Numune Ağırlıkları – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
Numune Ağırlıkları
Ulusal veya uluslararası araştırmalar genellikle bir örneklemden veri toplar. Tüm popülasyon yerine bir örneklemle ilgilenmek birkaç nedenden dolayı tercih edilir.
İlk olarak, bir nüfus sayımı için nüfusun tüm üyelerinin tanımlanması gerekir. Bu tanımlama süreci, tüm veya neredeyse tüm vatandaşların ad ve adreslerini içeren ulusal veritabanlarının mevcut olabileceği bazı ülkelerde insan popülasyonları için büyük bir zorluk teşkil etmemektedir. Ancak, diğer ülkelerde, araştırmacının hedef kitlenin tüm üyelerini veya örnekleme birimlerini belirlemesi, temel olarak çok zaman alacağından veya hedef kitlenin doğasından dolayı mümkün değildir.
İkincisi, bir popülasyonun tüm üyeleri kolayca tanımlanabilir olsa bile, araştırmacılar yine de bir örneklem çizebilir, çünkü tüm popülasyonla ilgilenir:
• Makul olmayan bütçeler gerektirebilir;
• Zaman alıcıdır ve bu nedenle yayın son tarihleriyle uyumsuzdur; ve
• Ek ve/veya gerekli bilgilerin elde edilmesinde mutlaka yardımcı olmaz.
Nüfus özelliklerine ve anket araştırma sorularına bağlı olarak bir örneklem çizimi çeşitli şekillerde yapılabilir. Tüm numune tasarımları, seçim prosedüründe önyargıdan kaçınmayı ve mevcut kaynaklar açısından maksimum kesinliği elde etmeyi amaçlar. Bununla birlikte, seçimde önyargılar ortaya çıkabilir:
• Örnekleme rastgele olmayan bir yöntemle yapılıyorsa, bu genellikle seçimin bilinçli veya bilinçsiz olarak insan seçimlerinden etkilendiği anlamına gelir. Seçim prosedüründe rastgeleliğin önemi hafife alınmamalıdır; ve
• Seçime esas teşkil eden örnekleme çerçevesi (liste, indeks veya diğer nüfus kayıtları) nüfusu yeterli, tam veya doğru bir şekilde kapsamıyorsa.
Önyargılar, nüfusun bazı kesimlerinin bulunmasının imkansız olması veya işbirliği yapmayı reddetmesi durumunda da ortaya çıkabilir. Eğitim anketlerinde okullar katılmayı reddedebilir ve katılan okullarda bazı öğrenciler katılmayı reddedebilir veya değerlendirme gününde devamsızlık yapabilir.
Okulun veya öğrencinin yanıt vermemesinin getirdiği önyargının boyutu, okul veya öğrenci, katılma eğilimi ve anket ölçümleri arasındaki korelasyonla orantılıdır. Örneğin, düşük başarılıların, yüksek başarılılara göre değerlendirme gününde devamsızlık yapma olasılıkları daha yüksek olabilir.
Uluslararası eğitim anketlerinin minimum öğrenci katılım oranı gerektirmesinin nedeni budur. PISA için bu minimum yüzde 80’dir.
Son olarak, örnekleme birimlerinin seçilme şansları aynı değilse ve popülasyon parametreleri bu değişken olasılıklar dikkate alınmadan tahmin ediliyorsa, sonuçlar da yanlı olabilir. Bu değişken olasılıkları telafi etmek için verilerin ağırlıklandırılması gerekir. Ağırlıklandırma, örneklemdeki bazı birimlerin diğerlerinden daha önemli olduğunu ve herhangi bir popülasyon tahmini için diğerlerinden daha fazla katkıda bulunması gerektiğini kabul etmekten ibarettir.
Çok küçük bir seçim olasılığına sahip bir örnekleme birimi, yüksek bir seçim olasılığına sahip bir örnekleme biriminden daha önemli kabul edilecektir. Bu nedenle ağırlıklar, seçim olasılığı ile ters orantılıdır.
Bununla birlikte, bir örneklem yalnızca tüm popülasyonun bazı özelliklerinin tahminine izin verdiği ölçüde yararlıdır. Bu, ortalama, standart sapma, korelasyon, regresyon katsayısı vb. gibi örnek üzerinde hesaplanan istatistiksel endekslerin popülasyona genelleştirilebileceği anlamına gelir. Bu genelleme, örnekleme gereksinimleri karşılanmışsa daha güvenilirdir.
Örnekleme tasarımına bağlı olarak, seçim olasılıkları ve ağırlıkları hesaplama prosedürleri değişiklik gösterecektir. Bu varyasyonlar sonraki bölümlerde tartışılmaktadır.
Agrega özgül ağırlık hesaplama
Laboratuvar Numune Kabul Kriterleri
Numune Kabul Prosedürü
Agrega birim ağırlık
Şahit numune nedir
Kalite kontrol numune alma standardı
Laboratuvar numune kabul ve RED KRİTERLERİ
Agrega birim ağırlık deneyi
EĞİTİM ANKETLERİ İÇİN ÖRNEK TASARIMLAR
Basit rastgele örnekleme, eğitim anketlerinde çok nadiren kullanılır çünkü:
• Bu çok pahalı. Nitekim, okul nüfus büyüklüğüne bağlı olarak, seçilen öğrencilerin birçok farklı okula devam etmesi oldukça olasıdır. Bu, çok sayıda test yöneticisinin eğitimini, büyük miktarda seyahat masraflarının geri ödenmesini vb. gerektirecektir;
• Pratik değildir. Çok fazla okulla temasa geçmek gerekir; ve
• İstatistiksel bir bakış açısından öğrenci değişkenleri ile okul, sınıf veya öğretmen değişkenleri arasında bağlantı kurmak imkansız olacaktır. Eğitim anketleri genellikle öğrencinin sonuç ölçüsünün okul veya sınıf düzeyindeki değişkenlere göre istatistiksel değişkenliğini anlamaya çalışır. Okul başına sadece bir veya sadece birkaç öğrenciyle, bu istatistiksel ilişkinin istikrarı olmazdı.
Bu nedenle, eğitimde anketler genellikle iki adımda bir öğrenci örneği çizer. İlk olarak, ilgilenilen öğrenci nüfusunu içeren tam bir okul listesinden bir okul örneği seçilir. Ardından, seçilen okullardan basit bir rastgele öğrenci veya sınıf örneği alınır. PISA’da, seçilen okullardan genellikle 15 yaşındakiler arasından 35 öğrenci rastgele seçilir. Seçilen bir okula 15 yaşından küçük 35’den az kişi devam ederse, tüm öğrenciler katılmaya davet edilecektir.
Bu iki aşamalı örnekleme prosedürü ağırlıkların hesaplanmasına etki edecek ve benzer şekilde okul seçim prosedürü de öğrenci örneğinin özelliklerini ve özelliklerini etkileyecektir.
400 öğrencilik nüfusun her birinde 40 öğrenci bulunan on okula dağıldığını varsayalım. Rastgele dört okul seçilir ve okullar içinde benzer bir prosedüre göre on öğrenci seçilir.
Tablo 2.1’de görüldüğü gibi okul ağırlıklarının toplamı evrendeki okul sayısı yani 10’a, nihai ağırlıkların toplamı ise evrendeki öğrenci sayısına yani 400’e karşılık gelmektedir.
Uygulamada, elbette, okulların büyüklüğü farklıdır. Okula kayıt sayıları kentsel alanlarda kırsal alanlara göre daha yüksek olma eğilimindedir. Okullar basit tesadüfi örnekleme ile seçilirse okul olasılığı değişmeyecek, ancak seçilen okullarda öğrenci seçim olasılığı okul büyüklüğüne göre değişecektir. Küçük bir okulda bu olasılık büyük olurken, çok büyük bir okulda bu olasılık küçük olacaktır. Tablo 2.2, farklı büyüklükteki okullardan elde edilen sonuçların bir örneğini göstermektedir.
Eşit olmayan büyüklükteki okullardan oluşan basit bir rastgele örneklemle, tüm okullar aynı seçim olasılığına sahip olacak ve daha önce olduğu gibi okul ağırlıklarının toplamı nüfustaki okul sayısına eşit olacaktır. Ne yazık ki, nihai öğrenci ağırlıklarının toplamı mutlaka popülasyondaki öğrenci sayısına eşit olmayacaktır. Ayrıca, öğrencinin nihai ağırlığı, her okulun büyüklüğüne bağlı olarak okullar arasında farklılık gösterecektir. Bu değişkenlik, tüm popülasyon parametresi tahminlerinin güvenilirliğini azaltacaktır.
En küçük dört okul veya en büyük dört okul seçilirse farklı olasılıkları ve ağırlıkları sunar. Bu iki tabloda gösterildiği gibi, nihai öğrenci ağırlıklarının toplamı, beklenen 400 değerinden önemli ölçüde farklıdır. Ancak okul ağırlıklarının toplamı, her zaman popülasyondaki okul sayısına eşit olacaktır.
Agrega birim ağırlık Agrega birim ağırlık deneyi Agrega özgül ağırlık hesaplama Kalite kontrol numune alma standardı Laboratuvar Numune Kabul Kriterleri Laboratuvar numune kabul ve RED KRİTERLERİ Numune Kabul Prosedürü Şahit numune nedir