Değişim Oranı – Swot Analizi Ödevi Yaptırma – Swot Analizi Analizi Yaptırma Fiyatları – Swot Analizi Örnekleri – Ücretli Swot Analizi Yaptırma – Swot Analizi Yaptırma Ücretleri

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Değişim Oranı – Swot Analizi Ödevi Yaptırma – Swot Analizi Analizi Yaptırma Fiyatları – Swot Analizi Örnekleri – Ücretli Swot Analizi Yaptırma – Swot Analizi Yaptırma Ücretleri

22 Temmuz 2022 finansal analiz teknikleri kaldıraç oranı oran analizi 0
Yazılım Değerlendirme Raporları

Değişim Oranı

Değişim oranının muhasebeleştirilmesi ve belirlenmesine ilişkin prosedürler, “kur farkları” ve “iptal farkları” olarak tanımlanan birleşme farkları gibi farklı değerlere yol açabilir.

Birleşme sonucu oluşan şirket ve birleşen şirketlerin net varlıkları veya hayatta kalan şirketin sermayesindeki artıştan ve devralınan şirketin üçüncü şahıs hissedarların sahip olduğu net varlık kotasından oluşan şirkettir.

Bu nedenle, genel olarak söylemek gerekirse, bir birleşmenin yeni bir şirketin kurulmasına yol açması ve birleşen şirketlerin ilişkilerinin yeni ekonomik birliğe devredilmesi veya hayatta kalan varlığın sermayenin %100’ünden daha azına sahip olması durumunda kur farklarının ortaya çıktığını söyleyebiliriz. 

Öte yandan, hayatta kalan tüzel kişi, satın alınan şirket içinde bir “iptal fazlasına” veya bir “iptal açığına” yol açan bir öz sermaye yatırımına sahip olduğunda, iptal farkları ortaya çıkar.

İptal fazlası, iptal edilen öz sermaye yatırımlarının değeri ile net varlıkların karşılık gelen kotası arasındaki negatif farka karşılık gelir. Kısacası, iptal edilen öz sermaye yatırımının değeri, karşılık gelen net varlık kotasından düşük olduğunda bir iptal fazlası oluşur.

Bu nedenle, hayatta kalan işletmenin özkaynakları satın alarak iyi bir anlaşma elde ettiğini veya yatırım yapılan işletmenin varlıklarının aşırı değerlendiğini, borçlarının düşük değerlendiğini veya gelecekte zararların beklendiğini gösterebilir.

Öte yandan, iptal açığı, iptal edilen özsermaye yatırımlarının değeri ile hesap verilebilir net varlıkların karşılık gelen kotası arasındaki pozitif farka karşılık gelir.

Bu şunları oluşturabilir:

Öz sermaye yatırımlarının özel kanunlar nedeniyle zaman içinde yeniden değerlenmesi, bağımsız varlıklar yeniden değerlenmez:

• Şirket varlıkları veya mevcut şerefiye üzerindeki gizli sermaye kazançları;
• Yatırım yapılan şirketin, öz sermaye yatırımının satın alındığı tarihteki birleşme tarihinde onaylanmayan zararları;
• Ya da öz sermaye yatırımının satın alınması yoluyla sadece kötü iş.

Birleşmeler için mali tarafsızlık ilkesi, yalnızca ilgili şirketlerin bireysel varlıklarını kapsar. Ancak, birleşme veya devralma sırasında yatırımlarının yeni ihraç edilenlerin yerine geçtiğini gören hissedarların sübjektif pozisyonlarını da kapsar (bu, tamamına sahip olunan şirketler için geçerli değildir).

Tuir’in 172. maddesinin 3. paragrafı, “Orijinal yatırımların değişimi, vergilendirilebilir sermaye kazançları veya sermaye kayıpları yapılmasına veya dağıtılmasına neden olmadığı gibi, edinilen yatırımların hissedarları tarafından gelir elde edilmesine de yol açmaz. 


kaldıraç oranı
finansal analiz teknikleri
yatay analiz
asit test oranı
trend analizi
oran analizi
finansal tablolar analizi ders notları


Ancak, birleşmeden kaynaklanabilecek suiistimallerin veya anlaşılması güç uygulamaların önüne geçilebilmesi için zararların bildirilmesi ve faiz giderlerinin indirilebileceğine ilişkin yasal kısıtlamalar getirilmiştir.

Bu hüküm, yalnızca zararları gelecekteki karlarla tazmin etmek amacıyla faaliyette olmayan şirketleri içeren birleşmelerin meydana gelmesini önleme arzusuna dayanmaktadır.

Zararların raporlanmasına ilişkin kısıtlamalar, sonraki dönemlerde indirilemeyen faiz gider vergisinin raporlanması durumunda da uygulanır. Tuir’in 172. maddesinin 7. fıkrasının son bölümünde, “Bu hükümler, ana hatlarıyla öne sürülecek olan indirilemeyen faiz giderleri için de geçerlidir.

Ancak belirtmek gerekir ki, bu hükümle getirilen kısıtlamalar, mükellefin 6698 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca özel yazı ile karar vermesi halinde yürürlükten kalkabilir. 212/2000, işletme için geçerli bir ekonomik ve yasal sebep gösterir.

Bir önceki bölümde özetlendiği gibi, Tuir’in 172. Maddesinin 9. Paragrafı, birleşmeden kaynaklanan vergilere ilişkin her türlü hususun “birleşmiş şirketlerin son mali yılının bittiği tarihten önce olmayan bir tarihten” geriye alınmasına imkan vermektedir. 

Geri tarihleme, sürecin daha da basitleştirilmesini sağlar. Normal şartlar altında birleşme, satın alınan veya birleşecek olan şirketlerin faaliyetlerinin durdurulmasını gerektirir.

Bu, birleşmenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yürütülen şirket faaliyetlerinin net bir şekilde tespit edilebilmesi için meşru bir ara mali raporun (vergi sonuçları dikkate alınarak) hazırlanması gerektiği anlamına gelir.

Geriye dönük tarihlendirme seçeneği ile vergi ve muhasebeye ilişkin hususlar, birleşme ile oluşan şirketin faaliyetlerine başladığı tarihten itibaren netleştirilebilmektedir. Bu, faaliyetlerin durdurulması sonucunda ortaya çıkan sorunların hafifletildiği anlamına gelir.

Kurumsal finansmanda, birleşme ve satın almalar (M&A) operasyonları, özünde uluslararası vergi planlamasına (veya ITP) bağlıdır. Kalite planlaması, bu tür operasyonların sağlam ekonomik ve finansal parametreler içinde ve hayati derecede yasalara uygun olmasını amaçlar.

ITP’nin temel amacı, belirli operasyonel, yönetimsel ve yapısal planları uygulamaya koyarak bir şirketin vergi yükünü düzene sokmaktır. Büyüme için itici bir güç oluşturur, şirketin iş ufuklarını genişletmesini ve iddialı üretkenlik hedeflerine ulaşmasını sağlar, aynı zamanda onu genel vergi yükümlülüklerini desteklemek için bir dizi senaryonun mevcut olduğu bir konuma sağlam bir şekilde yerleştirir.

Esasen, diğer hedeflerin yanı sıra (finansal geliri aktifleştirmek, ek kaynakları kullanmak ve verimsizliği azaltmak dahil), birleşme ve satın alma operasyonları, şirketin vergi yükünü kabul edilebilir sınırlara indirme arzusunda rol oynamaktadır.

ITP, giderek artan bir şekilde ulusal sınırların ötesinde ve arasında faaliyet gösteren küresel bir ekonomik sistemdeki herhangi bir işletmenin temel bir unsurudur. Verimli ve iyi yapılandırılmış bir şirket, ITP’yi kullanarak, yasal sınırlar içinde rahatça kalarak vergilendirme kurallarının sağladığı fırsatlardan tam olarak yararlanarak gelir vergisini optimize edebilir.

ITP, tamamı gelirin bileşimi ve türü ile yakından bağlantılı olan muhasebe ve diğer alanlardaki çeşitli tekniklerin koordine edilmesi yoluyla gerçekleştirilir, diğer bir deyişle, bunlar hem üretim aşaması hem de coğrafi bir konuma tahsisi ile ilgilidir.

Neredeyse her zaman entegre olan bu teknikler, şirket geliri ve değişken doğası ile başa çıkmak için belirli bir şekilde kullanılmaktadır. Başka bir deyişle, hem gelir üretimi anında (bunun sonucunda kâr yaratılmasıyla) hem de daha avantajlı mali rejimlere sahip coğrafi bölgelere “yer değiştirme” anında devreye giren bir dizi taktik vardır.

Yalnızca geliri azaltmak için kullanılan başka teknikler de (örneğin, maliyetlerin ayarlanması) vardır, diğerleri, gelir kaynaklarının daha uygun vergi rejimlerine sahip alanlara taşınmasını kolaylaştıran diğerleri vb.

Özetle, etkin ITP, birleşme ve satın alma işlemleriyle bağlantılı olarak, büyük ölçüde, pozitif gelir bileşenlerini daha yumuşak vergi bölgelerine ve negatif bileşenleri daha az uygun yerlere yönlendirme eğilimindedir.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir