İstatistik ve Ampirik Araştırma – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
İşletme ve Ekonomide Keşifsel Veri Analizi
İstatistik ve Ampirik Araştırma
Bir rakibin kullandığı rakamlara meydan okurken, genellikle bu gibi ifadeler duyulur. Örneğin Benjamin Disreali’nin “Üç tür yalan vardır: yalanlar, lanet olası yalanlar ve istatistikler” dediği ünlüdür. Sıklıkla alıntılanan bu iddia, istatistiklerin ve istatistiksel yöntemlerin özellikle hileli bir aldatma biçimini temsil ettiğini ima eder.
Gerçekten de, istatistiklere güvenmeyen bireyler, aynı fenomenin iki farklı istatistiksel değerlendirmesi taban tabana zıt sonuçlara vardığında genellikle şüphelerini doğrularlar. Yine de istatistikler tek taraflı argümanları desteklemek için her zaman manipüle edilebiliyorsa, hangi amaca hizmet ederler?
Yukarıda bahsedilen aşağılayıcı alıntılar genellikle bir baş selamı, sırıtış ve hatta yürekten onay ile karşılansa da, istatistikler tartışmacı iddiaları doğrulamak için vazgeçilmez bir araç olmaya devam ediyor. Haftanın herhangi bir günü bir gazete açın ve karşınıza tablolar, diyagramlar ve şekiller çıkacaktır. En son ekonomik tahminler, anket sonuçları ve tüketici güveni verileri üzerinde büyük bir tantana olmadan bir ay geçmiyor. Ve elbette sayısız yatırımcı, yatırım kararları verirken finansal analistlerin yayınladığı piyasa tahminlerine güveniyor.
Böylece görünüşte bir çelişkinin ortasında yakalandık. İstatistikler neden bazı bağlamlarda iftira çekerken, diğerlerinde bir otorite havası, neredeyse mistik bir kesinlik yayar? Eğer istatistikler gerçekten de Disreali’nin iddia ettiği gibi tüm yalanların en iyisiyse, o zaman neden bireyler ve firmalar faaliyetlerini planlamak için onlara güveniyorlar?
Swoboda, istatistiksel prosedürlerle ilgili olarak bu kararsızlığın iki nedenini belirlemiştir:
• İlk olarak, istatistiğin rolü, yöntemleri ve sınırları konusunda bilgi eksikliği vardır.
• İkincisi, istatistik olarak kabul edilen birçok rakam aslında sözde istatistiklerdir.
Özellikle ilk nokta, 1970’lerden beri giderek daha alakalı hale geldi. Bilgisayar çağında, temel aritmetik bilgisine sahip olan herkes istatistiksel analiz yapma becerisine sahip olabilir, çünkü kullanıma hazır yazılım programları kolayca istatistiksel tablolar, grafikler veya regresyonlar üretmeye izin verir.
Yine de, meslekten olmayan kişilere istatistiksel görevler verildiğinde, temel metodolojik ilkeler sıklıkla ihlal edilir ve bilgiler kasıtlı veya kasıtsız olarak eksik bir şekilde görüntülenebilir. Ayrıca, dikkatli bir şekilde oluşturulan istatistiklerin gazeteciler veya okuyucular tarafından yanlış yorumlandığı veya alıntılandığı sıklıkla görülür.
Yine de istatistiksel yanılgıların kurbanı olanlar sadece gazeteciler değil. Bilimsel makalelerde, Swoboda’nın sözde istatistik olarak adlandırdığı, yani yanlış yöntemlere dayanan veya hatta bütün kumaştan icat edilen istatistiklerle de düzenli olarak karşılaşılır. Bu nedenle, istatistiklerin fenomenleri anlamaya yardımcı olabileceğini, ancak kasıtlı veya kasıtsız istatistiksel yöntemlerin yanlış uygulanmasına da dayanabileceğini bulduk.
Sosyal bilimlerde ampirik yöntem
Ampirik araştırma nedir
Ampirik araştırma örneği
Ampirik analiz nasıl yapılır
Kuramsal araştırma nedir
Ampirik analiz Nedir
Nicel araştırma yöntemleri
Ampirik gözlem nedir
Kra mer yanlış istatistikleri şu şekilde ayırmaktadır: “Bazı istatistikler kasıtlı olarak manipüle edilirken, diğerleri sadece yanlış seçilmiştir. Bazı durumlarda sayıların kendisi yanlıştır; diğerlerinde sadece yanıltıcı bir şekilde sunulurlar. Her halükarda, düzenli olarak elma ve portakalları bir araya getiriyoruz, müstehcen bir şekilde sorulan sorular, dikkatsizce ileriye taşınan eğilimler, yanlış hesaplanan oranlar veya ortalamalar, kötüye kullanılan olasılıklar ve çarpıtılmış örnekler.
Bu çalışmada çok sayıda yanlış yorum veya manipüle etme girişimini inceleyeceğiz. Bu şekilde, bu kitabın amacı açıktır. Verilerin, rakamların, trendlerin ve istatistiklerin sürekli etrafımızı sardığı bir dünyada, nicel yöntemleri anlamak ve kullanabilmek zorunludur. Aslında bu, Eckermann’la yaptığı bir konuşmada ünlü bir şekilde “Bunu biliyorum, rakamlar bize talimat veriyor” diyen Goethe için bile açıktı.
İstatistiksel modeller ve yöntemler, mikroekonomik analiz, karar verme ve iş planlamasında en önemli araçlardan biridir. Bu arka planda, bu kitabın amacı yalnızca en önemli istatistiksel yöntemleri ve bunların uygulamalarını sunmak değil, aynı zamanda okuyucunun hata kaynaklarını ve manipüle etme girişimlerini tanıma yeteneğini keskinleştirmektir.
Daha önce istatistik kullanmak için sağduyunun yeterli olduğunu ve matematiğin veya istatistiksel modellerin ikincil bir rol oynadığını düşünmüş olabilirsiniz. Yine de resmi bir istatistik dersi almış hiç kimse bu görüşü onaylamaz. Doğal olarak, bunun gibi bir ders kitabı formüllere başvurmaktan kaçınamaz. Ve nasıl olabilir? Niteliksel açıklamalar, günlük ortamlarda bile kullanışlılıklarını hızla tüketir.
Bir profesöre bir istatistik testindeki başarısızlık oranı sorulduğunda, hiçbir öğrenci çok kötü olmayan cevaptan memnun olmaz. %10 gibi nicel bir cevap beklenir ve böyle bir cevap bir hesaplama yani bir formül gerektirir.
Sonuç olarak, matematiksel yöntem ve araçların biçimsel sunumu bu çalışmada tamamen göz ardı edilemez. Bununla birlikte, temel analitik ilkelere hakim olan herhangi bir gayretli okuyucu, burada sunulan materyali anlayabilecektir.
İki Tür İstatistik
Hata kaynaklarından veya manipüle etme girişimlerinden kaçınan istatistiksel yöntemlerin özellikleri nelerdir? Bu soruyu cevaplamak için önce istatistiğin amacını anlamamız gerekiyor.
Tarihsel olarak, istatistiksel yöntemler İsa’nın doğumundan çok önce kullanılmıştır. MÖ 6. yüzyılda, Servius Tullius tarafından çıkarılan anayasa, tüm vatandaşların periyodik olarak nüfus sayımını sağladı. Birçok okuyucu muhtemelen aşağıdaki hikayeye aşinadır: “O günlerde Sezar Augustus, tüm Roma dünyasında bir nüfus sayımı yapılması gerektiğine dair bir kararname yayınladı. Bu, Quirinius Suriye valisiyken yapılan ilk nüfus sayımıydı. Ve herkes kayıt olmak için kendi kasabasına gitti.”
Bu İncil pasajının gösterdiği gibi, politikacılar uzun zamandır halkın servetini değerlendirmekle ilgilendiler ancak özgecil nedenlerle değil, daha çok vergilendirme amacıyla. Yönetici seçkinlerin kontrolleri altındaki topraklar hakkında bilgiye erişebilmeleri için nüfus hakkında veriler toplandı. Bir ülke hakkında veri toplama çabası, bir istatistik biçimini temsil eder.
Tüm erken istatistiksel kayıt tutma, her insanı, hayvanı ve nesneyi tam anlamıyla saymak için bir girişimde bulunulması anlamında tam bir anket şeklini aldı. 20. yüzyılın başında istihdam önemli bir ilgi alanıydı; Bununla birlikte, işsizliği takip etme çabası, ilgili çok sayıdaki nedeniyle zordu. Bu dönemde tanımlayıcı istatistik alanı ortaya çıktı.
Ampirik analiz nasıl yapılır Ampirik analiz Nedir Ampirik araştırma nedir Ampirik araştırma örneği Ampirik gözlem nedir Kuramsal araştırma nedir Nicel araştırma yöntemleri Sosyal bilimlerde ampirik yöntem