VERİ ORGANİZASYONU – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
Grafik Penceresi
SPSS’yi bir çizelge veya grafik oluşturmaya her yönlendirdiğinizde, grafikle birlikte yeni bir Grafik Döner Penceresi oluşturur. Grafik pencereleri ardışık olarak numaralandırılmıştır. Grafik Penceresinin menü ve simge çubuğu, çizelgeleri düzenleme seçeneklerini içerir.
Örneğin, üç boyutlu grafikler oluşturabilir, grafik renklerini değiştirebilir, grafik ve eksen başlıklarını oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz ve benzerleri. Bu seçenekler esas olarak sunum için olduğundan, ancak tablolarda yer alan önemli bilgileri etkilemediğinden burada ayrıntılı olarak ele alınmamıştır. Grafiklerinizin özelliklerini değiştirmekte sorun yaşıyorsanız, Yardım tesisine başvurabilirsiniz.
Baskı Çıktısı
Çıktı Penceresinin içeriğini yazdırmak için:
(1) Aktif pencereyi yazdırmak istediğiniz Çıktı Penceresini yapın.
(2) Ana menüden Dosya’ya tıklayın.
(3) Açılır menüden Yazdır’a tıklayın. Bu, Yazdır iletişim kutusunu açar.
(4) Dosyanın tamamını yazdırmak istiyorsanız, AU seçeneğine tıklayın. diğer yandan, yalnızca seçili bir bloğu yazdırmak istiyorsanız, Seçim seçeneğine tıklayın. Dosyanın yalnızca bir bölümünü yazdırmak için, Yazdır iletişim kutusunu açmadan önce alanı vurgulamak için “tıkla ve sürükle” yöntemini kullanmanız gerekir.
(5) Yazdır iletişim kutusunu kapatmak ve dosyayı yazdırmak için Tamam’a tıklayın.
Kayıp Değerler
Çoğu durumda, veri dosyaları tüm değişkenler hakkında tam verilere sahip değildir; yani eksik değerler var. Tüm hesaplamaların doğru bir şekilde yapılabilmesi için eksik değerleriniz olduğunda SPSS’ye bilgi vermeniz gerekir. SPSS ile iki tür eksik değer vardır: sistem eksik ve kullanıcı tanımlı eksik.
Sistemde eksik değerler, SPSS’nin otomatik olarak eksik olarak değerlendirdiği değerlerdir (kullanıcının SPSS’yi açıkça bilgilendirmesine gerek kalmadan). Bu tür bir değerin en yaygın biçimi, veri dosyasında “boşluk” bulunmasıdır. Örneğin, bilgi sağlanmadıysa veri dosyasına bir değişken için değer girilemez. SPSS bu değişkeni okuduğunda, bir boşluk okuyacak ve bu nedenle değeri eksikmiş gibi değerlendirecektir.
Bu değişkeni içeren diğer hesaplamalar eksik bilgi olmadan devam edecektir. Örneğin, 20 yetişkinlik bir örnek için günlük ortalama su tüketim miktarını hesaplamak istediğinizi, ancak yalnızca 19 kişi için girilen verileriniz olduğunu varsayalım. SPSS, 19 yetişkin için “geçerli” değerleri okuyacak, eksik değeri yok sayacak ve 19 kişiye göre ortalamayı hesaplayacaktır. Sistem-eksik değerler, SPSS veri düzenleyicisinde ve bazı prosedürlerin çıktılarında bir nokta ile temsil edilir.
Kullanıcı tanımlı eksik değerler, kullanıcının özel olarak eksik olarak ele alması için SPSS’yi bilgilendirdiği değerlerdir. Veri dosyasında bir boşluk bırakmak yerine, genellikle verileri temsil etmesi amaçlanan sayılar girilir. Örneğin, 1 ile 85 arasında değişen bir yaş değişkeniniz olduğunu varsayalım. 99 sayısını, yaşla ilgili bilgilerin eksik olduğu durumları temsil etmek için kullanabilirsiniz. (Hepsi geçerli değerler olduğundan 1-85 arasındaki sayıları kullanamazsınız.)
SPSS’ye 99’un eksik bir değer olarak ele alınacağını bildirmeniz gerekir, aksi takdirde geçerli olarak kabul edilecektir. Ancak kısaca şunları yapmanız gerekir: Değişken Tanımla iletişim kutusundan Eksik Değerler’e tıklayın, Ayrık Eksik Değerler’e tıklayın, 99 yazın, Devam’a tıklayın.
SPSS bu değişkeni okuduğunda, 99’u eksik bir değer olarak değerlendirecek ve “yaş” değişkenini içeren herhangi bir hesaplamaya dahil etmeyecektir. Kullanıcı tarafından eksik değerler, veri düzenleyicide geçerli değerler gibi görünür, ancak dahili olarak SPSS veri dosyalarında “eksik” olarak işaretlenir ve bazı prosedürler için çıktıda eksik olarak etiketlenir. Kullanıcı tarafından eksik olarak tanımlanan değerler, Değişken Tanımla iletişim kutusunda görüntülenir ve Eksik Değerler olarak etiketlenir.
Çoğu SPSS hesaplaması, çıktıda geçerli vaka sayısını görüntüler. Bu, sistemde eksik ve/veya kullanıcı tanımlı eksik olmayan durumların sayısıdır; bu değerler hesaplamalarda kullanılır. Eksik durumların sayısı da (hesaplamalarda kullanılmaz) tipik olarak görüntülenir.
Access veri tabanı
Veri tabanları örnekleri
Veritabanı Nelerdir
Veri tabanı sunucusu nedir
Veritabanı tasarımı nedir
İlişkisel veritabanı çeşitleri
Veri tabanı işlemleri Nedir
Veri tabanı güncellemesi nedir
VERİ ORGANİZASYONU
Farklı ölçüm ölçeklerini tanımlar. Bu bölümde sayısal ve kategorik veriler arasında ayrım yapılır. Sayısal veriler ayrıca ayrık veya sürekli olarak sınıflandırılır. Bu bölüm, frekans dağılımları ve diğer grafik gösterimler yoluyla farklı veri türlerinin nasıl inceleneceğini gösterir.
Kategorik Verilerin Organizasyonu
Kategorik verilerin kodlanması ve etiketlenmesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Farklı kategorilere numaralar atandığında, SPSS bunları frekans dağılımlarını oluştururken ek etiketler olarak kullanır.
Frekanslar
Bu kılavuzla birlikte verilen diskteki “occup.sav” SPSS veri dosyasını kullanarak mesleklerin basit bir sıklık dağılımını oluşturarak başlayalım. Bilgisayarınızdaki veri dosyasını açmak için SPSS’yi kullanarak takip edebilirsiniz.
Gösterildiği gibi, birincil ev sahiplerinin meslekleri hakkında bilgi içeren bir veri setidir. Veri dosyasında her kategorinin bir sayı ile temsil edildiğine dikkat edin.
Veri dosyasının içeriğini (değişken etiketleri, değişken tipi ve değer etiketleri) menü çubuğundaki Yardımcı Programlar’a ve açılır menüden Değişken Bilgileri’ne tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Bu verilerin bir frekans dağılımını oluşturmak için:
(1) İstatistikler’e tıklayın.
(2) Açılır menüden Özetle’ye tıklayın.
(3) Frekanslar iletişim kutusunu açmak için ikinci açılır menüden Frekanslar’a tıklayın.
(4) İncelemek istediğiniz (“occup”) değişkenin adına tıklayın.
(5) Değişken adını Değişkenler kutusuna taşımak için sağ ok düğmesine tıklayın.
(6) Tamam’a tıklayın.
Değişken kategorileri, “Değer Etiketi” etiketli sütunda görünür. “Değer” sütunu, kategoriyi temsil eden sayıları içerir (bunların veri dosyasında görünen sayılar olduğunu unutmayın). “Sıklık” sütunu, kategorilerin her biri için tam vaka sayısını (ör. ev sahibi sayısı) içerir. Örneğin, 6 profesyonel hane reisi ve 4 büro hane reisi vardır.
“Yüzde” sütunundaki sayılar, her kategoriyi içeren toplamın yüzdesini temsil eder. Sıklığı toplam vaka sayısına bölerek elde edilirler. Örneğin, tüm örneklemin %30’u profesyonel ev sahipleridir (100 x 6/20).
“Geçerli Yüzde” sütunu, eksik değerleri hesaba katar. Örneğin, bu veri setinde iki eksik değer olsaydı, geçerli vaka sayısı 18 olurdu. Durum böyle olsaydı, profesyonel ev sahiplerinin Geçerli Yüzdesi %33 olurdu. “Yüzde” ve “Geçerli Yüzde”nin her ikisinin de toplamının %100 olacağını unutmayın.
“Kümülatif Yüzde”, kategori ve tabloda yukarıda listelenen tüm kategoriler için vakaların kümülatif yüzdesidir. Örneğin, örneklemdeki tüm vakaların %90’ı profesyonel, satış ve büro tipi ev sahiplerini içerir (yani %30 + %40 + %20). Kümülatif yüzdeler, elbette, ölçek bu değişkenin sahip olmadığı sıralı özelliklere sahip olmadığı sürece anlamlı değildir. Yani meslekler, verilerin yorumlanmasını etkilemeden başka bir sırayla listelenebilirdi.
Access veri tabanı İlişkisel veritabanı çeşitleri Veri tabanı güncellemesi nedir Veri tabanı işlemleri Nedir Veri tabanı sunucusu nedir Veri tabanları örnekleri Veritabanı Nelerdir Veritabanı tasarımı nedir