakter dizisiyle başlamasını sağlayın! (pound bang veya shebang olarak adlandırılır) ardından betiği yorumlayan programın mutlak yolu (bizim durumumuzda Python). Bunu tam olarak anlamamış olsanız bile, UNIX’te kolayca çalışmasını istiyorsanız, betiğinizin ilk satırına aşağıdakileri yazmanız yeterlidir.
■Not: Bazı sistemlerde, Python’un yeni bir sürümünü (ör. 2.4) yüklerseniz, bazı sistem programlarının ihtiyaç duyduğu eski bir sürüm (ör. 1.5.2) olacaktır (böylece kaldıramazsınız).
Bu gibi durumlarda /usr/bin/env hilesi iyi bir fikir değildir çünkü muhtemelen programlarınız eski Python tarafından yürütülür. Bunun yerine, yeni Python yürütülebilir dosyanızın (muhtemelen python veya python2 olarak adlandırılır) tam konumunu bulmalı ve bunun gibi pound bang satırındaki tam yolu kullanmalısınız.
■Not : Bu işe yaramazsa, bunun yerine geçerli dizin (.) yürütme yolunuzun parçası olmasa bile çalışacak olan ./hello.py’yi kullanmayı deneyin. İsterseniz, dosyanızı yeniden adlandırabilir ve normal bir program gibi görünmesi için py son ekini kaldırabilirsiniz.
Windows’ta, (.py) soneki, betiğinizin bir program gibi davranmasını sağlamanın anahtarıdır. Önceki bölümde kaydettiğiniz hello.py dosyasına çift tıklamayı deneyin. Python doğru bir şekilde kurulduysa, “Adın nedir?” Sorusunu içeren bir DOS penceresi açılır. Havalı değil mi? (Düğmeler, menüler vb. ile programlarınızın nasıl daha iyi göründüğünü daha sonra göreceksiniz.)
Bununla birlikte, programınızı bu şekilde çalıştırmanın bir sorunu var. Adınızı girdikten sonra, sonucu okuyamadan program penceresi kapanır. Program bittiğinde pencere kapanır. Sonuna aşağıdaki satırı ekleyerek komut dosyasını değiştirmeyi deneyin.
Enter tuşuna bastığınızda pencere kapanır (çünkü program bitmiştir). Bilgi amaçlı olarak, dosyanızı hello.pyw olarak yeniden adlandırın. (Bu, Windows’a özgüdür.) Daha önce olduğu gibi çift tıklayın. Ne oluyor? Hiç bir şey! Nasıl olabilir? Bu konuyu daha sonra anlatacağız.
Python
Python Script yazma
Python script indir
Python haber Botu
Yorumlar
Hash işareti (#) Python’da biraz özeldir. Bunu kodunuza koyduğunuzda, sağındaki her şey yoksayılır (Python yorumlayıcısının daha önce kullanılan /usr/bin/env öğelerine boğulmamasının nedeni de budur).
Buradaki ilk satıra yorum denir ve bu, eski koda geri döndüğünüzde hem diğer insanlar hem de kendiniz için programların anlaşılmasını kolaylaştırmada yararlı olabilir. Programcıların ilk emrinin “Yorum Yapacaksın” olduğu söylenir (gerçi daha az hayırsever programcılar “Yazması zorsa, okuması da zor olmalı” sloganına yemin ederler).
Yorumlarınızın önemli şeyler söylediğinden emin olun ve kodda zaten bariz olanı yeniden ifade etmeyin. Yararsız, gereksiz yorumlar hiç olmamasından daha da kötü olabilir. Örneğin, aşağıdaki örnekte, gerçekten bir yorum istenmiyor. Yorumlar olmadan bile kodunuzu kendi başına okunabilir hale getirmek her zaman iyi bir fikirdir. Neyse ki, Python okunabilir programlar yazmak için de mükemmel bir dildir.
Şimdi tüm bu raw_input ve “Merhaba,” + isim + ” neydi?” hakkında şeyler? Önce “Merhaba” kısmını ele alalım ve raw_input’u sonraya bırakalım. Bu bölümdeki ilk program da oldukça basitti.
Programlama eğitimlerinde buna benzer bir programla başlamak adettendir—sorun şu ki, onun nasıl çalıştığını henüz tam olarak açıklamadım. Basılı ifadenin temellerini biliyorsunuz (bununla ilgili daha sonra söyleyeceğim daha fazla şey olacak), ama “Merhaba dünya!” nedir?
Buna bir dize (“karakter dizisi” gibi) denir. Dizeler hemen hemen her kullanışlı, gerçek dünya Python programında bulunur ve birçok kullanımları vardır; bunlardan en önemlisi, “Merhaba dünya!” ünlemi gibi bir parça metni de temsil etmektir.
Python Python haber Botu Python script indir Python Script yazma