İstatistiklerde Eşleme – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
IBM SPSS İstatistiklerinde Eşleme
Araştırmacılar olarak bulgularımızı iletebilmemiz çok önemlidir. Tipik olarak, başkalarının ne bulduğumuzu anlamasını sağlayan toplantılar düzenler veya raporlar yazarız. Grafikler, araştırmacıların verileri hızlı ve kolay bir şekilde özetlemesine olanak tanır. Grafikler, değişkenler arasındaki ilişkileri daha iyi anlamak için verileri görselleştirmenize de olanak tanır. SPSS İstatistikleri, kullanıcıların grafikler oluşturmasına olanak tanıyan çeşitli prosedürlere sahiptir (örneğin, Grafik Oluşturucu, Eski Grafikler ve Grafik Tablosu Şablon Seçici).
SPSS Statistics’teki standart grafikler ve çizelgeler eksiksiz varlıklardır, bu nedenle kullanıcıların bir grafiği oluşturmadan önce bir grafikte neyi göstermek istediklerini bilmeleri gerekir. Örneğin, bir dağılım grafiği veya bir çubuk grafik oluşturmak isteyebilirim, bu nedenle Grafik Oluşturucu veya Eski Grafik kullanırken, bir dağılım grafiği veya bir çubuk grafik türü seçerdim ve grafiğin tüm kullanılabilir öğeleri benim için seçilirdi. (elbette elemanlar Grafik Düzenleyici kullanılarak değiştirilebilir veya kaldırılabilir).
Graphboard Template Seçici ise grafiğin tamamını değil, bir grafiğin yapısını ve öğelerini tanımlar. Örneğin, iki kategorik değişken ile bir sürekli değişken arasındaki ilişkiyi göstermek isteyebilirim ve bu değişken kombinasyonunun ortalamasını görüntülemek isteyebilirim. Graphboard Template Chooser ile kullanıcılar, verilerini en iyi nasıl görselleştireceklerini keşfederler veya Graphboard Template Chooser, seçilen veri türlerine bağlı olarak potansiyel görselleştirmeler önerebilir.
Graphboard Template Seçici ile Haritalar Oluşturma
Bu ilk örneklerde Worldwidesales.sav dosyasını kullanacağız. Bu dosya, satın alınan ürüne ve konuma göre ayrılmış satış gelirini içerir. Müşteri konumlarının dağılımını göstermek için Grafik Tahta Şablon Seçici’yi kullanarak oluşturabileceğiniz belki de en basit grafik bir çubuk grafiktir.
Gösterilen çubuk grafik, her kıtadaki müşteri sayısını gösterir ve her kıta bir çubukla temsil edilir. Çubuklar alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir. En kısa bara sahip olduğu için Afrika’da en az müşterimiz olduğunu ve en yüksek bara sahip olduğu için Kuzey Amerika’nın en çok müşteriye sahip olduğumuz kıta olduğunu görebiliyoruz.
Bununla birlikte, verilerin coğrafi bir bileşeni olduğunda, bir harita kullanmak daha iyi bir çözüm olabilir. Haritalar, kümeler veya daha yüksek değer konsantrasyonuna sahip bölgeler gibi geleneksel grafiklerde belirgin olmayabilecek verilerdeki kalıpları görmenizi sağlar. Harita, dağıtım müşterisi konumlarını gösterir. Her kıtadaki müşteri sayısını gösterir ve her kıta coğrafi konumu ile temsil edilir. Ayrıca, haritada gösterilen değişkenlere karşılık gelen değerleri temsil etmek için renk doygunluğu kullanılır (burada daha koyu değerler daha yüksek değerleri temsil eder). Haritalar anlamlı bir bağlam verir.
Haritalar, birçok önemli soruyu yanıtlamaya yardımcı olmak için çok çeşitli ayarlarda kullanılabilir. Örneğin kuruluşlar, satış görevlilerinin nereye gönderileceğini, nereye ek çalışanların işe alınacağını, nerede yeni mağazaların oluşturulacağını, hangi pazarlama kampanyalarının kullanılacağını vb. belirlemek için belirli müşteri özelliklerinin yerini bilmek isteyebilir.
Müfettişler, suçların yerlerini, hastalığın yayılmasını, sıcaklıktaki dalgalanmaları, nüfus artışını, seyahat edilen mesafeyi, okul otobüslerinin nereye gönderileceğini, yeni bölgelerin nasıl oluşturulacağını vb. belirlemek için haritaları kullanabilir.
Google Ads
Nicel değişken nedir
Kesikli değişken nedir
Kesikli değişken örnekleri
Kesikli değişken nedir istatistik
Sürekli ve Kesikli değişken nedir
Nicel değişken örnekleri
Kesikli veri nedir
Bir Choropleth of Counts Haritası Oluşturma
Choropleth of Counts haritası, görüntülemek için yalnızca bir kategorik değişkeniniz olduğunda ve kategorik değişken veri anahtarı olduğunda kullanılır. Bu, oluşturabileceğiniz en basit haritadır çünkü yalnızca bir kategorik değişken gerektirir.
Bu bölüm, Choropleth of Counts haritası oluşturma sürecinde size yol gösterir:
1.GraphboardTemplateChooser’a erişmek içinGraphs➪Graphboard Template Chooser’ı tıklayın. Haritalar, tek bir değişkenden veya birden çok değişkenden oluşturulabilir. Haritalar, kategorik değişkenleri, sürekli değişkenleri ve kategorik ve sürekli değişkenlerin kombinasyonlarını kullanabilir.
2. Kıta değişkenini tıklayın.
Temel sekmesi, şablonlar için öneriler sunar. Temel sekmesinde, önce analiz etmek istediğiniz verileri seçmeniz ve ardından bu verilere uygun bir grafik seçmeniz gerekir. Belirli bir grafik türü yerine verilerden başlarsınız. Oluşturabileceğiniz yalnızca bir olası harita olduğuna dikkat edin.
3. Choropleth of Counts simgesini tıklayın.
4. Ayrıntılı sekmesine tıklayın.
Ayrıntılı sekmesi, gerekli tüm değişkenleri, özet istatistikleri ve estetiği belirtebileceğiniz Temel sekmesine bir alternatiftir. Grafik türünü seçersiniz, veri türünü belirtirsiniz ve ardından Temel sekmesinde bulunmayan ayrıntıları belirleyebilirsiniz. Ayrıntılı sekmesi çoğu görselleştirme için isteğe bağlıdır; ancak, bir harita oluştururken gereklidir. Doğru şablonun ve veri anahtarının seçildiğinden emin olmanız gerekir. Örneğin Afrika için verileriniz varsa harita şablonunun da Afrika için olduğundan emin olmanız gerekir.
5. Bir Harita Dosyası Seç düğmesini tıklayın.
Bir Harita Seç iletişim kutusu, kullanıcıların uygun haritayı seçmesine olanak tanır ve şablon, harita kutusunun yanında belirtilir.
6. Harita açılır listesine tıklayın ve Kıtalar’ı seçin.
Daha sonra harita anahtarını belirtmeniz gerekir. Harita anahtarı, harita şablonunda temsil edilen değerleri içerir. Ardından veri anahtarını belirtmeniz gerekir. Veri anahtarı, veri kümenizde gerçekte sahip olduğunuz değerleri tutar. Veri anahtarı, haritadaki alanlara karşılık gelen etiketleri içeren bir değişkendir. Verilerin harita üzerinde doğru bir şekilde görüntülenebilmesi için verileri haritaya bağlamanın bir yoludur. Harita ve veri anahtarı değerlerinin eşleştiğinden emin olmak önemlidir.
7. Veri anahtarı açılır listesine tıklayın ve Kıta’yı seçin.
Uygun harita ve veri anahtarları belirlendikten sonra Karşılaştır butonuna tıklayabilirsiniz.
8. Karşılaştır düğmesini tıklayın.
Artık harita ve veri tuşları arasında hangi tuşların eşleştiğini görebilirsiniz. İdeal olarak, tüm değerlerin eşleşmesini istersiniz. Gösterildiği gibi, veri anahtarının tüm değerlerinin haritadaki değerlerle eşleştiğinden emin olmak istiyorsunuz. Verileriniz harita anahtarında bazı değerlere sahip değilse, sorun değil. Örneğimizde Okyanusya harita anahtarında görünüyor ancak verilerde görünmüyor.
9. Tamam’a tıklayın. Doğru harita dosyasıyla Ayrıntılı sekmesini gösterir.
10. Tamam’a tıklayın.
Not: Grafik Tahta Şablon Seçici, birkaç harita dosyasıyla birlikte gelir. Yönet düğmesine tıklayarak bu harita dosyalarını görüntüleyebilirsiniz. Burada harita dosyalarını içe veya dışa aktarabileceksiniz. Ancak, kendi harita dosyalarınızı oluşturmak istiyorsanız, harita dönüştürme yardımcı programını kullanmanız gerekecektir. Harita dönüştürme yardımcı programı, Yardımcı Program menüsü altında bulunur.
Google Ads Kesikli değişken nedir Kesikli değişken nedir istatistik Kesikli değişken örnekleri Kesikli veri nedir Nicel değişken nedir Nicel değişken örnekleri Sürekli ve Kesikli değişken nedir