Ölçülebilirlik Faktörleri

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Ölçülebilirlik Faktörleri

20 Haziran 2023 PAZARLAMA İlkeleri Ders Notları PAZARLAMA İlkeleri PDF 0
Platformlar Arası Farklılıklar

Ölçülebilirlik Faktörleri

Bu yazımız, ölçmeniz için neyin önemli olabileceği konusunda size bazı fikirler vermeyi amaçlamaktadır. En önemli hedeflerinize göre test ve test otomasyon rejiminizi izlemenizi sağlayacak yalnızca üç veya dört önlem seçin. Bunları birkaç ay izleyin ve onlardan neler öğrenebileceğinizi görün. Size yararlı bilgiler vermiyorsa, ölçtüğünüz şeyleri değiştirmekten korkmayın.

Önlemlerin örnek bir ‘başlangıç seti’ şunları içerebilir:

• Bir yayın için yapılan testle ciddi kusurlar için DDP, yayınlandıktan üç ve altı ay sonra ölçüldü.
• Bir test senaryosunu veya bir dizi ilgili test senaryosunu otomatikleştirmek için ortalama süre. Bu, devam eden otomasyon çabasını planlamanıza ve rejiminizde yaptığınız değişikliklerin otomasyon sürecini hızlandırmaya yardımcı olup olmadığını anlamanıza olanak tanır.

• Otomatik testleri sürdürmek için harcanan toplam çaba, belki de test başına ortalama olarak ifade edilir. Bu, otomatikleştirilecek yeni testlerin sayısına dayalı olarak otomasyon çabasını tahmin etmenizi sağlayacaktır. Bu aynı zamanda otomasyon standartlarını değiştirirken düzeltici önlem alabilmeniz için sorunlara ilişkin erken uyarı da verecektir. Örneğin, birkaç yüz komut dosyası yakalandıktan sonra, gezinme değişiklikleri otomasyon bakım çabasının %50’sini alıyor olabilir. Veri odaklı bir komut dosyasına geçerseniz, bu, örneğin %10’a kadar düşebilir.

• Yürütülen test sayısı veya tamamlanan döngü veya yineleme sayısı gibi bazı fayda ölçütleri. Örneğin, önceki manuel testin iki haftada üç döngü (test – hata ayıklama – yeniden test – hata ayıklama – yeniden test) olduğunu, ancak testlerin yalnızca %10’unun birden fazla kez çalıştırıldığını varsayalım.

Otomatik test için, iki haftada altı test döngüsü olmuş olabilir, ancak her test her seferinde yapılmıştır. Bu, ölçülebilir iki fayda sağlar: Aynı test manuel olarak yapılsaydı, iki yerine dört hafta sürerdi, yani iki kat daha fazla test döngüsü tamamlandı. İkinci bir fayda, her seferinde dokuz kat daha fazla testin tekrarlanmış olmasıdır (%10 yerine testlerin %100’ü).

Test ve test otomasyonu ölçülebilir ve ölçülmelidir. Her şey bir şekilde ölçülebilir hale getirilebilir, bu onu hiç ölçmemekten daha iyidir. Yararlı olabilmesi için, bir önlemin hedeflerle ilgili olması ve ölçülmesi nispeten kolay olması gerekir.

Testin kalitesi için iki önlem açıklanmıştır. Test etkinliği, bulunan kusurlar, düzeltilen kusurlar veya kazanılan güven ile ilgili olabilir. Kusur Tespit Yüzdesi, bir test süreci tarafından tespit edilen kusurların, daha sonra bulunanlar da dahil olmak üzere toplama kıyasla yüzdesidir. Bu, çoğu kuruluşta elde edilmesi nispeten kolay olan yararlı bir ölçüdür. Testin eksiksizliği, test kapsamı ölçülerek değerlendirilebilir.

Bir test otomasyon rejimi için bir dizi kalite özelliği vardır:

• sürdürülebilirlik (yazılım değiştiğinde test yazılımını güncelleme kolaylığı);
• verimlilik (maliyetle ilgili);
• güvenilirlik (rejimin doğru ve tekrarlanabilir sonuçlar verip vermediği);
• esneklik (testlerin alt kümelerini çalıştırmak için);
• kullanılabilirlik (farklı türde kullanıcılar, test ediciler veya test otomatikleştiriciler tarafından);
• sağlamlık (beklenmedik olaylarla takılmadan başa çıkabilme yeteneği); » taşınabilirlik (farklı ortamlarda testler yapabilme).

Test otomasyon rejiminizi (ayrıca test sürecinin kalitesini) ölçmek önemlidir. Test otomasyonunuzu ancak ölçüm yoluyla izleyebilecek, kontrol edebilecek ve kendi durumunuz için optimize edebileceksiniz. Ancak gerçekçi olmak önemlidir: Neyin başarılabilir olduğunu ölçün, hedeflerinize hitap eder ve faydalıdır.


PAZARLAMA İlkeleri PDF
Pazar bölümlendirmesi Nedir
Pazar bölümlendirme türleri
PAZAR BÖLÜMLENDİRME faydaları
Pazar BÖLÜMLENDİRME ilkeleri
PAZARLAMA İlkeleri Ders Notları
Pazar BÖLÜMLENDİRME Örnekleri
Pazar BÖLÜMLENDİRME amaçları


Hangi testler otomatikleştirilmelidir ?

Belirli bir sistem için bir dizi testimiz varsa, bazıları otomatikleştirilebilir, bazıları ise olmaz. Otomatikleştirilebilir olanlardan hangi testleri otomatikleştirmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Otomatikleştirilebilecek olanların bile hepsini birden otomatikleştiremezsiniz.

Otomatikleştirmek için asla ödeme yapmayacağı bazı testler olabilir, onları otomatikleştirmek, onları manuel olarak çalıştırmak için harcanan süreden daha uzun sürer, toplam çalıştırılma sayısı kadardır.

Örneğin, bir testin manuel olarak çalıştırılması 10 dakika sürüyorsa ve normalde ayda bir çalıştırılıyorsa bu, yılda toplam 120 dakika veya 2 saattir. Bu 10 dakikalık testin otomatikleştirilmesi 10 saat sürecekse, o testin otomasyonunun kendini amorti etmesi için aynı testin 5 yıl boyunca her ay çalıştırılması gerekirdi.

Bir testi otomatikleştirmenin başka nedenleri olabilir. Örneğin, yukarıdaki 10 dakikalık testimizi yazması çok zorsa ve testçinin normal olarak doğruyu bulmak için beş veya altı kez denemesi gerekiyorsa, otomasyon bir yıl içinde kendini amorti eder. Ancak, yalnızca ‘güçlük faktörü’ için otomatikleştirmek iyi olabilir, yani test uzmanları, gerçekten çok fazla zaman almasa da, onu çalıştırmak zorunda kaldıklarında gerçekten sinirlenirler.

Yürütülecek Test Türleri

Bir uygulamanın test edilmesinde genellikle birçok farklı test türü yürütülür. Bazı test türleri, araç desteğine çok uygundur.

İşlev

Yazılımın işlevselliğini, yani yazılımın gerçekte ne yaptığını test etmek, hem manuel hem de otomatik test için birincil hedeftir.
İşlevsellik testleri, genellikle bir şeyin ekranda yapıldığı veya yazıldığı ve sonuçların ekranda açıkça görülebildiği testlerin en basitidir. Bu tür testlerin otomatikleştirilmesi oldukça kolaydır.

Verim

Sistemin performansının test edilmesi, çeşitli normal veya anormal sistem “trafik” yüklemeleri altında yanıt sürelerinin ölçülmesini içerebilir. Bu tür bir testin, özellikle daha önce gerçekleştirilen bir testi tekrarlamak istediğinizde, manuel olarak yapılması oldukça zordur.

Örneğin, 200 aktif kullanıcıyla sistem koşullarını simüle etmek istiyorsanız, kullanacakları donanıma sahip olduğunuzu varsaysak bile 200 gönüllü bulmak zor veya imkansız olabilir. Kesin zamanlama aralıklarını tekrarlamak istiyorsanız, bir kullanıcının daha önce yaptıklarını tam olarak yeniden üretmek mümkün değildir. Bu tür testler, otomasyon için iyi bir adaydır.

Ancak performans testi, fonksiyon testi ile aynı şey değildir. Performansı test ederken, tüm işlemlerin bireysel sonuçlarının ne olduğu umurunuzda olmaz. Bir performans testi, doğru çıktı verip vermemesine göre değil, sistemin trafikle başa çıkacak kadar hızlı çalışıp çalışmadığına (tamamen yanlış sonuçlar verse bile) geçer.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir