Kullanıcıdan Giriş Alma – AutoCAD Ödevi Yaptırma – AutoCAD Analizi Yaptırma Fiyatları – AutoCAD Analizi Örnekleri – Ücretli AutoCAD Analizi Yaptırma – AutoCAD Analizi Yaptırma Ücretleri
Dikdörtgen Programının İncelenmesi
Dikdörtgen çizme programı, şu ana kadar öğrendiğiniz her şeyi içerir. Nasıl çalıştığını görelim. Önce sizden girdi olarak aldığı bir dikdörtgenin iki köşe koordinatını bulur; daha sonra, dikdörtgenin diğer iki köşesinin koordinatlarını türetmek için bu koordinatların parçalarını çıkarır.
Program dört koordinatı da bildiğinde, bunları birleştiren çizgileri çizebilir. Rec programının ne yaptığını gösterir. Ardından, programa daha ayrıntılı olarak bakacağız.
Kullanıcıdan Giriş Alma
Defun işlevinin komutlar oluşturmanıza izin verdiğini buradan hatırlayabilirsiniz. Defun işlevini izleyen ad, klavyeden girdiğiniz komutun adıdır. c: AutoLISP’e bu programın bir komut gibi davranmasını söyler. c: atlanırsa, programı görüntülemek için (rec) girmeniz gerekir.
Boş parantezler, daha sonra tartışacağım bir bağımsız değişken listesi içindir. Bir sonraki satırda, Pt1 değişkenine imlecinizi kullanarak girdiğiniz bir nokta için bir değer atanır. Getpoint, AutoLISP programını duraklatan ve imlecinizi kullanarak bir nokta seçmenize veya bir koordinat girmenize izin veren AutoLISP işlevidir. Bir nokta girildiğinde, Getpoint o noktanın koordinatını bir liste olarak döndürür.
Getpoint, metin biçiminde bir bilgi istemi eklemenizi sağlar. Getpoint’i ilk kullandığınızda istemin boş kalmasına neden olduğunu hatırlayabilirsiniz.
Bir boşluk yerine, hangi işlemin gerçekleştirileceğini açıklayan bir bilgi istemi görüntülemek için Getpoint işlevinin bağımsız değişkeni olarak metni kullanabilirsiniz.
Üçüncü satır ikinciye benzer. Başka bir noktanın yerini almak için Getpoint’i kullanır ve ardından bu noktayı Pt3 değişkenine atar.
AutoLISP iki köşeye sahip olduğunda, dikdörtgenin diğer iki köşesini bulmak için ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere sahip olur.
Listeleri Ayırmak
AutoLISP’in yapması gereken bir sonraki şey, X ve Y koordinatlarını çıkarmak için Pt1 ve Pt3’ü ayırmak ve ardından diğer köşe koordinatlarını elde etmek için bu koordinatları yeniden birleştirmek. AutoLISP, dikdörtgenin sağ alt köşesinin koordinatını almak için X koordinatını Pt3’ten ve Y koordinatını Pt1’den almalıdır.
Bunu yapmak için iki yeni işlev kullanırsınız. Nth, bir listeden tek bir öğe çıkarır. Koordinatlar liste olduğundan, bir koordinat listesinden bir x, y veya z bileşeni çıkarmak için Nth kullanılabilir.
Burada Nth işlevinin hemen ardından gelen sıfır, Nth’e Pt3 olarak depolanan koordinattan 0 numaralı öğeyi almasını söyler. Nth, 1 yerine 0’dan saymaya başlar, bu nedenle Pt3’ün ilk öğesi öğe numarası 0 olarak kabul edilir. Bu, Pt3 olarak saklanan koordinatın x bileşenidir.
Nth’nin nasıl çalıştığını görmek için aşağıdakileri deneyin:
1. !nokta1↵ girin. Daha önce Getpoint kullanarak oluşturduğunuz koordinat listesini görürsünüz.
2. (n’inci 0 nokta1)↵ girin. Nokta1 ile temsil edilen koordinatın ilk elemanını elde edersiniz.
İlk N’inci ifadenin hemen ardından, öncekine benzer başka bir N’inci ifade gelir.
Burada Nth, Pt1 olarak depolanan koordinattan ikinci öğe olan 1 numaralı öğeyi çıkarır. Bu, Pt1 olarak saklanan koordinatın y bileşenidir. İsterseniz önceki alıştırmayı tekrar deneyin, ancak bu sefer (n’inci 1 puan1) girin ve hangi değeri elde ettiğinize bakın.
AutoCAD Civil 3D Eğitim Notları pdf
AutoCAD Komutları resimli
AutoCAD kitabı PDF
AutoCAD Ders Notları PDF
AutoCAD Komutları PDF
AutoCAD Kısayolları
AutoCAD bilinmesi Gereken komutlar
AutoCAD Komutları ve işlevleri
Öğeleri Bir Listede Birleştirme
AutoLISP, x bileşenini Pt3’ten ve y bileşenini Pt1’den çıkardı. Şimdi yeni bir listede birleştirilmeleri gerekir. İşte burada List fonksiyonu devreye giriyor. List ifadesi şöyle görünüyor.
Burada X, ilk N’inci ifadeden türetilen değerdir ve Y, ikinci N’inci ifadeden türetilen değerdir. List işlevi, bağımsız değişkenlerini başka bir listede, bu durumda başka bir koordinat listesinde yeniden birleştirir.
Son olarak, ifadenin en dıştaki işlevi, List işlevinden türetilen yeni koordinat listesi olan Pt2 adlı yeni bir değişken oluşturmak için Setq’yi kullanır. Aşağıda, neler olup bittiğini daha net görebilmeniz için rec programının dördüncü satırının şematik bir versiyonu bulunmaktadır. Pt2, Pt3’ten x bileşenini ve Pt1’den y bileşenini birleştirerek türetilen bir koordinat listesidir.
List’in nasıl çalıştığını görmek için aşağıdaki alıştırmayı deneyin:
1. Girin (liste 5 6)↵. İstemde liste (5 6) görünür.
2. (liste (n’inci 0 nokta1) (n’inci 1 nokta1) )↵ girin. Nokta1’in X ve Y koordinatları, Z koordinatı hariç bir listede görünür.
Beşinci satır dördüncüye benzer. Pt1’den x değerini ve Pt2’den y değerini kullanarak yeni bir koordinat listesi oluşturur.
Komut işlevi, Pline komutunu verir ve ardından Pt1 ile Pt4 arasındaki değişkenleri girer. Son olarak, çoklu çizgiyi kapatmak için c’ye girer. Bu ifadede, “Pline” ve “C” gibi tuş vuruşu girişlerinin tırnak içine alındığını unutmayın.
Kullanıcıdan Diğer Girdileri Alma
Rec programınızda, kullanıcıdan Getpoint işlevini kullanarak bazı noktaları seçmesini istediniz. Diğer birkaç işlev, giriş için duraklamanıza ve kullanıcıya ne yapması gerektiğini bildirmenize olanak tanır. Neredeyse tüm bu işlevler Get önekiyle başlar.
Bu Get işlevlerinin bir listesini gösterir. Tek değerleri veya noktalar söz konusu olduğunda iki değerden oluşan bir listeyi kabul ederler.
Getstring’de dize değerleri büyük/küçük harfe duyarlıdır. Bu, Getstring’e yanıt olarak küçük harf girerseniz küçük harf olarak kaydedileceği anlamına gelir; büyük harfler büyük harf olarak kaydedilir.
Getstring işlevine yanıt olarak sayılar girebilirsiniz, ancak bunlar dizeler olarak kaydedilir ve matematiksel işlemlerde kullanılamaz. Ayrıca AutoLISP, döndürdüğü dize değerlerine otomatik olarak tırnak ekler, böylece herhangi bir şey girmeniz gerekmez.
Getpoint’te olduğu gibi, tüm bu Get işlevleri, ifadede olduğu gibi istemi tırnak işaretleri içine alarak işlevi takip ederek bir istem oluşturmanıza olanak tanır. Bu ifade, AutoCAD girişinizi beklerken Sonraki noktayı seçin istemini görüntüler.
Getangle, Getorient, Getdist, Getcorner ve Getpoint işlevleri, ifadede olduğu gibi açının, mesafenin veya noktanın ölçüleceği noktayı belirlemenizi sağlar. Burada Pt1 önceden tanımlanmış bir nokta değişkenidir. Pt1 tarafından tanımlanan koordinattan bir lastik bant çizgisi belirir.
Bir nokta seçtiğinizde, Pt1 tarafından tanımlanan açı ve seçtiğiniz nokta radyan cinsinden döndürülür. Ayrıca çiziminizde kullanılmakta olan birim sisteminde klavye aracılığıyla bağıl bir koordinat girebilirsiniz. Bir nokta değişkeni sağlanmazsa, Getangle ve Getdist sizden iki nokta ister. Getcorner her zaman bir nokta bağımsız değişkeni gerektirir ve lastik bantlama satırı yerine bir pencere oluşturur.
AutoCAD bilinmesi Gereken komutlar AutoCAD Civil 3D Eğitim Notları pdf AutoCAD Ders Notları pdf AutoCAD kitabı PDF AutoCAD kısayolları AutoCAD Komutları PDF AutoCAD komutları resimli AutoCAD Komutları ve işlevleri