Ad hoc Test

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Ad hoc Test

24 Mayıs 2023 Genel Software testing course What is software testing 0
Filtre Örnekleri

Ad hoc Test

Ad hoc veya yazılı olmayan test, yalnızca bilgisayar başına oturup bir şeyler denemeyi ifade eder. Testi yapan kişi, denenecek herhangi bir belirli değer şöyle dursun, test edilecek şeylerden oluşan bir zihinsel plana veya kontrol listesine sahip olabilir veya olmayabilir. Neyi test edeceğini düşünür, şunu bunu dener ve ‘Bunu yaparsam acaba ne olur?’ diye düşünür. Testi yapan kişinin fikirleri ve eylemleri muhtemelen günlüğe kaydedilmez veya belgelenmez, bu nedenle yapılanlar doğru bir şekilde tekrar edilemez.

Bu, genellikle bir yazılım geliştirme projesi geç kaldığında ve test etme konusunda çok az düşünüldüğünde veya hiç düşünülmediğinde ortaya çıkar. Tipik olarak spesifikasyon yoktur, gereksinimler hala değişmektedir ve yönetici “belgelemek için zaman yok, sadece test edin” diyor.

Burası olmak için iyi bir yer değil ama şu anda bulunduğun yer orasıysa, başka seçeneğin yok. Size sempati duyuyoruz, ancak bu tür testleri otomatikleştirmeye çalışmayın – bu sizi yalnızca daha da yavaşlatır.

Ad hoc test otomasyonunun genellikle nasıl ilerlediği bu bölümde açıklanmakta ve gösterilmektedir.

Yazılı olmayan testin adımları şöyledir:

1. ne yapacağınızı, neleri test edeceğinizi düşünün;
2. belirli girdileri düşünün;
3. Henüz düşünülmüş girdileri girin;
4. Ekranda görünen yanıtları izleyerek yazılımın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Senaryosuz testler için pek çok avantaj düşünmek zordur. En sık dile getirilen yön, zaman kazandırması gerektiğidir, çünkü planlama ve test tasarım faaliyetlerinde herhangi bir zaman harcamamıza gerek yoktur, test etmeye başlayabiliriz.

Bu, ‘Neden henüz kodlama yapmıyor?’ sorusuna benzer. sofistike olmayan yazılım geliştirmeyi karakterize eden sendrom. Bu yaklaşım, uzun vadede (hem yazılım yazarken hem de test ederken) her zaman daha pahalıya mal olur çünkü daha fazla hata yapılacak ve bunlar bulunduğunda düzeltilmesi daha pahalıya mal olacaktır.

Senaryosuz ad hoc testin dezavantajları şunları içerir:

» test edilmesi gereken önemli alanlar gözden kaçabilir;
» diğer alanlar gereğinden fazla test edilebilir;
« testler tekrarlanabilir değildir, bu nedenle düzeltmeler kesin olarak doğrulanamaz (bazı durumlarda kusurlar yeniden üretilemeyebilir);
» genellikle hem etkisiz hem de verimsizdir.

Ad hoc testin otomatikleştirilmesi, neyin test edileceğine karar veren otomatçıya dayanır. Bu, test uzmanının testleri otomatikleştirmek için gerekli becerilere sahip olması veya otomatörün iyi test senaryoları tanımlamak için gerekli becerilere sahip olması gerektiği anlamına gelir. Her iki durumda da, testlerin kalitesine ilişkin herhangi bir bağımsız değerlendirme olmaksızın testleri tasarlayan ve uygulayan bireylere dayanır.


Ad hoc Test nedir
What is software testing
Keyword Driven test automation
Software testing course
Software testing principles
Non functional testing
What is negative testing
Free Software testing course


Belirsiz Manuel Komut Dosyaları

Belirsiz kılavuz komut dosyaları, belirli girdilerin ve karşılaştırmaların ayrıntılarına girmeden test durumlarının açıklamalarını içerir. Örneğin, belirsiz bir manuel komut dosyası ‘bazı geçersiz girdiler deneyin’ veya ‘listeye bazı öğeler ekleyin’ diyebilir. Test koşulları, açıkça belirtilmek yerine ima edilebilir (bazı geçersiz girdiler), örneğin çok büyük, çok küçük veya yanlış biçimdeki geçersiz girdiler).

Örnek test durumu açıklamamız aynı zamanda belirsiz bir manuel komut dosyası örneğidir:

• sıralanan Listeye iki yeni öğe ekleyin; bir öğeyi taşımak (bu, Listeyi sıralanmamış hale getirir);
• sıralanmamış Listeye bir öğe ekleyin; » bir öğeyi silin;
• orada olmayan bir öğeyi silmeye çalışın (geçersiz konum numarası).

Bu tür manuel komut dosyası genellikle beklenen sonuçların belirsiz bir tanımını ve bir testin ne zaman geçtiğini belirtmek için işaretlenecek bir yer içerir (test senaryosu her çalıştırıldığında doldurulacaktır). Bu nedenle, test durumumuz için test komut dosyası gösterilene benzer görünebilir.

Gösterilen belirsiz bir komut dosyasından manuel test adımları:

1. ne yapacağınızı okuyun;
2. belirli girdileri düşünün;
3. Henüz düşünülmüş girdileri girin;
4. Ekranda görünen yanıtları izleyerek yazılımın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Belirsiz manuel betiklerin, betiksiz geçici testlere göre birçok avantajı vardır:

• farklı test cihazlarının aynı komut dosyasını izleyerek benzer kusurları bulma konusunda makul bir şansı vardır;
• komut dosyası izlenirse tanımlanan koşulların tümü test edilecektir;
• komut dosyası neyin test edileceğini belgeler;
• test senaryoları gözden geçirilebilir veya incelenebilir;
• gerçekleştirilen testin, ad hoc testten daha etkili ve daha verimli olması muhtemeldir (test tasarım sürecinin ne kadar iyi yürütüldüğüne bağlı olarak).

Bununla birlikte, belirsiz manuel komut dosyalarının da bir takım dezavantajları vardır:

• test girişi tam olarak tanımlanmamıştır;
• farklı testçiler, aynı komut dosyasını kullanarak biraz farklı testler gerçekleştirecektir;
• Sorunları güvenilir bir şekilde yeniden oluşturmak mümkün olmayabilir.

Belirsiz bir komut dosyasından bir test çalıştırıldığında, test uzmanı yine de belirlenen koşulları test etmek için tam olarak hangi girdinin kullanılacağına karar vermelidir. Örneğin, örnek test durumumuzda geçersiz bir girdiye sahip olmanın birçok farklı yolu vardır: bir sayı aralığın dışında olabilir, üstünde veya altında olabilir, sayısal yerine alfa olabilir, negatif bir sayı veya boşluk olabilir.

Belirsiz manuel test komut dosyalarının otomatikleştirilmesi, otomatikleştiricinin hangi belirli girdilerin kullanılacağına karar vermesine ve muhtemelen gerçek sonuçların doğru olup olmadığına karar verebilmesine bağlıdır. Bu, otomatörün test koşullarını icat etmesi gerekmediği, ancak test durumlarının uygulanmasının kalitelerini düşürmemesini sağlamak için uygulama ve iş hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerektiği anlamına gelir.

Ayrıntılı bir kılavuz komut dosyası, test edilen yazılıma tam olarak neyin girileceğini ve bu girdi için bir test sonucu olarak tam olarak neyin beklendiğini içerir. Test cihazının tek yapması gereken, komut dosyasının söylediği şeydir. Bu, test aracının yaptığına en yakın düzeydir, dolayısıyla otomasyon bu düzeyden itibaren birçok yönden en kolay olanıdır.

Ancak bu aynı zamanda insan testçiler için en sıkıcı ve sıkıcı olanıdır; yaratıcılık alanları yoktur. Belirsiz bir manuel komut dosyası kullanarak, en azından her test için hangi girdilerin kullanılacağını seçebilirler.

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir