ETKİLEŞİM KONTRASTLARI – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
ETKİLEŞİM KONTRASTLARI
Etkileşim bileşenleri veya karşıtlıklar, doğrudan bir ortalama karşılaştırmasına geçmek yerine, karmaşık faktöriyel tasarımları bir dizi daha küçük faktöriyel analize ayrıştırarak istatistiksel olarak anlamlı etkileşim etkilerini inceler. Böyle bir yaklaşım, basit etki analizlerinin daha araç odaklı doğasının aksine, analizin faktöriyel kalitesini kapsar.
Gösterilen tasarım, etkileşim kontrastları gerçekleştirme stratejisini göstermektedir. Burada, tam faktöriyeli 2 × 2’ye “azaltarak” veya basitleştirerek, (şimdilik) iki kırsal koşulu analizden çıkararak, tam tasarımdaki koşulların bir alt kümesine odaklandık. Bu daha küçük faktöriyel düzenleme, büyük ve küçük şehirlerde yaşayan kadın ve erkeklerin yalnızlık derecesine odaklanmamızı sağlar.
Bu yeni A × B etkileşim etkisi (indirgenmiş faktöriyel ile), orijinal A × B etkileşiminden farklı bir soruyu ele alır. Orijinal etkileşim etkisi, büyük, küçük veya kırsal nüfus merkezlerinden bireylere, yalnızlık derecelerinin cinsiyetin bir işlevi olarak değişip değişmediğini sordu.
Etkileşim karşıtlığı daha odaklanmış bir soruyu gündeme getiriyor: Büyük ve küçük nüfus merkezleri arasındaki yalnızlık farkı kadınlar ve erkekler için aynı mı? 2 × 2 etkileşim etkisi istatistiksel olarak anlamlı olsaydı, bu basit etkileşimi daha fazla açıklamak için tek yönlü ANOVA’lar yapardık.
Yani irili ufaklı toplulukların yalnızlık durumlarını kadınlar için karşılaştırır ve bu analizi erkekler için tekrar ederdik. Herhangi bir analizde yer alan yalnızca iki grup olacağından, istatistiksel olarak anlamlı bir F oranı, iki ortalamanın güvenilir şekilde farklı olduğunu gösterecektir.
Keppel et al. (1992), “büyük faktöriyel deneylerin çoğu, her biri A × B etkileşiminin farklı bir yönüne odaklanan bir dizi etkileşim karşıtlığına kârlı bir şekilde dönüştürülebilir” (s. 307). Örneğin, bu çalışmada, tam 3 × 2 faktöriyelimiz üç daha basit 2 × 2 analize bölünebilir: A (dişi, erkek) × B (büyük, küçük), A (dişi, erkek) ×B (küçük, kırsal) ve A (dişi, erkek) ×B (büyük, kırsal).
Bu minifaktöriyel tasarımların her biri, etkileşim mozaik yapbozunun ayrı bir parçasını sağlar. 2 × 2 etkileşim kontrastlarını gerçekleştirme stratejisi altında, grup farklılıklarının nerede olduğunu belirlemek için istatistiksel olarak anlamlı etkileşim etkilerini takip eden tek yönlü ANOVA’lar gerçekleştiririz.
Gerekli kareler, serbestlik dereceleri, ortalama kareler ve F oranları toplamlarının hesaplanmasında yer alan hesaplama adımları bu bölümün kapsamı dışındadır, ancak oldukça basittir ve Keppel ve diğerlerinde tanıtılmıştır. (1992). Bu konunun daha gelişmiş ve kapsamlı tedavisi içindir.
Radyografi Çeşitleri
MR kontrast madde gadolinyum
BT kontrast madde
Gadolinyum
MR kontrast madde ilaçları
MR kontrast madde isimleri
MR da kullanılan kontrast maddeler
Kontrast ajan ne demek
SABİT VE RASTGELE FAKTÖRLER
Bu metin boyunca, tamamen rastgele tasarımlar olarak yorumlanabilecek çeşitli ANOVA tasarımlarına odaklandık; yani, eşit sayıda katılımcı (n), çeşitli tedavilere veya tedavi kombinasyonlarına rastgele atanır. Bu tasarımlar tipik olarak, F oranındaki hata terimi olarak grup içi ortalama kare (MSS/A veya MSS/AB, vb.) ile değerlendirilir.
Böyle bir hata teriminin kullanımı, sabit etkiler modeli adı verilen istatistiksel bir modele dayanmaktadır. Bu model bazen sosyal ve davranış bilimlerinde daha az kullanılan, rastgele etkiler ve karışık etkiler modelleri olarak adlandırılan diğer istatistiksel modellerle karşılaştırılır. SAS Enterprise Guide’ın konu tanımlama değişkenini rastgele bir etki olarak ele aldığından Bölüm 10.16’da kısaca bahsetmiştik; burada bu tartışmayı biraz genişletiyoruz.
Sabit etkiler, rastgele etkiler ve karışık etkiler modelleri arasındaki ayrım, bir araştırmacının bir deney veya araştırma projesinde bağımsız değişkenlerin düzeylerini nasıl tanımladığına dayanır. Her birini sırayla ele alıyoruz.
SABİT ETKİLER
Sabit etkiler veya faktörler, amaçlı, rasyonel ve sistematik olarak seçilen bağımsız değişken düzeylerini kullanır. Örneğin, sabit faktörden bağımsız değişkenler danışan işlev bozukluğu düzeyi (ağır, orta, küçük), kelimenin somutluğu (yüksek, orta, düşük) veya insanların ikamet ettiği bölgenin nüfusu (büyük şehir, küçük kasaba, kırsal topluluk) olabilir. ). Bu örneklerin her biri, seviyeleri sonraki bir çalışmada kolaylıkla tekrarlanabilecek bağımsız değişkenleri gösterir.
RASTGELE ETKİLER
Rastgele etkiler veya faktörler, olası tüm bağımsız değişken düzeylerinin genel popülasyonundan rastgele ve sistematik olmayan bir şekilde seçilen bağımsız değişkenlerin düzeylerini kullanır. Örneğin, bir araştırmacı, danışanlar tarafından tamamlanan terapi seanslarının sayısı olarak bağımsız bir değişken tanımlar. Çalışılacak popülasyondaki danışanların 1 ila 100 terapi seansı olduğunu varsayın.
Kaynak mevcudiyeti nedeniyle, araştırmacılar dört farklı terapi miktarında terapi ilerlemesini incelemek istiyorlar. Rastgele bir etki modeli altında, araştırmacılar bu dört farklı terapi miktarını (örn., 10, 27, 44 ve 82 seans tamamlandı) rastgele seçecek ve bunları bağımsız değişkenin seviyeleri olarak belirleyecektir. Dört seans rastgele seçildiğinden, terapi seanslarının miktarı veri analizinde rastgele bir faktör olarak tanımlanmıştır. Sonraki bir tekrarlama çalışmasında, farklı bir rastgele seçim şu dört düzeyi netleştirebilir.
Başka bir örnek olarak, bir araştırmaya katılan bireylerin, belirli bir üniversitede psikolojiye giriş dersi alan tüm öğrencilerden oluşan daha geniş bir popülasyondan alındığını varsayalım. Ancak katılmayı kabul edenlerin seçimi araştırmacının kontrolünde değildir.
Araştırmacının bakış açısından, araştırmaya katılanlar, popülasyonun tahmin edilemez (rastgele ya da belki yarı rastgele) bir alt kümesini temsil eder. Nüfustaki herhangi biri (en azından teorik olarak) katılmış olsa da, yalnızca belirli bir alt küme gerçekten gönüllü oldu. Bu akıl yürütmeyle, katılımcılar rastgele bir etki olarak görülebilir ve bu nedenle SAS Enterprise Guide, tekrarlanan ölçümler analiz modelinde konuları rastgele bir etki olarak ele almayı seçmiştir.
KARIŞIK ETKİLER
Karma etkiler modeli, sabit bir etkiyi temsil eden en az bir bağımsız değişken ve rastgele bir etkiyi temsil eden en az bir bağımsız değişken içerir. Karma etkiler modeline hak kazanmak için en az iki bağımsız değişkene ihtiyaç duymamıza rağmen, (a) bu değişkenlerin denekler arası mı yoksa denekler arası değişkenler mi olması gerektiği ve (b) sabit etkiyi temsil eden ve hangi rastgele etkiyi temsil eder.
BT kontrast madde da kullanılan kontrast maddeler Gadolinyum Kontrast ajan ne demek MR kontrast madde gadolinyum MR kontrast madde ilaçları MR kontrast madde isimleri Radyografi Çeşitleri