Test Talimatları

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

Test Talimatları

29 Mayıs 2023 Praxis test nedir Qa testi Nedir 0
Platformlar Arası Farklılıklar

Test Talimatları

Komut dosyaları, test aracı için aşağıdakiler dahil olmak üzere veriler ve talimatlar içerebilir:

• senkronizasyon (sonraki giriş ne zaman girilir);
• karşılaştırma bilgileri (neyi ve nasıl karşılaştırmalı ve neyle karşılaştırmalı);
• hangi ekran verilerinin yakalanacağı ve nerede saklanacağı;
• başka bir kaynaktan gelen girdi verilerinin ne zaman ve nereden okunacağı (dosya, veri tabanı, aygıt);
• kontrol bilgisi (örneğin, bir dizi girdiyi tekrarlamak veya bir çıktının değerine dayalı olarak karar vermek).

Bir komut dosyasının gerçek içeriği, kullanılan test aracına ve kullanılan komut dosyası oluşturma tekniklerine bağlı olacaktır. Yazılım gibi, betikler de çok esnektir. Belirli bir görevi gerçekleştirmek için bir komut dosyasını kodlamanın genellikle birçok yolu olacaktır.

Bir senaryonun yazılma şekli genellikle onu kodlayan kişinin becerisine bağlıdır, ancak aynı zamanda amacına da bağlı olmalıdır. “Hızlı ve kirli” bir yaklaşım, mümkün olduğu kadar çok kayıt yapmak veya belki de diğer komut dosyalarının bazı kısımlarını kopyalayıp bir araya getirmek olabilir. Daha düşünceli bir yaklaşım, bazı tasarım çalışmalarını ve sıfırdan kodlamayı içerebilir.

Bazı komut dosyası oluşturma teknikleri, ayrıntılı yapılar ve mantık içerirken, diğerleri çok daha basittir. Kullanılan betik oluşturma tekniği ne kadar ayrıntılı olursa, o kadar çok ön çalışma yapılacak ve betiklerin hatalarını ayıklamak için o kadar fazla çaba gerekecek.

Bununla birlikte, betiklerin yeniden kullanımı daha fazla olacağından ve daha az bakım gerektireceklerinden, nihai üretkenlik de daha yüksek olacaktır. Ne kadar çok testi otomatikleştirirseniz, daha ayrıntılı komut dosyası oluşturma tekniklerine çaba harcamak o kadar değerli olur.

Komut dosyaları nasıl oluşturulursa oluşturulsun, bizi en çok ilgilendiren, bunları üretmenin ve sürdürmenin maliyeti ve bunları kullanmaktan elde edebileceğimiz faydalardır. Bir komut dosyası, uzun ömürlü olması beklenen birçok farklı test tarafından yeniden kullanılacaksa, komut dosyasının iyi çalıştığından ve bakımının kolay olduğundan emin olunmalıdır.

Bununla birlikte, komut dosyası, test tamamlanır tamamlanmaz atılacak olan yalnızca bir test senaryosu için kullanılacaksa, onu oluşturmak için fazla çaba harcamanın pek bir anlamı yoktur.

Uygun desteği kontrol edebilmeniz için bir araç seçerken muhtemelen hangi komut dosyası oluşturma tekniklerini kullanacağınızı dikkate almaya değer.

Komut dosyaları, çoğu test otomasyonu rejiminin hayati bir parçasını oluşturduğundan, iyi olduklarından emin olmak için çaba göstermemiz mantıklı görünüyor. Hiç kimsenin kötü senaryolarla ilişkilendirilmek istemeyeceğinden kesinlikle emin olabiliriz. Peki iyi bir senaryo nedir?

Bu sorunun kolay cevabı ‘amaca uygun bir senaryo’ olabilir, ancak bu çok kapsamlı bir cevap anlamına gelmez. Bu, iyi bir komut dosyasının yapması gerekeni güvenilir bir şekilde yapan ve kullanımı ve bakımı kolay olan bir komut dosyası olduğu anlamına mı gelir?


Praxis test nedir
Qa testi Nedir
Pilot olabilir miyim testi
User testing nedir
Pilotluk testi Onedio
Pilotaja elverişlilik testi
User testing ekşi
User testing Türkiye


Genellikle evet, ancak komut dosyalarının kullanımının veya bakımının özellikle kolay olması gerekmediği durumlar vardır (daha önce açıklanan tek seferlik otomatik test senaryoları gibi), ancak komut dosyalarının yaptıkları şeyi yapması gerekmediği herhangi bir durumu düşünmek zordur. güvenilmez olması gerekiyordu.

Betiklerinizden herhangi birinin kullanım kolaylığı veya bakımıyla ilgilenmiyorsanız, bu bölümde söyleyeceklerimizin çoğu sizi pek ilgilendirmeyecektir.

İyi betiklerin kullanımının ve bakımının kolay olması gerektiği göz önüne alındığında, bir betiğin kullanımının veya bakımının gerçekten ne kadar kolay olduğu konusunda önemli bir etkiye sahip olacak birkaç özelliği veya niteliği açıklayabiliriz. Tek tek betikleri dikkate almak yerine, aynı test senaryolarını gerçekleştiren iki betik setini karşılaştıracağız.

Test otomasyonu başladığında az sayıda script ile başlayacaksınız ve bunların takibini yapmak zor olmayacak ancak script sayısı arttıkça bu iş daha da zorlaşacaktır. Komut dosyalarını düzenleme yolları açıklanmaktadır.

Bir komut dosyasını ‘kullanımı kolay’ veya ‘bakımı kolay’ yapan nedir? Farklı insanlar senaryoların stili, düzeni ve içeriği konusunda farklı tercihlere sahip olacağından, bu soruların yanıtlarında mutlaka öznel bir unsur vardır. Ancak, bize göre aşağıdaki ilkeler yol göstericidir.

Komut dosyaları şöyle olmalıdır:

• hem kullanıcıyı hem de bakıcıyı yönlendirmek için açıklamalı;
• işlevsel, tek bir görevi gerçekleştirme, yeniden kullanımı teşvik etme;
• okuma, anlama ve sürdürme kolaylığı için yapılandırılmış;
• bakım kolaylığı açısından anlaşılır;
• yeniden kullanım ve bakıma yardımcı olmak için belgelenmiştir.

Bu temel ilkeler, kullanılan komut dosyası oluşturma tekniği ne olursa olsun geçerlidir, ancak farklı şekillerde uygulanabilirler. Örneğin, tüm komut dosyalarına açıklama eklenmelidir, ancak açıklama stil ve format açısından bir rejimden diğerine farklılık gösterebilir.

Okunması Kolay Komut Dosyaları

Bazen bir araç satıcısı, aracının “okunması kolay” ve hatta “kendi kendini belgeleyen” kayıtlı komut dosyaları oluşturduğunu iddia eder. Bu tür iddialar yanıltıcı ve çok dar görüşlüdür. Bu iddiaları bir kez ve herkes için ele alalım.

‘Ham’ kaydedilmiş bir komut dosyası, test için bir dizi girdiden oluşur ve bazı doğrulamaları da içerebilir. Kullanıcı talimatı altındaki bazı araçlar, kayıt gerçekleşirken doğrulama talimatlarını ekleyebilir. Sonuç genellikle kullanışlı bir yapıya sahip olmayan, birkaç sayfayı kapsayan belki de yüzlerce satırdan oluşan uzun bir yazıdır. Bu, bölümleri veya bölüm başlıkları olmayan, ancak sayfa sayfa metin içeren bir kitaba benzetilebilir.

Böyle bir kitapta belirli bir konuyu bulmak, en hafif tabirle yorucu olacaktır, çünkü gerekli metni bulana kadar baştan sona okumak zorunda kalacaksınız.

Kaydedilmiş bir komut dosyasına yine de bakmak istememizin nedeni, genellikle, belki bazı doğrulama veya kontrol talimatları eklemek veya test edilen yazılımdaki değişiklikleri yansıtmak için belirli bir eylem dizisini değiştirmek gibi, üzerinde bir değişiklik yapmamız gerektiğidir.

Bu değişiklikleri doğru bir şekilde yapabilmek için ilgili kısmını bulmamız gerekecek ve script ne kadar uzunsa bu iş o kadar zorlaşacaktır. Ayrıca, yapacağımız herhangi bir değişikliğin betiğin diğer kısımlarında veya aslında bunu kullanan diğer betiklerde olumsuz etkilere neden olmayacağından emin olmak için betiği bir bütün olarak anlamamız akıllıca olacaktır.

Elbette bir yazıda bir şeyler bulmak ve onu anlamak, yazı diline aşina olursak bizim için daha kolay olacaktır. Komut dosyasında bize ne yaptığını ve nasıl yaptığını anlatan bazı yararlı belgeler varsa, daha kolay olacaktır.

Komut dosyası ek açıklaması, her aşamada neler olduğunu söyleyen komut dosyasına gömülü yorumlar en yararlı olacaktır. Bazı araçlar, kayıt sırasında oluşturdukları komut dosyalarına yorumları otomatik olarak yerleştirir ve araç satıcıları, araçlarının komut dosyalarının “okunması kolay” olduğunu iddia ederken bazen bunu ima eder.

Ancak, ‘okuması kolay’ farklı anlamlara gelebilir. Komut dosyaları genellikle ‘Yaz’, ‘Düğme’ ve ‘Tıkla’ gibi İngilizce dilinde göründükleri gibi olan anahtar sözcüklerden oluşur. Yeterince adil, ama istediğimiz ‘okuma kolaylığı’ bu mu?

Kesinlikle ‘okuması zor’ yazılar istemiyoruz (belki uygun kelimeler yerine kısaltmalar ve semboller kullanmak, ancak bu, okumayı yapan kişiye bağlı olacaktır, çünkü deneyimli bir yazar yazma kolaylığı ve hızı için tanıdık kısaltmaları ve kısaltmaları tercih edebilir)

Komut dosyasında değişiklik yapmak istediğimizde okunabilirliği çok önemli hale geliyor ama okunabilirlik bu anlamda kolay anlaşılır anlamına geliyor. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir