NUMUNE DAĞILIMI – SPSS Ödevi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Fiyatları – SPSS Örnekleri – Ücretli SPSS Analizi Yaptırma – SPSS Analizi Yaptırma Ücretleri
NUMUNE DAĞILIMI
Bu bölümde, olasılık dağılımlarından rastgele örnekler çizmeyi simüle etmek için SPSS kullanıyoruz. Ayrıca toplam ve ortalamanın örnekleme dağılımlarının bazı özelliklerini ve Merkezi Limit Teoremi’ni de inceliyoruz.
Popülasyondan Örnekleme
Aklınıza gelmemiş olsa da, SPSS’yi 10 kez yazı tura attığımızda, aslında Bernoulli olasılık dağılımından rastgele bir örnek alıyoruz. Şimdi bu prosedürü tekrar edeceğiz, ancak standart bir normal dağılımdan 50 maddelik bir örneklemle. Prosedür Bölüm 7 ve 8’de açıklananlara çok benzer olduğundan, aşağıdaki talimatlar kısaltılmıştır.
(1) Yeni bir Veri penceresi açın
(2) İlk sütunun ilk 50 durumu için “1” girin.
(3) Menü çubuğundan Dönüştür’e tıklayın.
(4) Açılır menüden Hesapla’ya tıklayın.
(5) Hesapla iletişim kutusunda, Hedef Değişkeni “örnek” olarak adlandırın.
(6) Fonksiyonlar kutusundaki “RV.NORMAL(mean,stddev)” fonksiyonunu vurgulayın ve yukarı ok düğmesine tıklayarak Sayısal İfade kutusuna taşıyın.
(7) Birinci ve ikinci soru işaretlerini sırasıyla o ve 1 ile değiştirerek standart bir normal dağılım seçin.
(8) Tamam’a tıklayın.
Şimdi “örnek” değişkenin bir histogramını oluşturun (histogram oluşturmaya ilişkin ayrıntılar için Bölüm 2.3.1’e bakın). Standart bir normal dağılıma benzemelidir, ancak bir örnek olduğu için biraz farklılık gösterecektir. Şekil 9.1 olası bir histogramı göstermektedir. Bu histogram, daha fazla sayıda örnek alsaydık veya histogramı daha az sayıda aralıkla oluştursaydık daha normal görünürdü. Rastgele örneğiniz farklı olduğu için histogramınız biraz değişecektir. Örneğin, bu örneğin ortalamasının 0’ın ortalamasına yakın olan .11 olduğuna ve bu rastgele örneğin standart sapmasının (.90) 1’e yakın olduğuna dikkat edin.
Bir Toplamın ve Ortalamanın Örnekleme Dağılımı
Bu bölümde, minimum 1 ve maksimum 6 olan ayrı bir düzgün dağılımdan iki değişken toplamının örnekleme dağılımını elde ederiz. Bu, iki zarın atılmasından kaynaklanan örnekleme dağılımının oluşturulmasına benzer.
Bu zarları birer birer toplam 50 çift rulo için SPSS’ye yönlendireceğiz. Daha sonra, her bir rulonun toplamını hesaplayacağız (örneğin, birinci kalıp için ilk rulo + ikinci kalıp için ilk rulo, vb.) ve ardından bu yeni değişkenin frekans dağılımını inceleyeceğiz.
(1) Yeni bir Veri penceresi açın ve ilk sütunun ilk 50 satırına “1” yazın.
(2) Menü çubuğundan Dönüştür’e tıklayın.
(3) Açılır menüden Hesapla’ya tıklayın.
(4) Hedef değişkeni “örnek” olarak adlandırın.
(5) Sayısal İfade kutusunda, “RND(RV.UNIFORM(1,6».” ifadesini oluşturun.
(6) Aynı şekilde başka bir değişkeni hesaplayın. “Örnek2” olarak etiketleyin.
(7) İki örnek değişkenin toplamı olan bir “toplam” değişkeni hesaplayın. Bunu, “sample1” değişkenine tıklayarak ve sağ ok tuşu ile Sayısal İfade kutusuna taşıyarak, hesap makinesi panelinden + işaretine tıklayarak ve ardından “sample2” değişkenini sağ ok ile Sayısal İfade kutusuna taşıyarak yapın. buton.
(8) “toplam” değişkenin histogramını elde edin.
İki (veya daha fazla) değişkenin ortalamasının örnekleme dağılımını da benzer şekilde elde edebilirsiniz.
kolmogorov-smirnov testi hesaplama
Kolmogorov-Smirnov normallik testi
Normal dağılım testleri
SPSS normallik testi yorumlama
Normallik testi yorumlama
Normallik testi pdf
Kolmogorov-Smirnov testi yorumlama
Normallik varsayımı
Örnek Ortalamaların Normal Dağılımı
Merkezi Limit Teoremi
Merkezi Limit Teoremini (CLT) göstermek için SPSS kullanmak da mümkündür. Süreç basit değildir, ancak CLT çıkarımsal istatistiklerin en önemli ilkelerinden biri olduğundan, bu örnek üzerinden çalışmak kavramları daha tam olarak anlamanıza yardımcı olabilir.
Merkezi limit teoremi, belirli sayıda gözlemin örnek ortalamasının dağılımının normal bir dağılıma benzeyeceğini iddia eder. Bu, örneklerin alındığı ana dağıtımdan bağımsız olarak doğrudur.
Bu teoremi açıklamak için, önce belirli bir dağılımdan (örn., ayrık tekdüze(1,lO») n boyutunda (örn., 50) rastgele bir örnek almamız, ardından bu işlemi birçok kez tekrarlamamız (örn., 100), hesaplamak zorunda kalacağız. rastgele numunelerin her biri için ortalama ve son olarak numune araçlarının frekans dağılımını ve histogramını inceleyin.
Belirli bir dağılımdan rastgele bir örnek elde etmek için kullanılan prosedürler Bölüm 7’de verilmiştir. Bu sürecin sıkıcı kısmı, örneklemenin 100 kez tekrar edilmesini içerir. Bu adımı sizin için tamamladık ve sonuçlar “clt.sav” veri dosyasına kaydedildi. Bu dosyayı alın. İlk değişkenin adının “marker” olduğunu fark edeceksiniz. Bu sadece istenen örneklem büyüklüğünü 50 elde etmek için kullanılan bir yer tutucudur. ul’den ul00’a kadar 100 değişken daha vardır, bunlar SPSS’nin 50 büyüklüğünde rastgele bir örneklem aldığının 100 katını temsil eder. Bu nedenle, şu anda elimizde bir [50] var. x 100] matrisi [örnek boyutu x örnek sayısı].
Ortalamaların histogramını elde etmek için önce 100 örneğin her birinin ortalamasını hesaplamamız gerekir. SPSS’yi “u” değişkenlerinin her birinin ortalamasını ayrı ayrı hesaplamaya yönlendirebiliriz, ancak daha sonra bu araçların her birini başka bir sütuna manuel olarak girmemiz gerekir. Daha az zaman alan bir yöntem, matrisi SPSS’nin araçları takip etmesini sağlayacak şekilde dönüştürmektir. Bunu yapmak için, matrisi transpoze etmeliyiz — satırları ve sütunları değiştirmeliyiz — ve sonra ortalamaları hesaplamalıyız.
“clt.sav” veri dosyasını açın ve ardından:
(1) Menü çubuğundan Veri’ye tıklayın.
(2) Açılır menüden Aktar’a tıklayın.
(3) “İşaretleyici” dışındaki tüm değişken adlarını vurgulayın (u l üzerine tıklayın, fare düğmesini basılı tutun ve listedeki son değişkenin adına sürükleyin).
(4) Sağ üst ok düğmesine tıklayarak değişken isimlerini Değişken(ler) kutusuna taşıyın.
(5) Tamam’a tıklayın.
(6) Devir komutuna tüm değişkenleri dahil etmediğinizi ve dahil edilmeyen tüm değişkenlerin kaybolacağını belirten bir mesaj alacaksınız. Bu, “marker” değişkenine atıfta bulunur. Tamam’a tıklayın.
Şimdi [100 x 50] matrisli (ilk sütun hariç) transpoze edilmiş bir veri dosyanız olmalıdır. Şimdi sıralar, çekilen 100 örneği temsil ediyor ve sütunlar, her örnekte seçilen 50 rastgele değişkeni temsil ediyor.
Artık her satırın ortalamasını hesaplayabiliriz. Bunu yapmak için:
(1) Menü çubuğundan Dönüştür’e tıklayın.
(2) Açılır menüden Hesapla’ya tıklayın.
(3) Hedef Değişken kutusuna “ortalama” girin.
(4) Sayısal İfade kutusunda şu ifadeyi oluşturun: “mean(varOOl – var050).” (Bunu yapmanın en kolay yolu, kutuya yazmaktır.)
(5) Tamam’a tıklayın.
Bu, 100 örneğin ortalamalarını içeren yeni bir “ortalama” değişkeni oluşturmalıdır. Bu yeni değişkenin histogramını oluşturun. Bu grafiği göstermektedir. Ortalamaların dağılımı tam olarak normal olmasa da, kabaca normaldir. Ana dağılım daha normale benzerse veya 100’den fazla örnek çizmiş olsaydık normallik iyileşirdi.
Kolmogorov-Smirnov normallik testi kolmogorov-smirnov testi hesaplama Kolmogorov-Smirnov testi yorumlama Normal dağılım testleri Normallik testi pdf Normallik testi yorumlama Normallik varsayımı SPSS normallik testi yorumlama