Piksel Değeri – Analizi Yaptırma Fiyatları – Yazılım Analizi Örnekleri – Ücretli Analizi Yaptırma – Ücretli Yazılım Yaptırma

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Piksel Değeri – Analizi Yaptırma Fiyatları – Yazılım Analizi Örnekleri – Ücretli Analizi Yaptırma – Ücretli Yazılım Yaptırma

25 Mart 2023 600 piksel ne demek Piksel Nedir Piksel renkleri 0
Otomatik Test Teknikleri

Renk ve Aydınlatma

• Donanıma, göz özelliklerine ve gama düzeltmeye RGB rengini tanıtın
• OpenGL’de renk enterpolasyonunu ve düzgün gölgelemeyi anlayın
• OpenGL aydınlatmasını kurun: ortam, dağınık, aynasal ve çoklu ışık kaynakları
• Arka yüz ayırma ve yüzey gölgeleme modellerini anlama

Renk

Bir ekranda, bir piksel rengi kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) vektörü olarak belirtilir. RGB renklerine birincil renkler de denir, çünkü gözümüz farklı birincil değerlere sahip bir vektörde farklı bir renk görür. RGB renkleri, ana renkleri birbirine ekleyerek siyah arka plan üzerinde bir renk oluşturduğumuz toplama ana renkleridir.

Örneğin, eşit miktarda R, G ve B ile: G+B ⇒ cam göbeği, R+B ⇒ macenta, R+G ⇒ sarı ve R+G+B ⇒ beyaz. Grafik donanımında daha detaylı olarak ele alacağımız RGB renkleri kullanılıyor.

Cam göbeği, macenta ve sarı (CMY) renkler sırasıyla RGB renklerinin tamamlayıcılarıdır. CMY renkleri, karşılık gelen RGB ana renklerini kaldırarak beyaz bir arka plan üzerinde bir renk oluşturduğumuz eksiltmeli birincil renklerdir. Benzer şekilde, eşit miktarda R, G ve B ile: C = RGB – R, M = RGB – G ve Y = RGB – B.

CMY renkleri renkli yazıcılarda kullanılmaktadır. Beyaz bir kağıt üzerindeki bir noktaya belirli miktarlarda CMY mürekkebi eklemek, o noktadaki beyaz renkten belirli miktarlarda RGB’yi çıkarmak gibidir. Kağıt üzerindeki noktada ortaya çıkan renk, münferit mürekkeplerin kısımlarına bağlıdır. Siyah mürekkep, eşit miktarda CMY mürekkebi kullanılarak değiştirilerek farklı düzeylerde griler oluşturmak için kullanılır.

RGB Modu ve İndeks Modu

Çerçeve arabelleğindeki her piksel değeri bir RGB vektörüyse, ekran RGB modundadır. Her piksel değeri, gösterildiği gibi, renk haritası adı verilen bir renk arama tablosuna da bir dizin olabilir. Ardından, ekran indeks modundadır. Piksel rengi, çerçeve arabelleği yerine renk haritasında belirtilir.

Çerçeve arabelleğinde giriş başına 3 bitimiz olduğunu varsayalım. Yani, çerçeve arabelleği 3 bit düzlemine sahiptir. RGB modunda 8 farklı renge erişimimiz var: siyah, kırmızı, yeşil, mavi, cam göbeği, macenta, sarı ve beyaz. İndeks modunda, hala yalnızca 8 farklı renge erişimimiz var, ancak renkler, renk haritasını nasıl yüklediğimize bağlı olarak değişebilir.

Grafik donanımı, çerçeve arabelleği için sınırlı sayıda bit düzlemine sahipse, indeks modu, renk sayısı aynı anda RGB modu ile aynı olsa bile daha fazla renk seçeneğine izin verir. Örneğin, yukarıdaki örnekte, renk haritasında giriş başına 12 bit düzlemimiz varsa, 212 = 4096 farklı renkten 8 renk seçebiliriz.

Renk haritası, hızlı bellek yongalarının çok pahalı olduğu zamanlarda önemli bir avantaj olan bellekte fazla yer kaplamaz. GLUT’ta, dizin modunu seçmek için glutInitDisplayMode(GLUT_INDEX) kullanırız. RGB modu varsayılandır. İndeks modu, çeşitli animasyon hileleri yapmak için de yararlı olabilir.

Ancak genel olarak, bellek artık bir sınırlama olmadığı ve RGB modu daha kolay ve daha esnek olduğu için örneklerde onu kullanıyoruz. Ayrıca, OpenGL programlamasında, her bir renk bileşeni (R, G veya B) değeri 0 ila 1 aralığındadır. Sistem, derleme sırasında kullanıcılara şeffaf olarak değeri karşılık gelen donanım bitlerine göre ölçeklendirir.


Piksel renkleri
Telefonda piksel ne Demek
Fotoğrafta piksel
600 piksel ne demek
144 piksel ne demek
Piksel Nedir
Piksel Nedir kısaca
Telefonda piksel yoğunluğu önemli mi


Göz Özellikleri ve Gama Düzeltmesi

Bir ekrandaki piksel rengi, gözümüze ulaşan ışık emisyonudur. Bir RGB vektörü, gözümüzün algıladığı parlaklık seviyesinin bir temsilidir. Yoğunluk, parlaklığı oluşturmak için kullanılan da fiziksel enerji miktarıdır. Gözümüz farklı bir RGB vektörü için farklı bir renk de görüyor. Fark etmemiş olabiliriz ama bazı renkler RGB karışımları ile üretilemez ve dolayısıyla bir RGB görüntüleme cihazında da gösterilemez.

Göz sarı-yeşil ışığa daha duyarlıdır. Genel olarak, sabit bir yoğunluk seviyesinin ürettiği farklı renklere karşı gözün hassasiyetleri farklıdır. Ayrıca aynı renk için gözün algıladığı parlaklık seviyeleri yoğunluk seviyeleri ile doğrusal orantılı da değildir.

Eşit aralıklı parlaklık seviyeleri oluşturmak için, logaritmik olarak aralıklı yoğunluk seviyeleri kullanmamız da gerekir. Örneğin, bir renk bileşeni λ (R, G veya B’yi temsil eder) için eşit aralıklı n parlaklık seviyesi oluşturmak için, karşılık gelen yoğunluk seviyelerine ihtiyacımız var.

Buna gama düzeltmesi denir, çünkü denklemde doğru yoğunluğu oluşturmak için gerilimi bulmak için γ kullanılır. Gama düzeltmesi olmadan parlaklık seviyeleri eşit değildir ve yüksek parlaklıktaki pikseller daha da koyu görünür.

Farklı CRT’lerin farklı K’leri ve γ’ları vardır. CRT üreticileri, voltajları hesaplamak yerine, karşılık gelen parlaklık seviyelerini ve voltajları ölçerek bir CRT için (CRT monitöründe veya CRT’yi yenileyen ilgili grafik kartında) bir arama tablosu oluşturabilir. Arama tablosunda, indeksler parlaklık seviyeleridir ve değerler karşılık gelen de voltajlardır.

Genellikle, donanım gama düzeltmesi yazılım değişikliklerine izin verir. Yani arama tablosunun içeriğini değiştirebiliriz. Günümüzde çoğu renkli monitör donanım gama düzeltmelerine sahiptir. Farklı malzeme özellikleri (fosfor kompozitleri) ve gama düzeltmeleri nedeniyle, aynı RGB vektörü, farklı monitörlerde farklı renklerde ve parlaklıkta görünür. İki CRT monitörün tamamen aynı görünmesini sağlamak için de çaba gerekir.

Konuyu basitleştirmek için, yoğunluk ve parlaklık arasındaki fark donanımda çözüldüğü için, parlaklığı veya doğrudan RGB değerini ifade etmek için yoğunluğu da kullanırız. Ayrıca, doğrudan bir RGB bileşeninin i parlaklık seviyesini temsil etmek için Iλ kullanırız. Yani, Iλ bir enerji seviyesi yerine algılanan bir parlaklık seviyesini de temsil eder.

Bir CRT ekran monitörü için Iiλ, ilgili ekran piksellerini (fosfor noktaları) aydınlatan elektronları üretmek için uygulanan voltajdaki enerjiye de bağlıdır.

Çoğu CRT için γ değeri yaklaşık 2,2 ila 2,5’tir. Bu nedenle, bir Iiλ yoğunluğu verildiğinde, donanımda gereken karşılık gelen voltajı da bulabiliriz.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir