SQL Plus – Oracle Yazılım – Oracle Analizi Yaptırma Fiyatları – Oracle Yazılım Analizi Örnekleri – Ücretli Oracle Analizi Yaptırma – Oracle Yazılımı Yaptırma

info@akademidelisi.com * 0 (312) 276 75 93 * Her bölümden, Ödev Yazdırma, Proje Yaptırma, Tez Yazdırma, Rapor Yazdırma, Makale Yazdırma, Araştırma Yazdırma, Tez Önerisi Yazdırma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum

SQL Plus – Oracle Yazılım – Oracle Analizi Yaptırma Fiyatları – Oracle Yazılım Analizi Örnekleri – Ücretli Oracle Analizi Yaptırma – Oracle Yazılımı Yaptırma

15 Şubat 2023 PL/SQL boşluk silme SQL*Plus download SQL*Plus username and password 0
Yazılım Sisteminin Evrimi

SQL Plus ve iSQL Plus Temelleri

Bu bölüm birkaç formalite ve tanımla başlar ve ardından doğrudan SQL komutlarını çalıştırmanın farklı yollarına ilişkin bir tartışmaya dalar. Ardından, SELECT deyimlerinin temellerini ve bir tablonun tüm sütunlarını veya yalnızca belirli sütunlarını nasıl alıp görüntüleyebileceğimizi tanıtıyor.

Ayrıca INSERT, UPDATE, MERGE ve DELETE deyimlerini kullanarak bir tablodaki satırlarda nasıl değişiklik yapacağınızı öğreneceksiniz. Bölümün geri kalanında, veritabanındaki tabloların yapısını değiştirmenin yanı sıra tablolar üzerindeki izinleri kontrol etmenin çeşitli yollarını keşfedeceksiniz.

Bazı SQL Formaliteleri

Bir veritabanı motoru, bir RDBMS’nin, veri dosyalarına ve dosyalarından verileri fiilen depolayan ve alan parçasıdır. Veritabanı motoru, ona SQL (Yapılandırılmış Sorgu Dili) komutları gönderemedikçe ve bu SQL komutlarından (varsa) sonuçları alamadıkça çok kullanışlı değildir.

“SQL” genellikle “devam” olarak telaffuz edilir, ancak diğer veritabanı geliştiricileri ve DBA’larla yaptığınız bir sohbette “S-Q-L”den bahsederseniz, neden bahsettiğinizi kesinlikle anlayacaklardır!

SQL komutlarını komut işlemcisinin kendisinden ayırmak da önemlidir. Örneğin, Oracle’ın SQL*Plus istemci aracı (Oracle sunucusunun üzerinde çalıştığı hemen hemen her platformda bulunur), SQL komutlarına benzeyen ancak yalnızca SQL*Plus ortamında çalışan bir dizi başka “yerleşik” komuta sahiptir; bunlara SQL*Plus komutları denir. Bir SQL*Plus komutu aslında birçok SQL komutunu Oracle sunucusuna gönderebilir.

SQL Çalıştırmak için Araçlar

Çoğu Oracle veritabanı ortamı iki, üç veya daha fazla katmandan oluşur. En basit iki katmanlı senaryoda, bir veritabanı geliştiricisi, bir Linux sunucusundaki Oracle veritabanına bağlanan bir Windows PC’de SQL*Plus kullanıyor olabilir. Daha karmaşık ortamlar, istemci ile veritabanı sunucusu arasında bir dizi başka sunucuda bir web sunucusu, uygulama sunucusu veya kimlik doğrulama sunucusu içerebilir.
Burada, SQL*Plus, iSQL*Plus, SQL*Plus Çalışma Sayfası, üçüncü taraf araçlar, Açık Veritabanı Bağlantısı (ODBC), Java Veritabanı Bağlantısı (JDBC) dahil olmak üzere SQL’i çalıştırmak için kullanılabilecek çeşitli istemci tabanlı araçları keşfedeceğiz. ) ve Oracle Çağrı Arayüzü (OCI).

SQL Plus

SQL*Plus, Oracle RDBMS kadar uzun süredir var. Veritabanına bağlanmak ve bir veritabanındaki tablolara karşı sorgu yürütmek için mevcut en temel araçtır. Unix sistemlerde, Unix sistemine bir seri port üzerinden bağlı aptal bir terminalde bile karakter tabanlı modda çalıştırılabilir.

SQL*Plus’ın “Artı” bölümü, SQL deyimlerini yürütmenin ve sonuçları döndürmenin ötesinde mevcut olan bazı ekstra işlevleri tanımlar. Bu işlevselliklerden bazıları SQL*Plus’a özeldir ve Oracle dışı veritabanı ortamlarında bulunmayabilir.

SQL*Plus kullanarak yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:

◆ Raporlar için üst bilgileri ve alt bilgileri tanımlayın.
◆ Rapor çıktısında sütunları yeniden adlandırın.
◆ Kullanıcılara sorguda değiştirilecek değerleri sor.
◆ Bir tablonun yapısını alın.
◆ Sorgunun sonuçlarını bir dosyaya kaydedin.
◆ Tek bir komut kullanarak tüm tabloları veritabanları arasında kopyalayın.

Diğer birçok araç hem işlevsellik hem de görünüm ve his açısından SQL*Plus’ı geride bıraksa da, diğer araçlar veritabanı çalışmadığında ve sahip olduğunuz tek şey Unix sunucunuza karakter tabanlı bir terminal öykünücüsü bağlantısı olduğunda pek yardımcı olmuyor! Hangi ortamda olursanız olun – Unix, Windows, mini bilgisayar veya ana bilgisayar – SQL*Plus her zaman orada olacak ve tüm bu ortamlarda aynı görünüme ve hisse sahip olacaktır.

Microsoft Windows’un çeşitli sürümleri altında, SQL*Plus bir Windows uygulaması ve bir komut satırı uygulaması olarak çalışır. Windows SQL*Plus oturumunda bulunan Windows işlevselliği, normalde bir Windows metin tabanlı düzenleyicide bulunan özellikleri içerir: metin dizelerini kesme ve yapıştırma, oturum penceresinde metin arama ve yürütülen son komutu kaydetme veya yükleme.

Windows sürümü ayrıca bir GUI iletişim kutusu veya komut satırı kullanarak SQL*Plus ortam ayarlarını değiştirmenize olanak tanır. GUI iletişim kutusuna SQL*Plus’tan Seçenekler Ortamı seçilerek erişilebilir.

Aşağıda gösterildiği gibi bir SQL*Plus oturumu başlatmak için geçerli bir kullanıcı adı ve parola ile oturum açmanız gerekir. Ayrıca bir ana bilgisayar dizesi değeri girmeniz gerekir. Ana bilgisayar dizesi, bağlanmak istediğiniz Oracle veritabanının adı, adresi, protokol türü ve bağlantı noktası numarası gibi bir dizi parametrenin diğer adıdır.


SQL*Plus download
SQL*Plus username and password
What is sql plus
Sqlplus / as sysdba
PL/SQL notları
Oracle sqlplus
PL/SQL dersleri PDF
PL/SQL boşluk silme


Veritabanı, SQL*Plus istemci aracını çalıştıran aynı makinede veya ağdaki farklı bir ana makinede olabilir. Bu kitabın amaçları doğrultusunda, tüm veritabanı bağlantıları rac0 ana bilgisayar dizesini kullanacaktır.

Varsayılan Oracle kurulumunuzda SCOTT kullanıcısı etkinleştirilmemiş olabilir veya varsayılan TIGER olan parola değiştirilmiş olabilir. Durumun böyle olup olmadığını görmek için yerel DBA’nıza danışın.

SCOTT kullanıcısı, tüm departman numaralarının, departman adlarının ve departman konumlarının bir listesini içeren DEPT tablosu dahil olmak üzere bir dizi veritabanı tablosuna sahiptir. Bu bölümde biraz sonra öğreneceğiniz gibi, SQL SELECT deyimi bir veritabanından bilgi çıkarmanıza olanak tanır. Aşağıdaki örnek, DEPT tablosundaki tüm satırları (dept’ten * seçin) ve sonuçlarını alan bir SELECT deyimini göstermektedir.

Anahtar sözcüklerin ve sütun adlarının durumunun yalnızca okunabilirlik açısından önemli olduğuna dikkat edin. Uygulamada, bunları her durumda girebilirsiniz.

Bu örnek sorguyu geliştirmek için aşağıdakileri yapalım:

◆ TTITLE SQL*Plus komutunu kullanarak “Departman Raporu” rapor başlığını ekleyin.
◆ COLUMN SQL*Plus komutunu kullanarak daha okunabilir hale getirmek için sütunların her birinin başlığını değiştirin.
◆ SQL*Plus SPOOL komutunu kullanarak sorgunun çıktısını bir dosyaya kaydedin.

SELECT ifadesinin tamamını tekrar yazmadığımıza dikkat edin. Bunun yerine, yürütülen son tamamlanmış SQL deyimini yeniden çalıştıran / SQL*Plus komutunu kullandık.

SQL*Plus komutları, sonunda bir noktalı virgüle ihtiyaç duymamaları bakımından SQL ifadelerinden farklıdır (ancak SQL*Plus komutları, SQL*Plus şikayet etmeden noktalı virgülle sonlandırılabilir).

SQL deyimleri, herhangi bir tür devam karakteri olmadan birçok satıra yazılabilir; noktalı virgül yazdığınızda veya SQL*Plus / komutunu kullandığınızda tamamlanırlar. Her satırın sonunda devam karakteri kullanılmadığı sürece, SQL*Plus komutları tamamen tek bir satırda yer almalıdır. 

yazar avatarı
akademi22 akademi22

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir