Ön ve Son İşleme
Ön ve Son İşlemeyi Otomatikleştirme
İşlem öncesi ve sonrası işlemler nelerdir?
Çoğu test durumu için yürütme başlamadan önce yerine getirilmesi gereken önkoşullar vardır. Bunlar, her test senaryosunun bir parçası olarak tanımlanmalı ve gerçekleştirilmeden önce her test senaryosu için uygulanmalıdır. Örneğin, testler belirli müşteri kayıtlarını içeren bir veri tabanına ihtiyaç duyabilir veya belirli bir dizinin içinde belirli bilgiler bulunan belirli dosyaları içermesi gerekebilir.
Bazı test durumları için, test senaryosunun eylemleri tarafından değiştirilmediği için ön koşulların yalnızca bir kez ayarlanması gerekir. Ancak diğerlerinin, test senaryosunun yürütülmesi sırasında önkoşullar değiştirildiğinden, test senaryosunun her yürütüldüğünde geri yüklenmesi gerekir.
Bu test ön koşullarının ayarlanması ve geri yüklenmesi ile ilgili tüm görevlere ön işleme diyoruz, çünkü test yürütme başlamadan önce yapılması gereken işlemdir.
Bir test senaryosu yürütüldükten hemen sonra, test yürütmenin ürünlerini (gerçek sonuç) ve yan ürünlerini (örneğin, araç günlük dosyası) içeren test sonucu yapıları çok uzaklara dağılmış olabilir. Ya test vakasının başarısını ya da başarısızlığını değerlendirmek için ya da bir temizlik işi yoluyla bu eserlerle bir şeyler yapmamız gerekecek.
Bu test sonucu yapıtlarından bazılarını basitçe silebiliriz (fark bulunmadığını söyleyen bir fark raporu gibi), bazılarını da tutmamız gerekebilir (beklenen çıktıdan farklı olduğu bulunan bir çıktı dosyası gibi).
Saklanacak eserler, analiz kolaylığı için veya sadece sonraki testlerle değiştirilmelerini veya yok edilmelerini önlemek için ortak bir yere taşınmak zorunda kalabilir.
Bunlar, otomatikleştirilmiş bir test yürütüldükten sonra gerçekleştirilen görevler olduğundan, son işleme olarak adlandırdığımız işlemlere bazı örneklerdir.
Neden Bu Terimleri Kullanıyorsunuz?
İşlem öncesi ve sonrası terimleri, defalarca ortaya çıkan büyük bir test çalışmasını tanımlamanın uygun bir yoludur. Bu çalışmayı oluşturan görevler genellikle farklı ve bağımsız olarak görülse de, bunların birlikte ele alınmasını garanti edecek pek çok ortak nokta vardır.
İşlem öncesi ve sonrası görevlerin aşağıdaki özelliklerini göz önünde bulundurun:
1. Birçoğu var. Potansiyel olarak gerçekleştirilecek çok sayıda işlem öncesi ve sonrası görev vardır ve bunlardan bazılarının (test senaryolarıyla ilişkili olanlar) her test senaryosu çalıştırıldığında gerçekleştirilmesi gerekir. Bu genellikle önemli miktarda iş anlamına gelir.
2. Paketler halinde gelirler. Çoğu zaman, herhangi bir zamanda gerçekleştirilecek birkaç işlem öncesi ve sonrası görev vardır. Örneğin, sadece bir dosyayı değil, birkaç dosyayı kopyalamak veya birçok komut dosyası derlemek gerekebilir.
3. Çoğu aynıdır. Belirli bir sistem üzerindeki birçok test benzer bir fiziksel kurulum gerektireceğinden, yalnızca birkaç farklı ön ve son işlem faaliyeti olabilir. Test durumları arasındaki ön koşullardaki varyasyonun çoğu, kullanılan veri değerlerinden kaynaklanmaktadır. Örneğin, bir veritabanındaki bilgilere dayanan bir sistem için test durumlarının çoğu, veritabanının orada olmasını ve verilerle yüklenmesini gerektirir, ancak her test durumu farklı veriler gerektirebilir.
4. Kolayca otomatikleştirilebilirler. Bu görevler, genellikle basit işlevler olduklarından (‘dosya kopyalama’ gibi) basit bir talimat veya komutla gerçekleştirilebilir. Daha karmaşık işlevler, bir komut dosyasında uygulanarak basit bir komuta indirgenebilir.
Bu özelliklerden ilki, işlem öncesi ve sonrası görevleri otomatikleştirerek kazanılacak çok şey olduğu anlamına gelir ve ikinci özellik, bunların bireysel olarak otomatikleştirilmek yerine görev grupları olarak otomatikleştirilebileceği anlamına gelir.
Üçüncü özellik, bir görev otomatikleştirildikten sonra diğerlerinin de otomatikleştirildiğini ve son olarak dördüncü özellik, tüm işlem öncesi ve sonrası görevleri otomatikleştirmek için tek bir mekanizma kullanmanın mümkün olduğunu gösterir. Yani, ön ve son işlemeyi otomatikleştirme araçları bir kez devreye girdiğinde, yeni test senaryolarının yalnızca ön ve işleme görevlerini tanımlaması gerekir, uygulamanın ayrıntılarını belirlemez.
Zaman ve yön gösteren ön ekler
Olumsuzluk veren ön ekler
Latince kısaltmalar tıp
Latince kökler
Tıbbi Terminoloji sistemler
Kas İskelet Sistemi terminolojisi
Tıpta yön terimleri
Anatomik boşluklar latince
İşlem Öncesi ve Sonrası Neden Otomatikleştirilsin?
İşlem öncesi ve sonrası görevler otomatikleştirilmek için haykırıyor. Bu işleri manuel olarak gerçekleştirmek hem hataya açıktır hem de zaman alıcıdır.
Yalnızca bazı otomatikleştirilmiş testlere sahip olmak yerine otomatikleştirilmiş testlere sahip olmak istiyorsak, test yürütmeyi çevreleyen ön ve son işleme görevleri de otomatikleştirilmelidir.
Yalnızca verileri geri yüklemek vb. için bir test dizisi sırasında düzenli aralıklarla bir test cihazının dahil edilmesi gerekiyorsa, otomatik testlere sahip değiliz. Manuel müdahale gerekliyse, gözetimsiz gece veya hafta sonu testleri yapamayız.
Bir dizi test senaryosunu gerçekleştirmek için gereken görev dizisini ve otomatikleştirilmiş testlere sahip olmanın otomatik testlere sahip olmaktan ne kadar farklı olduğunu gösterir. Önemli bir fark, işleme öncesi ve sonrası görevlerin otomasyonundadır.
Şekil 6.1’de gösterilen görevlerin sıralamasında bir fark vardır. Testler manuel olarak çalıştırılırsa, sonuçların analizi genellikle gerçek sonucun beklenen sonuçla karşılaştırılmasından hemen sonra yapılır.
Testi yapan kişi, neden farklılıklar olduğunu ve yanlış olanın yazılım mı yoksa testin kendisi mi olduğunu analiz etmek için zaman harcayacaktır. Otomatikleştirilmiş testlerde, tüm fark analizleri testler bitene kadar ertelenir.
Örneğin, test paketi bir gecede çalışırsa, test uzmanı sabah vaktini başarısız test sonuçlarına bakarak ve yazılımın veya testin yanlış olup olmadığını veya başka bir faktörün otomatik testi bozarak başarısız olmasına neden olup olmadığını analiz ederek geçirecektir.
Bu önemli miktarda zaman alabilir ve bu çabanın planlanması önemlidir. Bu geri kalanında, işleme öncesi ve sonrası görevlere ve bunların nasıl otomatikleştirileceğine daha ayrıntılı olarak bakacağız.
Her Seferinde Kurmak Mı Yoksa Kaydedip Geri Yükleyin Mi?
Bazen manuel test cihazının test verilerini test senaryosunun bir parçası olarak hazırlamasını gerektiren test spesifikasyonları gördük. Bu genellikle bir son kullanıcının yapacağı gibi sisteme veri girmeyi veya mevcut bazı verileri sistemi kullanarak değiştirmeyi içerir.
Bu, bu şekilde tasarlanmış yalnızca birkaç test senaryosuysa kabul edilebilir, ancak çok sayıda test senaryosuna uygulandığında oldukça verimsiz hale gelir.
Test senaryosu tasarımına yönelik bu yaklaşımın mantığı, sistemin diğer kısımlarını (verileri girmek veya değiştirmek için kullanılan kısımlar) kullanması veya gerekli veri durumunu elde etmenin tek yolu olmasıdır. Önceki mantık ciddi şekilde kusurludur. Sistemin diğer parçalarının çalıştırılması gerekiyorsa, tam da bunu yapmak için özel test senaryoları tasarlanmalıdır.
Tamamen farklı amaçlara sahip olduklarında bunu yapmak için keyfi bir test senaryoları koleksiyonuna güvenmek iyi bir uygulama değildir. İkinci mantık sadece kusurludur. Yüzde doksan dokuz kez, gerekli veri durumunu kaydetmek ve test senaryosu yürütüldüğünde onu geri yüklemek mümkündür. Bu, amaca yönelik bir yardımcı program gerektirse bile, zaman ve çabayla yapılabilecek tasarruf, yardımcı programın maliyetinden çok daha fazladır.
Genel olarak, test senaryolarının uzun veya karmaşık etkileşimli kurulum dizileri gerektirecek şekilde tasarlanmamasını öneririz. Bunun nedeni, gerekli veri durumunun ilk kez oluşturulduktan sonra kaydedilebilmesi ve test durumu her çalıştırıldığında geri yüklenebilmesidir.
Verileri kaydetme ve geri yükleme görevleri, etkileşimli sıralardan çok daha kolay bir şekilde otomatikleştirilebilen (ve çok daha az çabayla sürdürülebilen) doğrudan işlem öncesi ve sonrası görevlerdir.
Bu yaklaşımın bir dezavantajı, muhtemelen daha büyük miktarlarda test verisi gerektirmesidir. Ancak, her bir test durumu için gerekli olan verileri kaydetmek her zaman gerekli veya mantıklı olmayacaktır. Çoğu zaman, bir dizi test durumu aynı temel verileri paylaşır ancak her biri için yalnızca küçük bir değişiklik gerektirir. Bu gibi durumlarda sağduyu hakim olmalıdır.
Anatomik boşluklar latince Kas İskelet Sistemi terminolojisi Latince kısaltmalar tıp Latince kökler Olumsuzluk veren ön ekler Tıbbi Terminoloji sistemler Tıpta yön terimleri Zaman ve yön gösteren ön ekler