Box Testi – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
Pencereler
Pencerenin üst kısmına yakın Konular İçinde Değişkenler altında (renk, oyuncak türü) ifadesini gördüğümüze dikkat edin. Bu, denek içi faktörlerimizi belirlediğimiz sıradır ve boşlukları doldurmamız için bize rehberlik eder. Rengin en yavaş arttığını ve ilk olarak tanımlandığını hatırlayın. Paneldeki kodlar, aşağı doğru okunduğunda, ilk kodun en yavaş değişmesine sahiptir. Bu ilk kod renge karşılık gelir ve ilk iki yuva 1 olarak kodlanan renk yani sarı için ayrılmıştır.
İlk yuva 1,1 kodlu değişken için ayrılmıştır. İlk değerin sarı anlamına geldiğini biliyoruz. İkinci değer, oyuncak türü kodudur ve 1 kodu, uygulamalı oyuncaklara atıfta bulunur. Böylece ilk slot yelhand için ayrılmıştır. Benzer bir şekilde, ikinci yarık yelpret’e atıfta bulunduğu, üçüncü yarık bluhand’e atıfta bulunduğu ve dördüncü yarık blupret’e atıfta bulunduğu anlaşılabilir. Bu değişkenler, Şekil 15.7’de gösterildiği gibi panele getirilir, burada da cinsiyetin Denekler Arası Faktör(ler) paneline sürüklendiğini görüyoruz.
Seçenekler iletişim penceresine ulaşmak için Seçenekler düğmesini seçin. Buradaki yedi etki ile, hangi etkiler için tahmini marjinal ortalama tabloları oluşturmak istediğimizi belirlemek için ANOVA sonrası testleri gerçekleştirene kadar bekleyeceğiz. Bu çok amaçlı analiz için, Tanımlayıcı istatistikler ve Homojenlik testlerini kontrol etmemiz yeterlidir. Bu, Şekil 15.8’de gösterilmektedir. Ana iletişim penceresine dönmek için Devam’ı tıklayın.
Plots iletişim penceresinde, Toytype’ı Horizontal Axis paneline, cinsiyeti de Separate Lines paneline tıklayın. Ayrı Plots için panele renk yerleştirin; bu, sarı oyuncaklar için bir arsa ve mavi oyuncaklar için ikinci bir arsa ile sonuçlanacaktır. Bunu Şekil 15.9’da gösterdik. Grafiğinizi SPSS’ye kaydetmek için Ekle’ye tıklayın, sonucu Şekil 15.10’da Plots etiketli alt panelde gösterilir. Belirtimin genel yapısının Yatay Eksen∗Ayrı Çizgiler∗Ayrı Grafikler olduğuna dikkat edin. Ana iletişim penceresine dönmek için Devam’ı tıklayın. Ardından çok amaçlı analiz yapmak için Tamam’a tıklayın.
OMNIBUS ANALİZİ SPSS ÇIKTI
Şekil 15.11’de gösterilen Box testinin sonuçları istatistiksel olarak anlamlı değildir; bu, kovaryans matrislerinin eşitliği varsayımının reddedilemeyeceğini gösterir. Sonuçları Şekil 15.12’de gösterilen Mauchly’nin Küresellik Testi, denek içi değişkenin sadece iki seviyesi ile gerçekleştirilemez. Levene’nin hata varyans eşitliği testi, denek içi faktörlerin hiçbiri için istatistiksel olarak anlamlı değildi; bu nedenle, tekrarlanan ölçümlerimiz için varyansın homojenliği varsayımını reddedemeyiz.
Konu içi özet tablosu Şekil 15.14’te sunulmaktadır. Bu tablodan rengin ana etkilerinin, Cinsiyet∗Oyuncak Tipinin iki yönlü etkileşimi ve Cinsiyet∗Renk∗ Oyuncak Tipinin üç yönlü etkileşiminin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu görüyoruz. En yüksek dereceli etkileşimin (üç yollu) önemli olması nedeniyle, basit etki analizlerimizin bu seviyeye odaklanması gerekir.
Konular arası özet tablosunu Şekil 15.15’te sunuyoruz. Bu tablodan cinsiyetin temel etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını görüyoruz.
Normallik testi SPSS
Normallik testleri
Kolmogorov-Smirnov testi normal dağılım
Veriler normal dağılım göstermiyorsa
SPSS normallik testi yorumlama
Normallik testi yorumlama
Verilerin normal dağılımı ne demek
Normallik testi hipotezi
ANOVA SONRASI ANALİZİN SPSS’DE YAPILMASI
Analizi omnibus ANOVA için yaptığınız gibi yapılandırın, ancak şimdi Seçenekler iletişim penceresinde Şekil 15.16’da gösterildiği gibi üç yönlü etkileşim terimine tıklayacağız. Ayrıca, analizimizin tanımlayıcı, homojenlik ve çizim kısımlarını zaten çalıştırdığımız için bunları çalıştırmaya gerek yoktur.
Bu kısa işlemin sonunda Tamam’a tıklamak yerine Yapıştır düğmesine tıklayın. Temel sözdizimi daha sonra bir sözdizimi penceresine yerleştirilecektir; o pencereyi masaüstünüzde bulun ve tıklayarak aktif hale getirin. Bu pencere Şekil 15.17’de gösterilmiştir.
Basit etki analizleri, Şekil 15.3’te gösterdiğimiz grafiklere göre ayarlanacaktır. Her çizim, belirli bir oyuncak rengi için sonuçları gösterir ve bu nedenle, faktörlerin en genel bölümlerini temsil eder. Bu en genel dökümün, faktörlerin üç yönlü etkileşimi içeren /EMMEANS=TABLES alt komutunda belirtildiği sıraya karşılık gelmesi gerekir.
En genel kırılma, alt komutta en yavaş artan değişken, yani parantez içinde sola doğru en uzak olan değişken olacaktır. Bu nedenle, bu örnekte, /EMMEANS = TABLES alt komutunda parantez içindeki ilk değişken olarak renge ihtiyacımız var. Şekil 15.17’de rengin ilk adlandırılmış değişkenden ziyade ikinci olduğunu not ediyoruz; bu, değişkenleri gerekli sıraya sürükleyerek (veya silerek ve yazarak) değiştirilebilir. Bu değişikliği Şekil 15.18’deki sıralamada gösteriyoruz.
Üç yönlü etkileşimimizin revize edilmiş sıralamasını içeren /EMMEANS = TABLES alt komutunu çoğaltarak Şekil 15.19’da gösterildiği gibi basit efekt sözdizimimizi ekledik. Yinelenen satırlarımızın sırasıyla birinci ve ikincisine oyuncak türü ve cinsiyete odaklanan karşılaştırma sözdizimimizi ekledik. Şimdi ana menüden Run ➜ All seçeneğini seçiyoruz.
SPSS’DE ANOVA SONRASI ANALİZ ÇIKTI
Basit efektler çıktısı en iyi Şekil 15.3’teki sonuçların grafiğine bakıldığında görülür. Bu şekilde, istatistiksel sonuçları, araçların görsel bir tasviri ile ilişkilendirebilirsiniz. Şekil 15.20, oyuncak tipi düzeylerini karşılaştıran ilk basit efekt grubunun sonuçlarını sunar.
Bu nedenle, çocukların uygulamalı oyuncaklarla oynayarak geçirdikleri süre ile hayali oyuncaklarla oynayarak geçirdikleri süreyi karşılaştırıyoruz. Bu karşılaştırma önce sarı oyuncaklar daha sonra da mavi oyuncaklar için önce kadın, sonra erkekler için ayrı ayrı yapılır; Şekil 15.3’e göre, her bir çizginin x eksenine göre önemli ölçüde eğimli olup olmadığını belirliyoruz.
Sonuçlarımız, yalnızca bir çift ortalamanın önemli ölçüde farklı olduğunu göstermektedir. Renk 1 (sarı) için cinsiyet 1 (kızlar) için uygulamalı ve taklit oyuncaklar arasında oyun süresinde bir fark vardı. Şekil 15.3’teki karşılaştırmaları tek tek incelediğimizde şu özeti çıkarabiliriz:
- Sarı oyuncaklar için, kızlar el yapımı oyuncaklarla oynamaktan daha çok hayali oyuncaklarla oynamışlardır; erkek çocuklar her iki tür oyuncakla da benzer bir süre oynadılar.
- Mavi oyuncaklar için, cinsiyetlerden hiçbiri her iki tür oyuncak için de bir tercih göstermedi.
Şekil 15.21, cinsiyet düzeylerini karşılaştıran basit etkilerin sonuçlarını sunmaktadır. Bu nedenle, el yapımı oyuncaklarla oynamak için harcanan zaman için kadınları erkeklerle karşılaştırıyoruz ve taklit oyuncaklarla oynamak için harcanan zaman için kadınları erkeklerle karşılaştırıyoruz; Şekil 15.3’e göre, her çizim için, uygulamalı iki veri noktasının önemli ölçüde farklılık gösterip göstermediğini belirliyoruz ve taklitteki iki veri noktasının önemli ölçüde farklı olup olmadığını belirliyoruz.
Sonuçlarımız, sarı taklit oyuncaklar için kadın-erkek karşılaştırması dışında, veri noktası çiftlerinin çoğunun farklı olduğunu göstermektedir. Şekil 15.3’teki karşılaştırmaları tek tek incelediğimizde şu özeti çıkarabiliriz:
- Sarı oyuncaklar için, erkekler kızlara göre daha çok el yapımı oyuncaklarla oynamışlardır; kızların ve erkeklerin hayali oyuncaklarla oynayarak geçirdikleri süre arasında hiçbir fark yoktu.
- Mavi oyuncaklar için, erkekler kızlara göre hem uygulamalı hem de taklit oyuncaklarla daha fazla zaman geçirdiler.
Kolmogorov-Smirnov testi normal dağılım Normallik testi hipotezi Normallik testi SPSS Normallik testi yorumlama Normallik testleri SPSS normallik testi yorumlama Veriler normal dağılım göstermiyorsa Verilerin normal dağılımı ne demek