İstatistik Yoluyla Bilgi Üretimi – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

İstatistik Yoluyla Bilgi Üretimi – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri

18 Şubat 2022 İllere göre tarım ürünleri ve üretim miktarları TÜİK kazanç sorgulama TÜİK Veri Girişi Türkiye İstatistik Kurumu neden eve gelir 0
Yazılım Sisteminin Evrimi

İki Tür İstatistik

Hata kaynaklarından veya manipüle etme girişimlerinden kaçınan istatistiksel yöntemlerin özellikleri nelerdir? Bu soruyu cevaplamak için önce istatistiğin amacını anlamamız gerekiyor.

Tarihsel olarak, istatistiksel yöntemler İsa’nın doğumundan çok önce kullanılmıştır. MÖ 6. yüzyılda, Servius Tullius tarafından çıkarılan anayasa, tüm vatandaşların periyodik olarak nüfus sayımını sağladı. Birçok okuyucu muhtemelen aşağıdaki hikayeye aşinadır: “O günlerde Sezar Augustus, tüm Roma dünyasında bir nüfus sayımı yapılması gerektiğine dair bir kararname yayınladı. Bu, Quirinius Suriye valisiyken yapılan ilk nüfus sayımıydı. 

Bu İncil pasajının gösterdiği gibi, politikacılar uzun zamandır halkın servetini değerlendirmekle ilgilendiler ancak özgecil nedenlerle değil, daha çok vergilendirme amacıyla. Yönetici seçkinlerin kontrolleri altındaki topraklar hakkında bilgiye erişebilmeleri için nüfus hakkında veriler toplandı. Bir ülke hakkında veri toplama çabası, bir istatistik biçimini temsil eder.

Tüm erken istatistiksel kayıt tutma, her insanı, hayvanı ve nesneyi tam anlamıyla saymak için bir girişimde bulunulması anlamında tam bir anket şeklini aldı. 20. yüzyılın başında istihdam önemli bir ilgi alanıydı; Bununla birlikte, işsizliği takip etme çabası, ilgili çok sayıdaki nedeniyle zordu. Bu dönemde tanımlayıcı istatistik alanı ortaya çıktı.

Tanımlayıcı istatistik terimi, bir popülasyondan elde edilen verilerin açıklamasına dayalı olarak bilgi elde etmek için kullanılan tüm teknikleri ifade eder. Şekil ve parametrelerin hesaplanması ile grafik ve tabloların oluşturulması, tanımlayıcı istatistiklerde kullanılan yöntem ve tekniklerden sadece birkaçıdır.

20. yüzyılın başlarına kadar, bir örneğe dayalı toplam nüfus hakkında sonuçlar çıkarmaya çalışan, günümüzde yaygın olan tümevarımsal veri analizi biçimi geliştirilmemiştir.

Yukarıda bahsedilen istatistikçilere çok sayıda endüktif teknik atfedilebilir. Onların çalışmaları sayesinde artık bir popülasyondaki her bir bireyi saymak ve ölçmek zorunda değiliz, bunun yerine daha küçük, daha yönetilebilir bir anket yürütebiliyoruz. Örneğin, bir firma için tüm potansiyel müşterilere yeni bir ürünün nasıl tasarlanacağını sorması çok pahalı olacaktır.


TÜİK Giriş
Türkiye İstatistik Kurumu neden eve gelir
TÜİK Veri Girişi
İllere göre tarım ürünleri ve üretim miktarları
TÜİK kazanç sorgulama
Biruni. TÜİK
TÜİK ankete Giriş
TÜİK verileri


Bu nedenle firmalar bunun yerine potansiyel müşterilerin temsili bir örneğini sorgulamaya çalışırlar. Benzer şekilde, seçim araştırmacıları tüm seçmenlerin görüşlerini zar zor inceleyebilir. Bu ve diğer birçok durumda en iyi yaklaşım, tüm popülasyonun eksiksiz bir araştırmasını yapmaya çalışmak değil, bunun yerine temsili bir örneği araştırmaktır.

Toplanan verilerin değerlendirilmesi söz konusu olduğunda, bu, elde edilen bilginin artık tam bir anketten değil, bir örneklemden kaynaklandığı anlamına gelir. Bu nedenle, çıkarılan sonuçlara istatistiksel olarak tanımlanabilen belirli bir belirsizlik düzeyi atanmalıdır. Bu belirsizlik, endüktif istatistiklerin basitleştirici yaklaşımı için ödenen bedeldir.

Tanımlayıcı ve tümevarımsal istatistik, işletme, ekonomi, doğa bilimleri ve sosyal bilimlerde kullanılan bilimsel bir disiplindir. Sayılar ve veriler yardımıyla kitle olaylarının tanımlanması ve analizi için yöntemleri kapsayan bir disiplindir. Analitik amaç, incelenen nesnelerin özelliklerine ilişkin tam bir araştırma veya kısmi numune temelinde sonuçlar çıkarmaktır. İstatistik disiplini, belirsizlik karşısında makul kararlar vermemizi sağlayan bir yöntemler bütünüdür. Bu nedenle istatistik, karar teorisinin temel bir temelidir.

Böylece istatistiğin iki temel amacı açıkça görülmektedir: Tanımlayıcı istatistikler, verileri amaca yönelik, özetlenmiş bir şekilde tasvir etmeyi ve bu şekilde verileri bilgiye dönüştürmeyi amaçlar. Bu bilgiler tümevarımsal istatistiklerin değerlendirme teknikleri kullanılarak analiz edildiğinde, siyasi veya stratejik kararları bilgilendirmek için kullanılabilecek genelleştirilebilir bilgi üretilir. Veri, bilgi ve bilgi arasındaki ilişkiyi gösterir.

İstatistik Yoluyla Bilgi Üretimi

Yeni bilgi üretmek için insan çabasında istatistiğin temel önemi hafife alınmamalıdır. Gerçekten de, bilimde ve profesyonel uygulamada bilgi üretme süreci tipik olarak yukarıda bahsedilen tanımlayıcı ve tümevarımsal adımların her ikisini de içerir. Bu gerçek bir örnekle kolayca gösterilebilir:

Diş hekimliği alanında çalışan bir pazar araştırmacısının, belirli bir diş macunu markası için fiyat ve satış hacmi arasındaki ilişkiyi bulmakta ilginç olduğunu hayal edin. Araştırmacı, önce bireysel bilgi parçalarını toplayarak piyasa hakkında bir anlayış kazanmaya çalışır. Örneğin, son 3 yıldaki haftalık diş macunu fiyatlarını ve satışlarını analiz edebilir.

Çoğu zaman veri toplarken olduğu gibi, bazı mağazalar için satış rakamlarının mevcut olmaması muhtemeldir, öyle ki tam bir anket mümkün değil, sadece kısmi bir örneklem mümkün. Araştırmacımızın, fiyatların yüksek olduğu durumda, talep diğer marka diş macununa yöneldikçe satış rakamlarının düştüğünü ve daha düşük fiyatlar durumunda satış rakamlarının bir kez daha yükseldiğini belirlediğini hayal edin.

Ancak betimsel istatistiklere dayalı olarak belirlenen bu ilişki, yalnızca mevcut dava için geçerli bir bulgu değildir. Aksine, tam olarak mikro ekonomik fiyat ve talep işlevine karşılık gelir. Bu gibi durumlarda, değişmez bir şekilde, belirli fenomenlerle ilgili içgörüler, bireysel veri parçaları temelinde, var olanın geçerliliğini (veya bazı durumlarda geçersizliğini) gösteren içgörüler elde etmemize izin veren tanımlayıcı istatistik yöntemleridir. 

Bu aşamada araştırmacımız, tesadüfen önceden beklediği bu kısmi örnek anlayışlar temelinde elde ettiği içgörülerin tüm evreni temsil edip edemeyeceğini kendisine soracaktır. Tanımlayıcı istatistiklerde genelleştirilebilir bilgiler her zaman başlangıçta spekülatiftir. Bununla birlikte, tümevarımsal istatistiksel tekniklerin yardımıyla, tanımlayıcı istatistikler yoluyla elde edilen içgörülerin genel bir popülasyona uygulanmasıyla ilişkili hata olasılığı tahmin edilebilir. Araştırmacı, hangi hata olasılığının, içgörüleri yetersiz nitelikli ve genel popülasyon için uygulanamaz hale getirdiğine kendisi karar vermelidir.

Ancak tüm mağazalar satış rakamlarını bildirse ve böylece tam bir nüfus anketi sağlasa bile, ceteris paribus, fiyat ile satışlar arasında belirlenen ilişkinin gelecekte de geçerli olup olmayacağını sormak gerekecektir. Gelecekten veriler elbette mevcut değil. Sonuç olarak, geçmişi temel alarak geleceği tahmin etmek zorunda kalıyoruz. Bu tahmin süreci, teorileri, varsayımları ve beklentileri doğrulamamızı sağlayan şeydir. Bilgi ancak bu şekilde genelleştirilebilir bilgiye dönüştürülebilir (bu durumda firma için).

Tanımlayıcı ve tümevarımsal istatistikler böylece araştırma sürecinde çeşitli amaçları yerine getirir. Bu nedenle, bu alanların her birini ayrı ayrı ele almak ve bunları karşılaştırmak ve karşılaştırmakta fayda var. Üniversitenin istatistik derslerinde, bu iki alan genellikle ayrı derslerde ele alınır.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir