Varlıklar Arasındaki İlişkiler – Oracle Yazılım – Oracle Analizi Yaptırma Fiyatları – Oracle Yazılım Analizi Örnekleri – Ücretli Oracle Analizi Yaptırma – Oracle Yazılımı Yaptırma
Varlıklar Arasındaki İlişkiler
Varlıklar tanımlandıktan sonra tasarımcı, varlıkların her birinin nasıl ilişkili olduğunu tanımlamaya devam edebilir. Çoğu zaman, tasarımcı her varlığı diğer tüm varlıklarla eşleştirir ve “Bu iki varlık arasında bir ilişki var mı?” diye sorar.
Bazı ilişkiler açıktır; bazıları değildir. Widget şirketi veritabanında, büyük olasılıkla EMP ile DEPT arasında bir ilişki vardır, ancak iş kurallarına bağlı olarak, DEPT ve SALGRADE varlıklarının ilişkili olması olası değildir.
İş kuralları belirli maaş derecelerini belirli bölümlerle sınırlayacak olsaydı, büyük ihtimalle maaş dereceleri ve bölümler arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir varlık olurdu. Bu varlık, bir ilişkisel veya kesişim tablosu olarak bilinir ve geçerli maaş dereceleri ve departman kombinasyonlarını içerir.
Genel olarak, ilişkisel bir veritabanında üç tür ilişki vardır:
Birden çoğa: En yaygın ilişki türü bire çoktur. Bu, belirli bir varlıktaki, ana varlıktaki her oluşum için, ilişkili olduğu alt varlık olan ikinci bir varlıkta bir veya daha fazla olay olabileceği anlamına gelir. Örneğin, widget şirket veritabanında, DEPT varlığı bir ana varlıktır ve her departman için, o departmanla ilişkilendirilmiş bir veya daha fazla çalışan olabilir. DEPT ve EMP arasındaki ilişki bire çoktur.
Bire bir: Bire bir ilişkide, bir tablodaki bir satır, ikinci bir tablodaki satırlardan yalnızca biriyle ilişkilidir veya hiçbiriyle ilişkili değildir. Bu ilişki türü genellikle alt tipleme için kullanılır. Örneğin, bir ÇALIŞAN tablosu tüm çalışanlar için ortak bilgileri tutabilirken, FULLTIME, PARTTIME ve CONTRACTOR tabloları sırasıyla tam zamanlı çalışanlara, yarı zamanlı çalışanlara ve yüklenicilere özgü bilgileri tutabilir.
Bu varlıklar, bir ÇALIŞANIN alt türleri olarak kabul edilecek ve ÇALIŞAN tablosuyla bire bir ilişki sürdürecektir. Bu ilişkiler birden çoğa ilişkiler kadar yaygın değildir, çünkü bir varlığın başka bir varlıkta karşılık gelen bir satır için bir oluşumu varsa, çoğu durumda her iki varlıktan gelen öznitelikler tek bir varlıkta olmalıdır.
Çoktan çoğa : Çoktan çoğa ilişkide, bir tablonun bir satırı başka bir tablonun birçok satırıyla ilişkili olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Genellikle, bu ilişki veritabanında uygulandığında, üçüncü bir varlık, ilişkideki iki varlık arasındaki ilişkileri içeren bir kesişim tablosu olarak tanımlanır.
Örneğin, okul sınıf kaydı için kullanılan bir veritabanında, ÖĞRENCİ tablosunun SINIF tablosuyla çoktan çoğa ilişkisi vardır; bir öğrenci bir veya daha fazla ders alabilir ve belirli bir sınıfta bir veya daha fazla öğrenci olabilir. STUDENT_CLASS kesişim tablosu, hangi öğrencilerin hangi sınıflarda olduğunu izlemek için STUDENT ve CLASS kombinasyonlarını içerir.
Varlık-İlişki modeli
İlişkisel Veritabanı Nedir
Nosql Nedir
İlişkisel veritabanı örnekleri
Veri tabanı Nedir Ne İşe Yarar
İlişkisel veritabanı özellikleri
Rdbms nedir
İlişkisel ve ilişkisel olmayan veritabanı
Varlıklara Nitelikler Atama
Tasarımcı varlık ilişkilerini tanımladıktan sonraki adım, her bir varlığa öznitelikleri atamaktır. Bu, maaş derecesi varlığından türetilen SALGRADE tablosu için burada gösterildiği gibi sütunlar kullanılarak fiziksel olarak uygulanır.
Varlıklar, ilişkiler ve nitelikler tanımlandıktan sonra, tasarımcı veri modellemeyi birçok kez yineleyebilir. İlişkiler gözden geçirilirken yeni varlıklar keşfedilebilir. Örneğin, widget envanter tablosunu ve bunun bir müşteri siparişiyle ilişkisini tartışırken, bir sevkiyat kısıtlama tablosuna ihtiyaç duyulabilir.
Tasarım süreci tamamlandıktan sonra, fiziksel veritabanı tabloları oluşturulabilir. DBA’nın muhtemelen bazı tasarım toplantılarına katılmış olmasına rağmen, DBA’nın genellikle devreye girdiği yer burasıdır!
Veritabanı oluşturma zamanı geldiğinde, işlemci hızı, disk alanı, ağ trafiği ve yönetim çabası ile ilgili endişelerin derhal ele alınabilmesini sağlamak için DBA’nın tasarım sürecine bir düzeyde dahil olması önemlidir.
Mantıksal veritabanı tasarım oturumları, fiziksel uygulama sorunlarını içermemelidir, ancak tasarım bir veya iki yinelemeden geçtikten sonra, tasarımcıları “yeryüzüne indirmek” DBA’nın işidir. Sonuç olarak, ideal veritabanı uygulaması ile bütçelerin ve programların gerçeklerini dengelemek için tasarımın yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir.
Nesne İlişkisel Veritabanları
Bir nesne-ilişkisel veritabanı sistemi, bir ilişkisel veritabanı sisteminin desteklediği her şeyin yanı sıra nesne yönelimli geliştirme ve tasarım teknikleri için yapıları destekler. Nesne yönelimli yapılar, Java ve C++ gibi modern programlama dillerinde bulunur. Hem Oracle9i hem de Oracle 10g, tüm geleneksel nesne yönelimli yapıları ve yöntemleri tamamen destekler.
Nesne yönelimli tekniklerin tamamı bu kitabın kapsamı dışında olsa da, Oracle’ın soyutlama, yöntemler, kapsülleme ve kalıtım dahil olmak üzere bazı nesne yönelimli yetenekleri hakkında iyi bir fikir edineceksiniz. Şimdi bu terimleri tanımlayalım.
Soyutlama
Oracle’ın nesne-ilişkisel modeli destekleme yollarından biri soyutlamayı kullanmaktır. Daha önce belirtildiği gibi, Oracle, sayısal, dizi, tarih ve diğerleri gibi birçok yerleşik veri türüne sahiptir. Ek olarak, kullanıcı tanımlı nesneleri birkaç başka veri tipinin toplamı olarak tanımlayabilirsiniz. Bu yeni kullanıcı tanımlı türlere soyut veri türleri denir.
Örneğin, Scott’ın widget şirketi büyüdüğünde, bir çalışanı veya bir müşteriyi veya daha genel bir ifadeyle bir kişiyi temsil etmesi gereken başka sistemler olabilir. Scott, adı, soyadını, ikinci adın baş harfini ve cinsiyeti saklayan PERSON adında bir veri türü tanımlayabilir. Yeni müşteri tabloları oluşturulurken, Scott’ın tablo tanımında yeni PERSON türünü kullanması yeterlidir.
Bu, masaya iki acil fayda getiriyor: yeniden kullanılabilirlik ve standartlar. Veri türü önceden tanımlandığından yeni tablonun oluşturulması daha hızlıdır ve dört ayrı alan oluşturmaktan daha az hataya açıktır. Ek olarak, Scott’ın şirketinde çalışan odaklı bir projeden müşteri odaklı bir projeye geçiş yapan herhangi bir geliştirici, ortak nesnelere ve adlandırma kurallarına aşinalık bulacaktır.
Yöntemler
Nesne yönelimli tekniklerin Oracle nesne ilişkisel veritabanına yansıtılmasının bir başka yolu, yöntemlerin ve kapsüllemenin kullanılmasıdır. Yöntemler, bir nesne üzerinde hangi işlemlerin gerçekleştirilebileceğini tanımlar. Kapsülleme, tanımlanmış yöntemler dışında nesneye erişimi kısıtlar.
Çalışan nesnesinin basit bir örneğini ele alalım: Çalışanın adı, adresi ve maaşı gibi özellikleri içerir. Bir çalışan nesnesine karşı bir yöntem, adı almak veya adı değiştirmek olabilir. Başka bir yöntem de maaşı artırmak ama asla maaşı düşürmemek olabilir. Çalışan nesnesinin kapsüllenmesi, bir çalışan nesnesinin özelliklerinin, iş kuralları tarafından yönlendirilen yöntemlerin dikte ettikleri dışında doğrudan manipüle edilmesini önler.
İlişkisel ve ilişkisel olmayan veritabanı İlişkisel Veritabanı Nedir İlişkisel veritabanı örnekleri İlişkisel veritabanı özellikleri Nosql Nedir Rdbms nedir Varlık-İlişki modeli Veri tabanı Nedir Ne İşe Yarar