Kendini Belgeleyen Betikler

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Kendini Belgeleyen Betikler

29 Mayıs 2023 Dosya sistemi virüsleri Dosya virüsleri NEDİR 0
Yazılım Araçlarının Geliştirilmesi 

Kendini Belgeleyen Betikler

‘Kendini belgeleme’ oldukça efsanevi bir terimdir. Bir senaryoyu belgelemek, onu destekleyen veya detaylandıran yazılı bilgi vermek anlamına gelir. Bunu yararlı ve zaten var olana ek olarak yazılı bilgi olarak yorumluyoruz.

Bir yere yararlı bir şekilde yazılabilecek bilgiler aşağıdakileri içerir:

• betiğin ham içeriği (girdiler ve bazen beklenen çıktılar);
• betiğin amacı (bu betiğin yaptığı, gerçekleştirdiği eylemler);
• kullanıcı bilgileri (komut dosyasına hangi bilgilerin iletilmesi gerektiği, hangi bilgileri döndürdüğü, test edilen yazılımın komut dosyası çağrıldığında hangi durumda olması gerektiği ve komut dosyası sona erdiğinde yazılımın hangi durumda bırakılacağı);
• uygulama bilgisi (neden belirli bir şekilde uygulandığına dair bir açıklama veya değiştirilmesi gerekebilecek benzer komut dosyalarına yapılan referanslar gibi bakımcılara yardımcı olacak ek bilgiler);
• ek açıklama (test edilen yazılım üzerinde veya yazılım tarafından gerçekleştirilen eylemler açısından her mantıksal adımda neler olduğunu söylemek için komut dosyasına gömülü yorumlar).

Bir aracın oluşturabileceği yukarıdaki yalnızca ilk öğedir. ‘Otomatik olarak’ oluşturulabilen tek not, ‘Tamam düğmesine tıklayın’, ‘Ödemeler’ penceresine odaklanın ve ‘ad’ alanına ‘John Doe’ dizesini girin’ ile sınırlıdır. Bu tür bilgiler zaten genellikle oldukça açıktır, bu nedenle ek açıklama genellikle herhangi bir değer katmaz. Komut dosyası etkili ve verimli bir şekilde kullanılacaksa ve sürdürülecekse, bu tür açıklama kesinlikle yeterli değildir.

Diğer bilgilerin hiçbiri otomatik olarak oluşturulamaz. Ancak anlaşılır betikler istiyorsanız, birisinin bu bilgiyi üretmesi gerekir, bu genellikle betiğin yazarının işidir.

Bu bilgiyi betiğe eklemek için, bu kişinin betiği kendisinin düzenleyebilmesi gerekir, dolayısıyla bazı teknik becerilere sahip olması gerekir (araç, betik oluşturma sırasında yorumların kolayca eklenmesini desteklemiyorsa). Senaryoları kaydeden kişiler teknik değilse, onlara yeterli destek sağlanmalıdır.

Sadece uzun bir testi kaydetmek, hiçbir şekilde hikayenin sonu değildir; daha yapılacak çok iş var. Ancak kayıt, genellikle test otomasyonunun başladığı yerdir ve birkaç durumda yeterlidir.

Test Senaryosu Tasarımı

Otomatik komut dosyası ile test durumu arasında her zaman doğrudan bir ilişki yoktur. Aslında, bir test vakası olarak alınan şey çok büyük ölçüde değişebilir. Bazı kişiler için tek bir test durumu yalnızca birkaç saniye veya dakika sürebilir, ancak diğerleri için bir test durumu birkaç saat sürebilir.

Uzun test senaryoları, gösterildiği gibi genellikle bir dizi bireysel test olarak kabul edilebilir. Bu şekildeki dikdörtgenlerin her biri tek bir test durumunu temsil eder ve test edilen yazılımın çalıştırılması ve yürütülmesinin durdurulması gibi ‘giriş’ ve ‘çıkış’ faaliyetlerini içerir.

(a)’da her test ayrı bir test durumu olarak uygulanırken, (b) tek bir test durumu dört testi de yürütür. Test 2, 3 ve 4’ün farklı koşullar altında gerçekleştirildiğinin, yani kesin konuşmak gerekirse, farklı testlerin olduğunun farkına varmak önemlidir. Ancak girdiler ve beklenen sonuçlar, hangi şekilde yapılırsa yapılsın testler için aynı olacaktır.


Dosya sistemi virüsleri
Bilgisayar virüs çeşitleri ve özellikleri
Dosya virüsleri NEDİR
Bilgisayar virüs isimleri
Solucan virüsü
Makro yazılım virüsleri
Bilgisayar virüsleri Nedir
DOS virüsleri


“Test senaryosu” terimini, bu tür diğer serilerden anlamlı bir şekilde ayırt edilebilen bir veya daha fazla testin bir listesi anlamında kullanıyoruz. Örneğin, Scribble programımızda bir test senaryosu çalıştırmak, programın başlatılmasını, belirli bir belgenin açılmasını, bazı düzenlemelerin yapılmasını, belgenin kaydedilmesini ve programdan çıkılmasını içerebilir.

Ancak, bazı kişilerin bir test vakası algısı, programa başlamayı ve programdan çıkmayı içermez. Bu nedenle, bir dizi test durumu gerçekleştirilirse, program başlatılabilir, tüm test durumları çalışır ve sonra program sonlandırılır.

Toplu olarak tek bir durum atanan en kısa test dizisi olarak tek bir otomatikleştirilmiş test senaryosunu düşünmek yararlı olabilir. Ticari test araçları, tipik olarak bir miktar teste ‘geçti’ veya ‘başarısız’ durumu atar, ancak bu test birimini adlandırmak söz konusu olduğunda çok tutarlı değildir. Örneğin, test senaryosu, test prosedürü ve test betiği, farklı araçlar tarafından aynı şeyi ifade etmek için kullanılır. Test durumu terimini kullanacağız.

Test senaryolarının ne kadar uzun veya kısa, karmaşık veya basit olmasına bakılmaksızın, test senaryoları ile test aracı tarafından bunları gerçekleştirirken kullanılan komut dosyaları arasında doğrudan bir ilişki olması gerekmez. Birkaç araç, kullanıcılarını her bir test durumu için ayrı ‘komut dosyaları’ tanımlamaya zorlasa da, bu, herhangi bir maddenin test otomasyon rejimi uygulanırken genellikle yardımcı olmaz.

İlk başta, her test senaryosunu tek bir komut dosyası kullanarak uygulamak mantıklı görünebilir. Nitekim bu aslında bazı araçlar tarafından teşvik edilmektedir.

Ancak, göstereceğimiz gibi, bu etkili ve verimli bir test otomasyon rejimine yol açmayacaktır. Otomatikleştirilmiş testleri bu şekilde uygulamak her zaman maliyetli olacaktır ve bunları sürdürmenin maliyeti artmaya devam edecek ve muhtemelen aynı testleri manuel olarak gerçekleştirmenin maliyetinden daha fazla olacaktır.

Aşağıdaki bölüm, bizi komut dosyası programlamaya götüren bir dizi komut dosyası oluşturma tekniğini açıklamaktadır. İyi bir otomatikleştirilmiş test rejimine ancak ‘bir test senaryosu bir test senaryosu’ ilişkisini kırarak ulaşabiliriz.

Komut Dosyası Belgeleri İçin Öneriler

Her betiğin belgelerinin betiğin başlığına yerleştirilmesini ve mümkün olduğunca kısa olmasını öneririz. Bu iki nokta, komut dosyası her değiştirildiğinde yardımcı olacaktır, çünkü değişikliği kim yapıyorsa, komut dosyasının yanı sıra belgeleri de güncelleme olasılığı daha yüksektir.

Komut dosyası belgelerinin düzeni, halihazırda mevcut kodlama standartları veya kuralları tarafından yönetilen bir stil meselesidir (bunlar iyi çalışırsa kullanın; değilse değiştirin). Bizim görüşümüze göre, senaryo yazan veya düzenleyen herkesin aynı kurallara uyması önemlidir.

Dokümantasyona hangi bilgilerin dahil edileceğini, nereye konulacağını ve nasıl sunulacağını herkes bilecektir. Ayrıca, belirli bilgileri nerede arayacaklarını da bileceklerdir.

Herkesin aynı standartlara veya geleneklere uymasının bir başka avantajı da, her bir komut dosyasındaki bilgilerin, paylaşılan tüm komut dosyalarının bir kataloğu gibi ayrı bir belgeye kopyalanmasını kolaylaştırmasıdır. Böyle bir görev, bir veya iki uygun metin işleme aracı kullanılarak kolayca otomatikleştirilebilir ve en güncel katalogu oluşturmak için ‘bir düğmeye dokunarak’ çalıştırılabildiği için gerçekten de en iyi şekilde otomatikleştirilir.

Gösterilen gibi bir betik başlık düzeni öneriyoruz. Bu, tüm betikler için bir şablon olarak kullanılabilir veya farklı betik türleri için uyarlanabilir (yine de tüm betikler için ortak bir başlık görmeyi tercih ediyoruz).

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir