Uygulama Ekranları
Uygulama Ekranları
Bir uygulamada ekran çıktısını kontrol ederken, tam olarak neyin test edildiğini bilmek yardımcı olur (başka bir deyişle, test hedeflerini bilmeliyiz). Örneğin, bir testin sonucu ekranda belirli bir metin mesajının görünmesiyse, en az üç farklı test hedefi olabilir:
1. Uygulama yazılımının doğru mesajı vermesini sağlamak. Yanlış mesaj çıkarsa, bu genellikle uygulama yazılımıyla ilgili bir sorundur.
2. Uygulama yazılımının doğru ekran özelliklerini belirttiğinden emin olmak için. Örneğin, mesaj doğru olabilir, ancak uygulama siyah bir arka plan üzerinde siyah metin olarak görüntülenmesini isterse, özellikle yardımcı olmayacaktır.
3. Metin dizisinin doğru görüntülendiğinden emin olmak için (yani, grafik yazılımı metin dizisini görüntülenmek üzere doğru biçimde biçimlendirir). Uygulama, grafik yazılımına doğru mesajı ve ekran özniteliklerini gönderebilse de, ikincisi onu doğru şekilde görüntüleyen bir bitmap oluşturmalıdır. Grafik yazılımı kusurlara karşı bağışık değildir.
Bu üç hedefin karşılaştırmasını otomatikleştirme yaklaşımımız oldukça farklı olabilir. Metin mesajı genellikle yazılımın içinde gerçek bir metin dizisi olarak başlar. Ekrana ulaştığında bir bitmap’e dönüştürülmüştür.
Amaç doğru mesajı kontrol etmekse, metin mesajına hala bir metin dizisi iken (ve bir bitmap’e dönüştürülmeden önce) bakmak daha iyidir.
Bunun nedeni, metni bit eşleştirmeye çalışırken sorunların ortaya çıkabilmesidir:
• farklı bir yazı tipi kullanılmışsa;
• farklı bir renk kullanılmışsa;
• bir kelime artık kalın veya italiktir;
• metin artık 11 punto yerine 12 punto;
• metnin görüntülendiği arka plan farklı bir renkte veya artık gölgeli;
• mesajın yazıldığı kutu farklı bir şekle sahiptir, bu nedenle kelimeler farklı bir yere sarılır;
• metnin göründüğü kutu ekranda farklı bir yerdedir.
Bu örneklerin hepsinde, mesajın içeriği öncekiyle tamamen aynıdır, bu nedenle doğru metnin gösterilip gösterilmediği testinde hiçbir fark görülmemeli, yani test geçilmelidir. Ancak, tüm bu örnekler (ve çok daha fazlası), bir bitmap karşılaştırmasının başarısız olmasına neden olabilir. Başarısız olduğunda uyumsuzluğun nedeninin araştırılması gerekir ve bu zaman alır, ancak karşılaştırmayı otomatikleştirmenin amacı genellikle zaman kazanmaktır.
İkinci amaç geçerliyse (doğru görüntü özniteliklerini kontrol etmek için), uygulama yazılımından grafik yazılımına aktarılırken görüntü özniteliklerini yakalamamız daha iyi olur. Bu, bazı araçlarla yapılabilir ancak uygulamanın (veya grafik yazılımının) bu bilgiyi bir metin biçiminde bildirmesi de mümkün olabilir.
Üçüncü amaç geçerliyse (metnin doğru görüntülendiğinden emin olmak için), o zaman ekrana gönderilen bitmap’e bakmalıyız. Test hedeflerinin bu değerlendirmesi, dosyaları ve uygulamaları temsil eden simgeler, belirli bayrakların veya anahtarların durumunu temsil eden onay kutuları ve tamamlanma yüzdesini temsil eden grafiksel bir ölçek gibi diğer çıktı türleri için de aynı şekilde geçerlidir.
Bazı test yürütme araçları, genellikle “mantıksal düzey” olarak adlandırılan bu erken aşamada bu tür bilgileri yakalama yeteneğine sahiptir (bitmap durumu, “fiziksel düzey” olarak adlandırılır). Araçların mantıksal düzeyde bilgi yakalama yeteneği, her zaman yazılımın nasıl uygulandığına bağlı olacaktır.
Ana ekrana uygulama ekleme
Android ana ekrana kısayol ekleme
Android ana ekran düzenleme
Ana ekranı eski haline getirme
Android Ana ekrana uygulama ekleme
Widget ayarları nerede
Samsung Ana ekran düzenleme
Widget ekleme
Standart olmayan uygulamalar kullanılmışsa, bazı test yürütme araçları, bilgileri mantıksal düzeyde yakalayamayabilir. Bu genellikle özel kontrollerin (grafiksel etkileşimciler) kullanıldığı durumdur. Otomatikleştirilmiş testleri, uygulamalarının yalnızca standart grafik kontrolleri kullanan bu alt kümesiyle sınırlı olan bazı kuruluşlar olduğunu biliyoruz.
Bir uygulamasının farklı yönlerini karşılaştırmak için farklı testlerin kullanılmasını öneririz. Spesifik olarak, grafik yazılımının (bilgilerin ekranda nasıl temsil edildiğini yöneten) uygulama yazılımından (hangi bilgilerin görüntülendiğini yöneten) ayrı olarak test edilmesini öneririz.
Grafik yazılımını test etmek için, farklı renkler, metin yazı tipleri, çizgi genişlikleri, şekiller, desenler vb. gibi grafik yazılımının birçok farklı yönünü uygulamak için temsili bir veri örneği kullanmalıyız. Uygulama yazılımını test etmek için, uygulamanın birçok farklı yönünü uygulamak üzere temsili bir veri örneği kullanın. Bu iki veri seti genellikle çok farklı olacaktır.
Her iki yazılım parçasını aynı anda çalıştırmak için testleri birleştirmek, birinin veya diğerinin veya her ikisinin de kötü test edilmesiyle sonuçlanabilir. Ayrıca, (daha sağlam olacak) daha spesifik testlere sahip olmak, başarısızlık analizini kolaylaştıracak ve aynı sorun nedeniyle çok sayıda testin başarısız olma olasılığını azaltacaktır.
Elbette bu testler başarılı bir şekilde çalıştırıldıktan sonra, uygulama yazılımı ile grafik yazılımının birlikte doğru çalışıp çalışmadığını kontrol eden bazı testlerin yapılması gerekecektir. Yine de bu testlerden daha az olacak.
Grafik Görüntüler
Grafik görüntüler, piksel adı verilen ince bir nokta dizisinden oluşur. Görüntüyü oluşturmak için ne kadar çok piksel kullanılırsa, görüntü ayrıntıları o kadar ince görünür; yani, görüntünün uzamsal çözünürlüğü o kadar yüksek olur. Bilgisayarlar, grafik görüntüleri, görüntüdeki her pikseli temsil etmek için bir veya daha fazla bitin kullanıldığı, bitmap adı verilen bir bit dizisi olarak depolar.
Piksel başına kullanılan bit sayısı (bit derinliği çözünürlüğü), görüntülenebilecek maksimum farklı renk sayısını belirler. Örneğin, her piksel için yalnızca bir bit kullanılırsa, yalnızca tek renkli görüntüler mümkünken, piksel başına 24 bit ile milyonlarca renk mümkündür.
Bir grafik görüntünün kontrol edilmesi gerektiğinde, karşılaştırılan gerçek ve beklenen görüntülerin bit eşlemleridir. Ne yazık ki, bitmap karşılaştırmaları oldukça sıkıntılı olabilir.
Böyle bir farkın insan gözü tarafından fark edilmesi pek olası olmasa da, bir uyumsuzluğun meydana gelmesi için bitmap’in yalnızca tek bir bit farklı olması gerekir. Bazı bitmap karşılaştırıcılar, karşılaştırmanın fark edilmeyecek farkları yok saymasını sağlamak amacıyla bir tolerans belirlemenize izin verir.
Yazılım uygulamaları tarafından üretilen grafik görüntülerin çoğu, kalıcı olarak bitmapler olarak değil, genellikle daha açıklayıcı olan bazı başka biçimlerde depolanır. Bit eşlem gerektiğinde oluşturulur.
Bit eşlemler oluşturmak için pek çok farklı algoritma olduğundan ve bu algoritmaların ticari yazılımlarda daha fazla uygulaması olduğundan, aynı sonuç farklı yazılım uygulamalarında ve aslında aynı uygulamanın farklı versiyonlarında garanti edilemez. Bu nedenle, test edilen yazılımımız bazı ‘standart’ bitmap oluşturma yazılımlarına aynı grafik açıklamayı gönderse bile, her seferinde tam olarak aynı bitmap’i elde edemeyebiliriz.
Ana ekrana uygulama ekleme Ana ekranı eski haline getirme Android ana ekran düzenleme Android ana ekrana kısayol ekleme Android Ana ekrana uygulama ekleme Samsung Ana ekran düzenleme Widget ayarları nerede Widget ekleme